Danskerne må vente i lang tid på elektroniske valg

Folketingsvalg 2007: Travle danskere må vente lang tid på e-valg. Først om fire til otte år er der håb om, at blyant og papir skiftes ud med it. Og det vil stadig foregå i den lokale gymnastiksal.

Et Folketingsvalg med elektronisk stemmeafgivelse kan først være virkelighed i Danmark om fire til otte år.

Og så bliver det en løsning, hvor stemmeseddel og blyant skiftes ud med en computer bag valglokalets klæde.

Dermed kan travle danskere godt skyde en hvid pil efter tanken om at slippe for de tilbagevendende køer i den sveddunstende, lokale gymnastiksal når krydset skal sættes.

Muligheden for at stemme via en trådløs internetforbindelse fra eksempelvis cafebordet ligger nemlig langt ude i fremtiden.

Det vurderer Ib Alfred Larsen, der er it-chef hos Datatilsynet.

Stemmebokse sikrere
Problemet er ifølge it-chefen, at der er meget stor forskel på, hvor højt sikkerhedsniveau, man kan opnå med henholdsvis den såkaldte kiosk-løsning, hvor man stemmer elektronisk i en boks, og en løsning hvor man stemmer hjemme fra sin egen computer.

"Vi interesserer os mest for, om man kan bibeholde valghemmeligheden - altså at det ikke bliver synliggjort, hvem man har stemt på," siger Ib Alfred Larsen.

Men der er mange andre sikkerhedsmæssige aspekter ved et elektronisk valg, fortæller Ib Alfred Larsen. Især har risikoen for trojanere og keyloggers stor prioritet på sikkerhedssiden.

Samtidig er det meget vigtigt at kunne sikre, at der ikke er indprogrammeret en lille snedig ting i systemerne, som lige lægger lidt stemmer til eller trækker dem fra, fortæller Ib Alfred Larsen.

"Jeg mener, at kiosk-løsningen er den, man skal kigge på først. Så har man en sikkerhed for, at personen der stemmer ikke er under pres fra andre," siger Ib Alfred Larsen.

Ib Alfred Larsen mener, at praktiske erfaringer er vejen frem. Ifølge it-chefen kan man udtænke meget bag skrivebordet, men i virkeligheden er det praktiske erfaringer, der har stået bag det meste af den tekniske udvikling.

"Valg til Folketingsvalg og kommunalvalg er nok der, hvor man skal passe mest på. Men så kan man måske prøve med ældrerådsvalg og menighedsråd og få nogle erfaringer derfra," siger Ib Alfred Larsen.

Lang vej trods forsøg
Der har tidligere været afholdt elektronisk valg i Estland, hvor borgerne ved hjælp af internettet og en form for borgerkort kunne afgive deres stemme til parlamentsvalget fra en hvilken som helst computer.

Esterne havde samtidig mulighed for at ombestemme sig indtil sidste minut, og opdatere deres stemme lige indtil valgstederne lukkede.

Og det er en tilgang til demokratiet som tiltaler danskerne. Faktisk er 85 procent af befolkningen parat til at skifte gymnastiksalen ud med internetafstemning hvis de får mulighed for det. Det viste en undersøgelse som Userneeds udarbejdede for Computerworld i april.

Men indtil videre er der i Danmark kun eksempler på forsøg med elektroniske valg til studenterråd, ældreråd og senest overvejelser om brug ved menighedsrådsvalg.

Et lovforslag om netop valg til landets menighedsråd blevet sendt i høring af Kirkeministeriet, men det lovforslag falder nu på grund af valget.

Når danskerne i 2007 stadig må nøjes med gymnastiksale og konvolutbårne stemmesedler ved Folketingsvalg, så skyldes det ifølge Indenrigsministeriet problematikken med at sikre, at det er den rigtige person som afgiver stemmen.

Det fortæller Inger Mogensen, der er chef for det kommunaljuridiske kontor hos Indenrigsministeriet.

"Vi vil gerne sikre, at det er et hemmeligt valg. Når man går ind i stemmeboksen, så har myndighedern i al fald sikret, at der ikke er nogen andre, der kan se hvad man stemmer. Det gælder jo ikke ved valg over internettet," siger Inger Mogensen.

Samtidig er også den folkelige mulighed for kontrol med selve stemmeoptællingen et vigtigt parameter, fortæller Inger Mogensen.

Folketinget har i 2005 i forbindelse med loven om elektroniske valglister debatteret muligheden for at afgive stemmer via internettet.

[bIngen planer om internetvalg[/b]
"Det er slet ikke på tapetet for tiden. I 2005 var et bredt Folketing bag, at det ikke var en vej at gå. Derfor vil det formentlig ikke være noget der kommer op foreløbigt," siger Inger Mogensen.

Ifølge Inger Mogensen er indenrigsminister Lars Løkke Rasmussen (V) imidlertid positiv overfor ideen om, at befolkningen skal kunne stemme elektronisk, hvis det foregår fra en stemmeboks i et valglokale.

Derfor har han ifølge kontorchefen sammen med videnskabsminister Helge Sander (V) i et brev til Frederiksberg Kommunes borgmester Mads Lebech (K) skrevet, at et eventuelt konkret forsøg vil være en god ide, og kan danne grundlag for at tage stilling til en ændring af loven.


Ytringer på debatten er afsenders eget ansvar - læs debatreglerne
Indlæser debat...


Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Atomic Software ApS
Udvikling og salg af økonomisystemer samt CRM og MPS. Systemer til blandt andet maskinhandlere, vvs-branchen, vognmænd, låsesmede,handelsvirksomheder

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Digital HowTo: Sikkerhedstrusler

Under corona-krisen er antallet af cybertrusler steget med 33 procent. Det er særligt phishing-angreb, som oversvømmer mange virksomheder i de her dage. Corona-virussen har skabt en ny mulighed for at lokke uopmærksomme internetbrugere til at klikke på inficerede links. Nogle virksomheder oplever at op mod halvdelen e-mails, der sendes til dem, kommer fra it-kriminelle.

19. august 2020 | Læs mere


Digital HowTo: ERP – få optimal udnyttelse af dine store mængder af værdifulde data i den digitale transformation

Få indblik i, hvordan alle virksomheder kan optimere deres kritiske processer og hvordan du realiserer det uforløste potentiale gennem denne procesoptimering. Du får indsigt i forretnings-processer, digital værdiskabelse og teknologi, der har hjulpet mange virksomheder på vej med deres digitale transformation.

20. august 2020 | Læs mere


Digital HowTo: Fremtidens It service management - optimer dit setup med de nyeste teknologier

Det er vigtigere end nogensinde at have styr på kerneopgaverne i virksomhedens it-drift. Fra monitorering af systemerne til udrulning af applikationer, håndtering af service desken og alle udfordringerne med it-sikkerheden. Kom og bliv klogere på mulighederne for automatisering og optimering med ITSM og den nyeste robotteknologi.

21. august 2020 | Læs mere


Premium
En onsdag i juni bliver DSB's it-systemer ramt af et 48 timer langt nedbrud: "Min første tanke er, at vi må være ramt af et DDoS-angreb"
Få historien om, hvordan DSB fandt løsningen på det to dage lange nedbrud, som selskabet blev ramt af 24. juni klokken 14.45.
Job & Karriere
På jagt efter et it-job i Jylland? Her er 10 stillinger fra Aabenraa til Aalborg, der ledige netop nu
Vi har fundet en række spændende stillinger til dig, der jagter et it-job. Her kan du vælge og vrage mellem ledige stillinger lige fra Aabenraa til Aalborg.
White paper
Her er 4 overraskende facts om digitaliseringen i detail og produktionsbranchen!
I 2018 blev 300 europæiske virksomheder spurgt til deres samhandelsprocesser. Det kom der fire overraskende facts ud af, som vi bringer i dette whitepaper. Eksempelvis anvendes fax stadig af 22% af de adspurgte 300 europæiske virksomheder. Whitepaperet fortæller også om vigtigheden af at finde en EDI-leverandør, som kender dit marked og dine muligheder. Nysgerrig? Så download dette gratis whitepaper nu.