Biblioteker kæmper for digitale musikudlån

Til januar udløber bibliotekernes tilbud om digitalt udlån af musik, men forhandlingerne om en permanent aftale er i gang. Sandsynligvis bliver det dyrere for bibliotekerne at tilbyde digitale downloads.

Siden september 2004 har det været muligt at låne musik på biblioteket digitalt, men ved årets udgang slutter pilotprojektet.

Hidtil har det fungeret med støtte fra Kulturministeriet, men den forsvinder ved årsskiftet.

Derfor bliver det sandsynligvis dyrere for hvert enkelt bibliotek at tilbyde sine brugere digitale downloads af musik.

Alligevel har bibliotekerne ikke tænkt sig at opgive den succes, som netmusik.dk har udviklet sig til. Netop nu forhandler "bagmanden", Statsbiblioteket i Århus, nemlig med pladeselskaber og interesseorganisationer om at gøre aftalen permanent.

Ifølge projektleder Arne Sørensen er forhandlingerne langt fremme.

"Forhandlingerne går udmærket, men pladeskaberne har ikke helt besluttet endnu, om de vil eller ej. Men jeg tror, det falder på plads," siger han.

Større regning til bibliotekerne

En permanent aftale kan ligge klar allerede sidst på måneden, hvor den vil komme tidsnok til, at folkebibliotekerne kan nå at få den med i budgettet for 2008, der i disse dage bliver fastlagt på landets folkebiblioteker.

Bibliotekerne betaler nemlig Statsbiblioteket alt efter hvor mange stykker musik kommunens borgere downloader, og derfor er det nødvendigt at afsætte penge i budgettet til netmusik.dk

Hidtil har bibliotekerne, udover et månedligt grundgebyr fastsat efter kommunens størrelse, betalt 1.50 kroner pr. downloadet musiknummer, men en ny aftale er det udsigt til, at den pris stiger.

Mister støtte i 2008

Kommer en permanent aftale kommer i hus, kan Statsbiblioteket nemlig ikke længere regne med støtte fra Kulturministeriet, der i projektets levetid har støttet med godt fire millioner kroner, eller cirka halvdelen af de samlede omkostninger.

"Bibliotekerne kommer måske til at betale lidt mere, men nu kender vi mere til forbruget og forventningerne, så jeg tror, at vi vil kunne skalere og sætte priserne lidt mere fleksibelt, end tilfældet er nu," siger Arne Sørensen.

Han tror ikke, at en højere pris vil få afgørende indflydelse på netmusik.dk. Et stadigt større udvalg af musik skal nemlig sikre, at tilbuddet stadig er attraktivt for både biblioteker og lånere.

"Vi har haft et stigende forbrug siden første september sidste år, hvor vi fik lidt mere indhold og et bedre produkt. Hvis vi får Universal og Warner (pladeselskaber, red.) med i aftalen, så har vi næsten alt, der er værd at have på markedet. Så jeg forventer, at det kommer til at gå fint i fremtiden," siger han.

Opgør med DRM

I gennemsnit bliver cirka 3.000 digitale musikfiler langet over den virtuelle udlånsskranke hver dag, og siden projektets start i november 2004 er mere end 1.5 millioner lånt ud til lyttelystne danskere.

Systemet har hele tiden været det samme: Musikfilerne er beskyttet med en digital kopibeskyttelse, der gør, at musikken ikke længere kan afspilles efter en tidsperiode.

Dermed slipper lånerne for at aflevere musikken tilbage, og pladeselskaberne behøver ikke bekymre sig om piratkopiering.

Et brud med det system kan dog være under opsejling, for samtidig med forhandlingerne om at gøre aftalen permanent, gennemfører Statsbiblioteket en undersøgelse blandt brugerne netmusik.dk for at finde ud af, hvordan tjenesten kan blive bedre.

Et af de scenarier, som Statsbiblioteket forestiller sig, inkluderer DRM-frit musikudlån, hvor lånerne i stedet bliver til ejere af musikken.

'DRM-frit musik ikke realistisk'

Spørgsmålet om ikke-beskyttet musik skal dog ikke tages som et udtryk for, at sådan en løsning lige umiddelbart er på trapperne, fortæller Arne Sørensen.

"Det er ikke det mest sandsynlige af de forslag, vi har stillet, og jeg tror i virkeligheden ikke, at det er en reel mulighed. Dels bliver det for dyrt, og dels er det lidt imod principperne for den måde, bibliotekerne driver deres virke på," siger han.

Han forklarer, at det snarere skal ses som en udtryk for den desperation, Statsbiblioteket føler ved ikke at kunne tilbyde sin musik til eksempelvis Apple- og iPod-brugere. Han er dog indstillet på at tage kampen med pladebranchen, hvis brugerne udviser støtte til DRM-frit musik.

"Hvis budskabet fra brugerne er, at det vil de absolut have, så må vi jo prøve at arbejde på, om det kan lade sig gøre at skaffe de betingelser," siger han.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Konica Minolta Business Solutions Denmark A/S
Salg af kopimaskiner, digitale produktionssystemer og it-services.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere