Artikel top billede

Aviserne taber slaget om debatten på nettet

Klumme: Nichemedier som computerworld.dk og ingeniøren.dk kan håndtere debatten på nettet, De store aviser kan åbenbart ikke.

Nyhedsavisens debat nåede sit højdepunkt, da debattørerne kastede sig over dokumentarfilmen “Den hemmelige krig”.

Filmens instruktør, Christoffer Guldbrandsen, deltog. Mogens Lykketoft deltog. Nyhedsavisens chefredaktør deltog. Og en masse såkaldt almindelige mennesker deltog.

Derfra gik det ned ad bakke for debatten på avisen.dk, som Nyhedsavisens websted hedder, og nu er den ikke længere værd at følge, selvom der løbende er tilføjet stadig flere restriktioner for at styre fri af de værste perfiditeter.

Sådan er det gået før. Politiken, TV2, DR. You name it. Alle har de lukket eller begrænset debatten på deres websteder, fordi det i løbet af kort tid bliver noget snavs.

Nichemedier kan

Andre kan. Dette udmærkede organs websted, computerworld.dk, har en fortrinlig debat. Der er lødige, indsigtsfulde og lærerige kommentarer.

Artiklerne bliver uddybet, perspektiveret og ind imellem fejlrettet af vidende, velskrivende og venlige kommentatorer. De er ikke filminstruktører, estimerede politikere eller chefredaktører. De er almindelige mennesker. Og dog.

De er almindelige mennesker med en fælles interesse: informationsteknologi. Mange af dem er fagfolk, andre amatører.

De behandler hinanden med respekt. De holder sig (stort set) til emnet.

Og de fleste har forstået, at deres kommentar skal tilføje noget nyt for at have værdi for de øvrige. Debatten fungerer, fordi debattørerne har et interessefællesskab og holder debatten inden for dette.

Knyttere læsere til mediet

Der er flere, der kan. For eksempel saabklubdanmark.dk og ingenioren.dk. Fælles for de succesrige debatfora er interessefællesskabet. Nichemedierne kan håndtere debatten, omnibusmedierne kan ikke.

Et godt debatforum og tilhørende debatklima knytter læserne tættere til mediet og får dem til at komme tilbage oftere.

Det har meget stor værdi, og når kommentarerne tilmed hæver kvaliteten af artiklerne, er værdien uvurderlig.

Nichemedierne er klare vindere i dette spil. Omnibusavisernes problem er, at de skal favne bredt og være noget for alle. Læserne har ikke en fælles interesse at samles om, og så bliver man nemt uvenner.

Mere flirteri

Kan omnibusmedierne gøre noget? Der er med mellemrum forslag om at fjerne anonymiteten. Hvis kommentatorer skal identificere sig med deres korrekte identitet, vil de – lyder argumentet – opføre sig bedre.

Desværre vil det ikke gå sådan. Snarere tværtimod. Hvis kommentatorerne kender hinandens identitet, bliver de mere personlige i deres angreb på hinanden.

De flirter i øvrigt også mere (se link til Guardian, der beskriver en grundig undersøgelse af anonyme kontra ikke-anonyme debatter).

Avisen.dk har besluttet, at det er slut med anonyme debattører. Det vil næppe gøre den store forskel.

Så kan man vel fjerne debatten helt? Omnibusmedierne har godt indhold, og det må vel være nok? Men den holder heller ikke.

Indhold var gud

Indhold er gud, sagde vi engang. Sådan er det ikke mere. Nu er det samtalen og fællesskabet, det handler om. Det er her, publikum er.

Nogle af de mest succesfulde medier har slet ikke indhold. Digg producerer ikke indhold. YouTube producerer ikke indhold. MySpace, Facebook og så videre. Det handler om fællesskab.

Så omnibusmedierne kan producere nok så fint indhold, men et par minutter efter offentliggørelsen lander det alligevel på et eller flere sociale medier, hvor publikum, debatten – og pengene er.

Omnibusmedierne er ved at tabe kampen om samtalen.

Avisen.dk’s tema om den hemmelige krig.

Guardians artikel om anonymitet eller ej i online debatter.

Claus Sølvsteen er partner i rådgivningsfirmaet Peytz & Co.

Computerworlds klummer er ikke nødvendigvis udtryk for Computerworlds holdninger, men er alene udtryk for skribentens holdninger.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Itm8 | IT Relation A/S
Outsourcing, hosting, decentral drift, servicedesk, konsulentydelser, salg og udleje af handelsvarer, udvikling af software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere