Artikel top billede

Med et nyt budgetteringssystem er det blevet vanskeligt at overskue, hvor mange penge staten bruger på it.

Intet overblik over statens it-investeringer

Statslige myndigheders it-investeringer er for uigennemskuelige i regeringens finanslovsforslag. Vi risikerer at miste styringen, advarer CEDI.

Selv om regeringen ofte signalerer, at it er et afgørende instrument for effektivisering af den offentlige sektor, bliver det stadig mere mudret at se, hvor mange penge der egentlig investeres.

Det fastlår Center for Digital Forvaltning (CEDI), efter at have gennemlæst regeringsudspil til Finansloven 2008, der blev offentliggjort ved middagstid.

Ny bevillingsmodel mindsker overblik

Forklaringen er, at staten er skiftet til den såkaldt omkostningsbaserede system, der giver statslige myndigheder mulighed for at låne til blandt andet it-investeringer.

Det giver umiddelbart myndighederne en række fordele, fordi investeringerne kan foretages over længere perioder, men til gengæld koster det på gennemskueligheden, vurderer Troels Andersen fra CEDI:

"Dermed mister vi et vigtigt styringsredskab i forhold til at se, om vi investerer nok og korrekt i it," siger han og fortsætter:

"Det gamle bevillingssystem var heller ikke altid lige gennemskueligt, hvad angår it-investeringerne, men nu ser det desværre ud til, at vi mod forventning bevæger os et skridt i den forkerte retning."

Nye system mangler overblik

Med det nye system opgøres ikke alle it-investeringer på Finansloven. Eksempelvis er det ikke alle myndigheder, der bruger de nye kreditter, og det er heller ikke muligt gennem låneoptag at se omkostningerne til løbende drift og konsulentydelser.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Hewlett-Packard ApS
Udvikling og salg af software, hardware, konsulentydelser, outsourcing samt service og support.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Parathed – Hvad gør din virksomhed, når I bliver ramt?

Cyberkriminalitet vokser som bekendt eksplosivt i takt med digitaliseringen i disse år og det kan være voldsomt dyrt at blive hacket. Potentielt kan det lægge jeres forretning helt ned, så I ikke kan rejse jer igen. Har jeres virksomhed styr på cybersikkerheden i en tid, der kalder på oprustning? Bliv inspireret til, hvad du som virksomhed kan gøre for at sikre virksomheden og medarbejdere, så I kan gå sikkert ind i fremtiden.

21. maj 2024 | Læs mere


Computerworld Summit 2024

Vi kigger ind i scenariet for fremtiden it-afdeling og hvordan virksomheden bedst muligt udnytter både nye og etablerede teknologier til at understøtte vækst og dermed sikre overlevelse i en konkurrencepræget verden.

23. maj 2024 | Læs mere


Den digitale trussel er konstant, kompleks og stadigt stigende - også i den offentlige sektor

I dagens Danmark har vi indrettet os sådan, at alt kommunikation mellem det offentlige og borgerne foregår på forskellige digitale platforme, hvilket gør både borgerne og de offentlige institutioner skrøbelige overfor cyberkriminalitet. Samtidig lyder det fra rapporter, at de offentliges it-systemer er støvede og fulde af teknisk gæld. Dette er en farlig cocktail for de offentlige institutioner, men en særdeles lækker drink for cyber-kriminelle.

28. maj 2024 | Læs mere