Artikel top billede

Sæt en ære i at få stjålet din ide

Klumme: Hvad kommer efter innovativ? Det gør innovatyve.

Der er nogle ting i livet, som næsten har samme rang som etablerede og anerkendte naturlove.

En af dem er, at hvis nogen får en god ide, så går der ikke længe, før andre har taget den til sig og anvendt den i en eller anden sammenhæng.

Jeg er en af dem, der en sjælden gang lykkeligvis får ideen først.

Så man skulle måske tro, at jeg var lidt irriteret over dette “tyveri”. Men tro bare om igen…

Stolt og glad

Selv om jeg – indrømmet – til tider bliver lidt stødt på æren, så er jeg faktisk i virkeligheden inderst inde både stolt og glad.

Stolt fordi andre kan se noget brugbart i det, jeg har været med til at udtænke – og glad fordi det i kraft af andres indsats sandsynligvis kan gøre nytte hos flere.

Men mest glad bliver jeg, hvis jeg opdager, at der ikke bare er tale om et simpelt tyveri, men at det, der er “kopieret”, optræder i en ny og lidt anderledes form.

Det er fantastisk spændende at se ideer udvikle og ændre sig over tid.

Historisk set har netop denne organiske og løbende udvikling af ideer været et de vigtigste (hvis ikke ligefrem den vigtigste) elementer i de største af tidens opfindelser.

Det kreative sind skaber ideerne

Det er nemlig heldigvis ikke ideen i sig selv, men det kreative sind, der skal skabe den næste og den næste og den næste gode ide.

Og en del af denne proces er baseret på inspiration fra innovationstyveriet. Som Heraclitus udtrykker det: “Det er umuligt at træde ned i den samme flod to gange”.

Når det er sagt, vil jeg gerne understrege, at jeg ikke er filantrop.

Jeg sætter meget stor pris på muligheden for at kunne beskytte egne ideer via for eksempel patenter, ligesom jeg er meget fokuseret på at kunne lave fornuftig forretning på de bedste af ideerne.

Den ledelsesmæssige udfordring for innovative virksomheder er altså at beskytte de gode ideer, der kan omsættes til forretning – samtidig med at medarbejderne anspores til en sober og målrettet tilgang til innovationstyveri.

Kaldes også videndeling

Når innovationstyveriet foregår internt i virksomheden, kaldes det i øvrigt med et andet – og måske “finere” ord “videndeling”, men i bund og grund er det de samme mekanismer.

Personligt ser jeg en stor samfundsgavnlig værdi i “innovationstyveriet”.

Den allerbedste form for innovationstyveri er, når man en sjælden gang får lejlighed til at stjæle en forbedret udgave af en af sine egne tanker tilbage igen.

På den måde kan ideer virkelig forædles og genopstå i helt nye og overraskende anderledes former.

Helt overordnet bør man som innovativ (og -tyv) have et meget afslappet og måske endda direkte pragmatisk forhold til innovationstyveri.

Det, der er den oprindelige årsag til ideen – nemlig det kreative sind og visdommen – er jo fortsat i sikker forvaring hos den oprindelige ejermand.

Hvis man kun havde den ene ide, er det naturligvis meget trist at se sig selv bestjålet.

Men omvendt så er der næppe noget mere farligt end en ide, hvis det er den eneste, du har (frit oversat efter den franske filosof Emilé Chartier).

Så har man kun den ene ide, skulle man måske hellere bekymre sig om det end om faren for innovationstyven.

Summasumarum – sæt en ære i at blive “bestjålet”, og en lige så stor ære i at være en begavet “innovatyv”.

Hvis du bliver ved tilpas længe, kan du måske en dag endda stige i graderne og blive kreatyv.

Kenny Munck er innovationsdirektør i EDB Gruppen.

Computerworlds klummer er ikke nødvendigvis udtryk for Computerworlds holdninger, men er alene udtryk for skribentens holdninger.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Konica Minolta Business Solutions Denmark A/S
Salg af kopimaskiner, digitale produktionssystemer og it-services.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Computerworld Summit 2024

Vi kigger ind i scenariet for fremtiden it-afdeling og hvordan virksomheden bedst muligt udnytter både nye og etablerede teknologier til at understøtte vækst og dermed sikre overlevelse i en konkurrencepræget verden.

23. maj 2024 | Læs mere


Den digitale trussel er konstant, kompleks og stadigt stigende - også i den offentlige sektor

I dagens Danmark har vi indrettet os sådan, at alt kommunikation mellem det offentlige og borgerne foregår på forskellige digitale platforme, hvilket gør både borgerne og de offentlige institutioner skrøbelige overfor cyberkriminalitet. Samtidig lyder det fra rapporter, at de offentliges it-systemer er støvede og fulde af teknisk gæld. Dette er en farlig cocktail for de offentlige institutioner, men en særdeles lækker drink for cyber-kriminelle.

28. maj 2024 | Læs mere


Industry 4.0 – sådan udnytter du AI og digitalisering til optimering af din produktion.

På denne konference fokuserer på en digitaliseret optimering af processer i produktions- og procesorienterede virksomheder. Herved bliver du f.eks. i stand til at kombinere maskiner med sales forecasting og derved planlægge anvendelsen af produktionsapparat og medarbejderallokering effektivt – samt begrænse materialespild og nedetid ved at optimere produktionsplanlægning og omstilling af produktionsmateriel.

29. maj 2024 | Læs mere