Her er Danmarks fem bedste CIO’er lige nu:Se de fem nominerede til prisen som Årets CIO 2024

Artikel top billede

Postterminalen i København.

Post Danmark vil selv udvikle mobil-it

Post Danmark måtte helt til Redmond for at få hjælp med sin nye egenudviklede mobil-løsning til 13.000 postarbejdere. I Danmark kunne Microsoft ikke hjælpe.

Post Danmark har valgt at udvikle egne applikationer til de smartphones, som virksomhedens omkring 13.000 postarbejdere er ved at tage i anvendelse.

Mobilerne kører på Windows Mobile og postarbejderne kan se dagens rute, når de møder på arbejde.

Derudover fungerer mobilen blandt andet som dankortterminal, og Post Danmark har hen over dagen overblik over, hvordan uddelingen af post forløber.

Post Danmark har besluttet at udvikle applikationerne selv, fordi virksomheden har størrelsen til det, og fordi der er mangel på ekstern kompetence på mobilområdet, fortæller udviklingschef Palle Rossil Hansen.

Svært at finde leverandører

"Det har været svært at finde leverandører, der kan levere varen. Derfor har vi internt opbygget en kompetence inden for mobil-området," siger han.

Den beslutning kan dog godt anspore til et eller flere grå hår i it-afdelingen i Post Danmark.

Det har nemlig vist sig, at det har været besværligt at få adgang til den nødvendige support fra Microsoft i Danmark.

"Microsoft er simpelthen ikke stærk nok," siger Palle Rossil Hansen.

Han taler om Microsofts danske support på virksomhedens operativsystem til avancerede mobiltelefoner Windows Mobile.

"Microsofts serviceorganisation på det tekniske niveau er ikke særlig god på dette område. Vores teknikere bliver nødt til at tage hele vejen over til Microsoft i Redmond, når der er nogle ting, der ikke fungerer," siger Palle Rossil Hansen.

Microsoft: Det er Post Danmarks ansvar
Microsoft er uforstående overfor kritikken, og påpeger, at Post Danmark selv har et ansvar for de applikationer som virksomheden selv udvikler.

"Post Danmark må selv tage ansvaret, når Post Danmark selv udvikler applikationer. Drejer dig sig om problemer med Windows Mobile, så yder vi support. Det går ind under normal support," siger Peter Wissinger, der er Microsofts nordiske divisionschef for Windows Mobile.

Han siger videre:

"Vi har support i Danmark. Vi har support i Europa og globalt. Vi har forskellige communities, som kan hjælpe til at svare på spørgsmål. Jeg synes, at vi har en velfungerende model."

Lang vej til support

Hvis der bliver problemer med Windows Mobile kan det betyde, at dagens post ikke bliver leveret. Derfor er det vigtigt, at der er nem adgang til support, mener Palle Rossil Hansen.

"Vi får problemer med at bringe posten ud, hvis telefonerne går ned, De, der hjælper os, skal selvfølgelig være nemme at få fat i," siger han for at beskrive problematikken set fra Post Danmarks side.

"Vi skal have en tekniker lige om hjørnet, som kan komme og hjælpe os. Det er altså nemmere at kommunikere med nogen, der sidder i København end nogen, der sidder i Redmond," siger han.

I lighed med support på andre områder inden for Microsoft er supporten på Windows Mobile inddelt i niveauer.

Kan første supportniveau ikke løse problemet bliver man sendt videre til næste. I sidste instans ender man hos det team i Microsoft, der har stået for udviklingen. I dette tilfælde er det i USA.

Microsoft er uforstående

Microsoft forstår ikke Post Danmarks indvendinger mod den måde supportfunktionen på Windows Mobile er struktureret.

"Supporten er ikke anderledes i forhold til andre områder. Hvis udviklerne har adgang til de rette ressourcer, og har den rette kompetence, så er det ikke noget problem, at vore udviklere sidder i USA," siger Peter Wissinger.

Han mener, at de teknologiske muligheder for at kommunikere betyder, at det ikke gør så meget, om man er repræsenteret fysisk i det enkelte land.

Palle Rossil Hansen er ikke enig.

"Det er typisk sælgere og product-managers, der sidder lokalt. Den tekniske kompetence sidder ofte længere væk. En sælger er ikke god nok, når tingene bliver langhårede og svære, Det kan vi ikke bruge til noget. Der skal teknikere snakke med teknikere," siger han.

Det er dyrt på forkanten
Handstep er en virksomhed, der udvikler avancerede mobilløsninger.

Virksomhedens tekniske direktør, Anders Heick, oplever også, at der er meget få, der har spidskompetencer inden for mobilområdet. Det gælder ikke kun i Danmark, men på verdensplan.

"Der er ikke ret mange at læne sig op af i verdenen på mobilområdet. Heller ikke hos Microsoft," siger han og fortæller videre:

"Det er sjældent, at Microsoft kan klare mobility-spørgsmål i supporten, men selskabet er blevet bedre. Når vi henvender os, ender vi typisk hos produkt-teamet i Redmond eller i Indien, hvor Microsoft også har en del siddende."

Handstep benytter sig ofte af personlige netværk og kontakter, når udviklingsproblemer skal løses.

Anders Heick mener ikke, at situationen kan være anderledes. Den lange vej til support er et af vilkårene, når man vil være på forkant og udvikle applikationer til de nyeste teknologier.

"Meget af arbejdet er learning-by-doing. Det er en tung process, men det giver den fordel, at man er helt fremme på beatet," siger han.

Divisionschefen for Windows Mobile i Norden, Peter Wissinger, fortæller at udviklerarbejde typisk er bygget op omkring communities, hvor man kan få hjælp.

"Al udviklerarbejde foretages i communities. Centeret for communitiet må jo ligge et eller andet sted. I dette tilfælde ligger det i USA, Der har vi meget af vores udvikling og kompetence inden for dette område. Specifikt for Danmark gør vi vældig meget i form af events og kompetenceoverføring. Man kan gå videre og få hjælp i flere stadier gennem forskellige communities. Det kan både være online lokale," siger Peter Wissinger.

Post Danmark har arbejdet på udviklingen af applikationer på Windows Mobile i halvandet år.

På nuværende tidspunkt har omkring 600 postarbejdere fået en Windows-mobil som værktøj.

Palle Rossil Hansen forventer, at de omkring 12.400 resterende postarbejdere også bliver udstyret med mobilerne inden for de næste seks måneder.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Hewlett-Packard ApS
Udvikling og salg af software, hardware, konsulentydelser, outsourcing samt service og support.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere


ERP-trends 2024

Bliv derfor inspireret til, hvordan du kan optimere dine systemer og processer når af nogle af de fremmeste eksperter på ERP-markedet dele deres iagttagelser af det aktuelle marked og vurderinger af, hvad vi har i vente de kommende 3-5 år. Vi sætter også fokus på, hvordan udviklingen kommer til at påvirke din organisation, hvordan du bedst forbereder og planlægger ERP-indsatsen og om, hvilke faldgruber du skal være opmærksom på.

02. maj 2024 | Læs mere