Kommerciel interesse kan true u-lands bærbar

Den billige u-lands pc risikerer at ende som et trofæ i den rige verden, mener forsker. Dermed truer international hype OLPC- projektet.

Kan industrilandes store interesse for den 100 dollar dyre børnecomputer OLPC friste fattige børn til at sælge maskinen til overpris?

Det frygter Jan Sølberg fra Danmarks Pædagogiske Universitetsskole, som til hverdag arbejder med naturfag og it i undervisningen.

Problemet er at den kommercielle interesse for u-lands pc'en på den måde indirekte kan true projektet, fortæller Jan Sølberg.

Spørgsmålet er nemlig, om det kan lade sig gøre at forhindre, at den billige bærbare ender som trofæ på hylder efter at være blevet opkøbt og viderehandlet på e-Bay.

Nogen vil blive fristet

"Markedet er der. Og hvis de kan få 500 dollar for en 100-dollars computer, som de i øvrigt har fået gratis, kan man jo godt regne med, at der er nogen der vil være fristede," siger Jan Sølberg, der har prøvet OLPC.

Men lykkes det at forhindre denne risiko, kan One Labtop Per Child projektet hos MITpotentielt være et revolutionerende stærkt værktøj for undervisningen i udviklingen i u-lande, mener Jan Sølberg.

"Jeg synes, at det er et af et af de potentielt mest interessante bidrag til at udligne nogle af de forskelle, vi ser i verden," siger Jan Sølberg.

Kan det hele

Han blev første gang opmærksom på projektet for et halvt år siden.

Hvis pc'en og projektet kan holde, hvad det lover, kan computeren efter hans mening være det ultimative læringsredskab.

Potentielt mangler der ingen af de funktioner, som man er vant til fra en almindelig computer, fortæller Jan Sølberg.

"Den kan fungere som bog og til at oprette lydfiler og afspille dem. Potentielt er der ikke noget, som den ikke kan," siger Jan Sølberg.

Men efter at have prøvet en foreløbig udgave af den hvid-grønne u-lands pc lidt hos Computerworld, er Jan Sølberg bekymret for, om pc'en er stabil nok.

Ikke helt stabil

"Den er lidt tung at danse med. Hvis man skal forestille sig, at børn skal bevare interessen i det, er man nødt til at sikre sig at have et stabilt system, som ikke bliver frustrerende meget hurtigt," siger Jan Sølberg.

Den største bekymring er dog, hvordan man vil udruste lærerne, påpeger Jan Sølberg.

Pc'en er nemlig kun et redskab, og hvis det skal tjene et undervisningsformål bliver læreren en helt central person.

I denne fase bliver det lærerens rolle at holde fast i, at eleverne gør nogen ganske bestemte ting som at læse en bestemt bog eller at komponere et bestemt stykke musik.

På den måde opnår pc'en betydning i undervisningen og bliver en meningsfuld støtte for undervisningen.

"På den måde bliver det muligt for underviseren at opnå nogle ting, som ikke ville kunne lade sig gøre uden computeren," siger Jan Sølberg.

Hør Jan Sølberg fortælle om maskinen her.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Højer og Lauritzen ApS
Distributør af pc- og printertilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Datadrevet forretning: Skab enestående kundeoplevelser med viden og data i centrum

Data står i centrum, når du skal styrke kundeoplevelsen – eller det burde det i hvert fald gøre. På denne konference vil du møde eksperter indenfor CX og komme i dybden med, hvordan du sætter data, transparens og viden til at arbejde for dig i din Customer Experience-strategi.

07. maj 2024 | Læs mere


Kunstig Intelligens (AI) Masterclass - fra futuristisk idé til uundværlig ressource

Velkommen til en Masterclass om kunstig Intelligens (AI) og den transformative kraft, som kan tage din organisation og karriere til næste niveau. AI er gået fra at være en futuristisk idé til at blive en uundværlig ressource for virksomheder over hele verden og har allerede sat sit præg på den måde, som vi arbejder på, træffer beslutninger og kommunikerer med vores kunder.

07. maj 2024 | Læs mere


Parathed – Hvad gør din virksomhed, når I bliver ramt?

Cyberkriminalitet vokser som bekendt eksplosivt i takt med digitaliseringen i disse år og det kan være voldsomt dyrt at blive hacket. Potentielt kan det lægge jeres forretning helt ned, så I ikke kan rejse jer igen. Har jeres virksomhed styr på cybersikkerheden i en tid, der kalder på oprustning? Bliv inspireret til, hvad du som virksomhed kan gøre for at sikre virksomheden og medarbejdere, så I kan gå sikkert ind i fremtiden.

21. maj 2024 | Læs mere