Sådan scorer du medarbejdere i rekrutteringskrisen

Er bonus, fryns og flextid de rigtige metoder til at tiltrække arbejdskraft? Computerworld spørger 10 danske it-firmaer, der trodser trenden og massehyrer midt i rekrutteringskrisen.

Hvor svært kan det være?

Fyld lidt flere penge i lønningsposen, indfør fleksible arbejdstider, skru en bonusordning sammen og sats på fryns som gratis bredbånd, mobiltelefoni, massage og fysioterapi.

Så skal de nye medarbejdere nok komme væltende ind af døren på trods af rekrutteringskrise og 5.000 ubesatte stillinger i den danske it-branche.

Men nej, så enkelt er det desværre ikke. I dag er bonus, fryns og flextid tæt på at være standard i den danske it-branche, og virksomhederne skal være endnu længere fremme i skoene, hvis de vil sikre sig deres del af den eftertragtede it-arbejdskraft.

Disse 10 trodser trenden

Computerworld har talt med 10 it-virksomheder, der trodser trenden og hyrer masser af nye medarbejdere på trods af rekrutteringskrisen.

Klik på virksomheds-navnet for at læse deres løsning.

- Wirtek: Rumænien, dusører og uddannelse.

- Nworks: Nærarbejdspladser og nørderne i centrum.

- Rosenmeier: Lagerrobotter og overskudsdeling.

- Siemens IT vil være Danmarks bedste arbejdsplads.

- Motorola: Internationalt miljø og karrieremuligheder.

- Notabene.net: Opkøb, Google og fremtidsmuligheder.

- HandStep: Frihed under ansvar.

- Lector: Servicebureauer og faglige udfordringer.

- IT Factory: Fryns, socialt ansvar og HR.

- Ventelo: Tilhørsforhold, sjov og nej til fryns.

Ingen formel

Der er ingen entydig succesformel for virksomhederne, der kommer fra alle dele af it-branchen.

Deres rekrutterinstiltag spænder fra alt fra nærarbejdspladser over fryns og dusører til arbejdsgiverbetalt frivilligt arbejde for Børns Vilkår.

Dog går en ting igen.

Det kan godt være, at der kræses om medarbejderne med bonusordninger, flere penge i lønningsposen og alskens kreative former for fryns, men alt det nytter intet, hvis ikke arbejdsgiveren kan tilbyde et spændende job, hvor faglige udfordringer og ikke kedsomhed er i højsædet.

Det skal være sjovt at gå på arbejde, lyder devisen.

Medarbejderne stiller med andre store krav til arbejdsgiveren, og virksomheden skal ikke regne med, at den enkelte medarbejder er beæret over at få en stilling i virksomheden, som han vil passe punktligt fra otte til seksten indtil pensionsalderen.

Tværtimod.

Høj grad af frihed

Mange af virksomhederne med succes på rekrutterings-fronten er kendetegnet ved, at medarbejderne nyder en høj grad af frihed.

Det kommer både til udtryk ved fleksible arbejdstider og flexlønsordninger, men i endnu højere grad ved at medarbejderne selv definerer indholdet i deres job.

De 10 virksomheders indsats på rekrutteringsfronten falder langt hen ad vejen fint i tråd med resultaterne i dette års IT-Vækstbarometer fra revisions- og rådgivningsvirksomheden Deloitte.

Revisorerne har hen over sommeren spurgt 300 topchefer i den danske it-branche om, hvordan de håndterer rekrutteringskrisen.

Konklusionen er klar: Incitamentsordninger og alskens former for fryns er ved at være hverdagskost i it-branchen.

Man skal gøre sig smuk

”Vi oplever en kraftig efterspørgsel på rådgivning inden for incitamentsordninger i bred forstand. Det kan være alt fra medarbejderobligationer over fitness til bredbånd og frit togkort. Alt sammen designet med det ene formål at gøre sig smuk over for de attraktive medarbejdere,” siger Kim Gerner, partner og leder af Deloittes division for teknologi, medie- og televirksomheder.

Han fremhæver flexlønsordninger, som et af de områder, hvor efterspørgslen allerede er stor.

”En flexlønsordning er kendetegnet ved, at virksomheden giver medarbejderne hele eller dele af den skattemæssige besparelse, der er ved at konvertere en del af lønnen til personalegoder,” siger Kim Gerner.

Flexløn kan derved indgå som en del af en bruttolønsstigning, der slår stærkere igennem hos medarbejderen, fordi der spares skat.

Slet ingen fryns

At it-virksomhederne anstrenger sig hårdt for at gøre sig lækre over for de ombejlede medarbejdere vidner følgende tal om: Hver fjerde virksomhed tilbyder aktieoptioner og en lang række andre former for fryns.

Blot 14 procent af virksomhederne tilbyder slet ingen former for fryns.

”Bonusordninger er og bliver nummer et. Det svarer 69 procent af de adspurgte topchefer. Det er vores fornemmelse, at de bredes ud til flere og flere medarbejdere,” siger Kim Gerner.

Derudover fremhæver han igen flexløn, der på trods af sin unge alder er ved at blive endog rigtig populær blandt it-brachens virksomheder. Det findes nu i hver fjerde virksomhed. I de store virksomheder er tallet helt oppe på 37 procent, men selv de små er med 22 procent med på modellen.

Tilfredse virksomheder

Langt størsteparten af virksomhederne er godt tilfredse med incitamentsordningerne, da blot 10 procent af virksomhederne ikke mener, de har fået det ønskede udbytte af dem.

”Lad os håbe, at det fortsætter, efterhånden som konkurrencen om de bedste hoveder tager til,” siger Kim Gerner.

Deloitte har også spurgt virksomhederne, om de vil indføre yderligere incitamentsordninger i de næste par år.

Og det vil de fleste.

Flere end halvdelen af alle it-virksomhederne vil sætte yderligere ind for at tiltrække og fastholde de rigtige medarbejdere.

Udover de traditionelle måder at rekruttere folk, så viser IT-Vækstbarometeret, at nye metoder som eksempelvis brug af dusører til medarbejdere, der skaffer folk til virksomheden, vinder frem.

Dusører bruges i syv procent af virksomhederne. Blandt de store virksomheder med flere end 200 ansatte benytter hele 23 procent af dusører som en måde at rekruttere medarbejdere på.

Derudover er sponsorater også en populær måde at rekruttere folk på, mens medieomtale indgår aktivt i rekrutteringsstrategien hos næsten halvdelen (45 procent) af de store virksomheder.

Sådan gør de bedste

Læs hvordan disse 10 selskaber massehyrer midt i rekrutterings-krisen. Klik på virksomheds-navnet for at læse deres løsning.

- Wirtek: Rumænien, dusører og uddannelse.

- Nworks: Nærarbejdspladser og nørderne i centrum.

- Rosenmeier: Lagerrobotter og overskudsdeling.

- Siemens IT vil være Danmarks bedste arbejdsplads.

- Motorola: Internationalt miljø og karrieremuligheder.

- Notabene.net: Opkøb, Google og fremtidsmuligheder.

- HandStep: Frihed under ansvar.

- Lector: Servicebureauer og faglige udfordringer.

- IT Factory: Fryns, socialt ansvar og HR.

- Ventelo: Tilhørsforhold, sjov og nej til fryns.

Listen er baseret på oplysninger om gennemsnitligt antal medarbejdere i virksomhedernes årsregnskaber fra de seneste to år indsendt til Erhvervs- og Selskabsstyrelsen. Bruttolisten indeholdt 349 it-selskaber. Kun virksomheder med 25 eller flere medarbejdere er taget med.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Højer og Lauritzen ApS
Distributør af pc- og printertilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere


OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere