Her er Danmarks fem bedste CIO’er lige nu:Se de fem nominerede til prisen som Årets CIO 2024

Artikel top billede

Satellit fra Aalborg til rummet via Canada

Ingeniørstuderende på Aalborg Universitet (AAU) drager på mandag til Canada med den lille, flyvefærdige satellit AAUSAT-II i håndbagagen. Satellittens udstyr skal hjælpe med at give mere præcise vejrudsigter i fremtiden.

Sideløbende med flere andre satellitprojekter har ingeniørstuderende på Aalborg Universitet (AAU) de seneste år arbejdet med udviklingen af deres AAUSAT-II, og den lille satellit er nu klar til at flyve fra reden.

"Arbejdet med de små satellitter giver vores ingeniørstuderende en masse kompetencer, som de ellers ikke ville kunne få i et uddannelsesforløb, fordi der undervejs skal inddrages mange forskellige overvejelser om design, beregninger, projektstyring, testforløb, software og så videre," fortæller adjunkt Dan Bhanderi, der er involveret i satellitarbejdet på Institut for Elektroniske Systemer i Aalborg.

Afsted til Canada

Mandag den 30. juli tager en studerende og en forsker resultatet under armen og fragter den hånd til Canada, hvor den skal gøres klar til at blive sendt ud i rummet.

Det udstyr, som er bygget ind i den lille satellit, skal i fremtiden være med til at give os mere præcise vejrudsigter. Ved lynnedslag på jorden frigives der energi fra atmosfæren i form af gammastråling, og denne energi er en mulig forklaring på, hvorfor meteorologer nogle gange tager fejl i deres vejrudsigter.

Mangler gamma-målinger

Meteorologernes modeller for energi i atmosfæren inkluderer ikke dette fænomen, og man er derfor interesseret i at kunne lave målinger af strålingen. AAUSAT-II medbringer en nyudviklet krystal fra Danmarks Rumcenter, der skal testes og finindstilles, så den ombord på en professionel satellit fra ESA (European Space Agency) kan bruges til at måle gammastråling.

I Canada skal satelitten fra Aalborg gøres klar til opsendelse, mens selve opsendelsen foregår fra Indien i september, hvor også fem andre studentersatellitter fra Holland, Tyskland, Japan og Canada sendes ud i rummet.

De ingeniørstuderende vil først kunne få kontakt til deres satellit igen, når den frigøres fra raketten i en højde af 630 km. Satellitten tændes automatisk, og når antennerne er udløst, vil den forsøge at få kontakt til Jorden – både til de studerendes udstyr på Aalborg Universitet og til de mange amatørradioentusiaster, der lytter med.

Gigantiske eksplosioner

Den gammastråling, der skal måles i testopsendelsen, stammer ikke fra lynnedslag på Jorden, men fra gammaglimt, der er en form for gigantiske eksplosioner i galakser uden for Mælkevejen. Eksplosionerne er flere hundrede gange større end supernovaer, men man ved ikke hvad det er, der eksploderer.

Satellitarbejdet på Aalborg Universitet begyndte i 2001 med AAU Cubesat, som blev sendt op i 2003. SSETI Express blev sendt op i 2005, og Baumanetz blev forsøgt opsendt i 2006.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Højer og Lauritzen ApS
Distributør af pc- og printertilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere


ERP-trends 2024

Bliv derfor inspireret til, hvordan du kan optimere dine systemer og processer når af nogle af de fremmeste eksperter på ERP-markedet dele deres iagttagelser af det aktuelle marked og vurderinger af, hvad vi har i vente de kommende 3-5 år. Vi sætter også fokus på, hvordan udviklingen kommer til at påvirke din organisation, hvordan du bedst forbereder og planlægger ERP-indsatsen og om, hvilke faldgruber du skal være opmærksom på.

02. maj 2024 | Læs mere