Kommerciel interesse kan true u-lands bærbar

Den billige u-lands pc risikerer at ende som et trofæ i den rige verden, mener forsker. Dermed truer international hype OLPC- projektet.

Kan industrilandes store interesse for den 100 dollar dyre børnecomputer OLPC friste fattige børn til at sælge maskinen til overpris?

Det frygter Jan Sølberg fra Danmarks Pædagogiske Universitetsskole, som til hverdag arbejder med naturfag og it i undervisningen.

Problemet er at den kommercielle interesse for u-lands pc'en på den måde indirekte kan true projektet, fortæller Jan Sølberg.

Spørgsmålet er nemlig, om det kan lade sig gøre at forhindre, at den billige bærbare ender som trofæ på hylder efter at være blevet opkøbt og viderehandlet på e-Bay.

Nogen vil blive fristet

"Markedet er der. Og hvis de kan få 500 dollar for en 100-dollars computer, som de i øvrigt har fået gratis, kan man jo godt regne med, at der er nogen der vil være fristede," siger Jan Sølberg, der har prøvet OLPC.

Men lykkes det at forhindre denne risiko, kan One Labtop Per Child projektet hos MITpotentielt være et revolutionerende stærkt værktøj for undervisningen i udviklingen i u-lande, mener Jan Sølberg.

"Jeg synes, at det er et af et af de potentielt mest interessante bidrag til at udligne nogle af de forskelle, vi ser i verden," siger Jan Sølberg.

Kan det hele

Han blev første gang opmærksom på projektet for et halvt år siden.

Hvis pc'en og projektet kan holde, hvad det lover, kan computeren efter hans mening være det ultimative læringsredskab.

Potentielt mangler der ingen af de funktioner, som man er vant til fra en almindelig computer, fortæller Jan Sølberg.

"Den kan fungere som bog og til at oprette lydfiler og afspille dem. Potentielt er der ikke noget, som den ikke kan," siger Jan Sølberg.

Men efter at have prøvet en foreløbig udgave af den hvid-grønne u-lands pc lidt hos Computerworld, er Jan Sølberg bekymret for, om pc'en er stabil nok.

Ikke helt stabil

"Den er lidt tung at danse med. Hvis man skal forestille sig, at børn skal bevare interessen i det, er man nødt til at sikre sig at have et stabilt system, som ikke bliver frustrerende meget hurtigt," siger Jan Sølberg.

Den største bekymring er dog, hvordan man vil udruste lærerne, påpeger Jan Sølberg.

Pc'en er nemlig kun et redskab, og hvis det skal tjene et undervisningsformål bliver læreren en helt central person.

I denne fase bliver det lærerens rolle at holde fast i, at eleverne gør nogen ganske bestemte ting som at læse en bestemt bog eller at komponere et bestemt stykke musik.

På den måde opnår pc'en betydning i undervisningen og bliver en meningsfuld støtte for undervisningen.

"På den måde bliver det muligt for underviseren at opnå nogle ting, som ikke ville kunne lade sig gøre uden computeren," siger Jan Sølberg.

Hør Jan Sølberg fortælle om maskinen her.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Also A/S
Salg af serviceydelser inden for logistik, finansiering, fragt og levering, helhedsløsninger, digitale tjenester og individuelle it-løsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere


OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere