Transmeta låner fra AMD

Teknologi fra AMD skal sikre, at Transmetas kommende TM8000 processorer bliver langt hurtigere end forgængerne. Processoren bliver i sig selv hurtigere, men de store landvindinger skal opnås via integreret chip til hukommelsen og HyperTransport.

indhold

Transmeta har løftet på sløret for processoren TM8000, der kommer på markedet i tredje kvartal. Processoren, der indtil for nylig gik under kodenavnet Astro, er beregnet til bærbare computere, og den skal konkurrere direkte med Intels Pentium M.

TM8000 vil låne teknologi fra AMD's Athlon 64. Processoren vil først og fremmest rumme en integreret Northbridge, hvilket er en chip, der forbinder selve processoren med hukommelsen. Processoren vil desuden rumme AMD's HyperTransport, der er en teknologi til at forbinde processoren med de øvrige komponenter på bundkortet.

Disse to teknologier skal sikre, at nogle af de værste flaskehalse i dagens computere forsvinder. I dag bruger processorerne nemlig forholdsvis langsomme busser til at kommunikere med andre enheder. Ser man på hukommelsen, vil en typisk processor i dag først bruge en langsom bus hen til controlleren - og derefter vil controlleren bruge endnu en langsom bus til hukommelsen. Halvdelen af dette forsvinder med den integrerede Northbridge.

HyperTransport er stadig en bus, men den arbejder med hele 400 MHz, hvilket er langt hurtigere end de busser, der er i pc'er i dag.

TM8000 vil også blive hurtigere på andre områder. Transmeta har tidligere fortalt, at processoren vil kunne afvikle otte instruktioner på én clockcyklus, og det løfte holder firmaet fast ved. Det er dobbelt så mange instruktioner, som Transmetas nuværende topmodel kan levere.

Transmeta kommer dog i hård konkurrence med Intel, for processorgiganten har brugt mange kræfter de seneste år på at lave strømbesparende processorer. Intel kom for alvor i gang med denne manøvre, da Transmeta først lovede at revolutionere dette marked. I dag kan Intel levere en processor til en bærbar, der stort set kan køre på batteri en hel arbejdsdag.

Men analytikere forudser, at der er plads til andre, for der kommer flere og flere bærbare produkter som Tablet pc'er, der kræver mindre forslugne processorer. Disse nye computere skal nemlig være trådløst forbundet til internet. Transmeta har også et stærkt kort i prisen. TM8000 forventes at blive en del billigere end Intels processorer.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Fiftytwo A/S
Konsulentydelser og branchespecifikke softwareløsninger til retail, e-Commerce, leasing og mediebranchen.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
NIS2 og Compliance

På denne dag får du indsigt i, hvilke metodikker og løsninger, der får enderne til at mødes i en verden med stadig skrappere regulatoriske krav til sikkerhed – hvilket f.eks. det kommende NIS2-direktiv er udtryk for – samt kunders og myndigheders forventninger til din compliance.

04. juni 2024 | Læs mere


Digitaliseringsledelse 2024 - Sådan indtager du rollen som udviklingsdirigent

Vi dykker ligeledes med i, hvordan du i praksis skaber en hurtig og effektiv udviklingsorganisation trods legacy, siloer og digital gæld. Samt hvordan du bygger bro mellem teknologi, data, kunder, effektive processer og nye ideer. Vel at mærke samtidig med, at både forretningen og andre interne stakeholders har en liste over forventninger, der vokser hurtigere end dit budget.

04. juni 2024 | Læs mere


Årets CIO 2024

Vi skal finde Årets CIO 2024 og den kvinde eller mand, som i et helt år kan bryste sig af at være landets bedste CIO.

06. juni 2024 | Læs mere