Analytiker: It-koks kostede 1,5 milliarder kroner

Det er ikke småpenge, som A.P. Møller har måttet spendere på it-vanskelighederne samtidig med fusionen med rederiet P&O Nedlloyd.

Tilbage til artikel-oversigten: It-arven hos A.P Møller.

Ser man ene og alene på de direkte implikationer på virksomhedens bundlinje, har det kostet A.P. Møller omkring 1,5 milliarder kroner.

Det vurderer aktieanalytiker Michael Nielsen.

“Det er et godt bud, hvis man trækker konsekvenserne ved et fald i fragtraterne og stigende oliepriser fra de negative resultater hos Maersk Line,” siger Michael Nielsen.

Ganske vist har underskuddet i A.P. Møllers containerdivision været langt større. Men en stor del af forklaringen er ifølge Michael Nielsen et generelt fald i fragtraterne kombineret med stigende oliepriser.

Det er de to faktorer, der påvirker containerfarten mest, vurderer han.

De mere indirekte omkostninger som følge af it-problem­erne er sværere at gøre op. Der hersker ingen tvivl om, at Maersk Line har tabt store markedsandele efter opkøbet af P&O Nedlloyd.

Ifølge Enskilda Securities var Maersk Lines markedsandel i de amerikanske havne på 17,1 procent umiddelbart efter opkøbet. Året efter var andelen faldet til 13,6 procent, hvilket kun er 0,4 procentpoint mere, end før overtagelsen af P&O Nedlloyd.

Aktieanalytiker Michael Nielsen vurderer dog, at en del af faldet er naturligt.

“Det er meget almindeligt, at containerrederiernes kunder benytter flere operatører for at sprede risikoen. Og der vil helt sikkert være nogle kunder, der efter opkøbet har ledt efter andre partnere,” siger Michael Nielsen.

Det er dog kun de direkte omkostninger. Oveni kommer en mere uigennemskuelig størrelse af afledte omkostninger, siger aktieanalytiker hos Sydbank, Jacob Pedersen.

“Det er meget svært at sætte tal på, men jeg er ikke i tvivl om, at det har kostet A.P. Møller mange penge,” siger han.

“It-problemerne har haft konsekvenser for hele koncernen – og de kan have mistet kunder eller der kan være andre afledte effekter, som dukker op,” siger Jacob Pedersen.

Han understreger, at der også er tale om langsigtede effekter:

“Det handler ikke kun om, at kunderne forsvinder, men for eksempel også om yderligere omkostninger til den markedsføringsindsats, som skal til for at genoprette forholdet,” siger Jacob Pedersen.

A.P. Møller - Mærsk ønsker ikke at kommentere på tabet som følge af it-problemerne.

“Vi kommenterer ikke spekulationer, og derfor kan vi ikke kommentere det nævnte tal.” siger informationsmedarbejder Thomas Grøndorf fra A.P. Møller - Mærsk.

Tilbage til artikel-oversigten: It-arven hos A.P Møller.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Højer og Lauritzen ApS
Distributør af pc- og printertilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Parathed – Hvad gør din virksomhed, når I bliver ramt?

Cyberkriminalitet vokser som bekendt eksplosivt i takt med digitaliseringen i disse år og det kan være voldsomt dyrt at blive hacket. Potentielt kan det lægge jeres forretning helt ned, så I ikke kan rejse jer igen. Har jeres virksomhed styr på cybersikkerheden i en tid, der kalder på oprustning? Bliv inspireret til, hvad du som virksomhed kan gøre for at sikre virksomheden og medarbejdere, så I kan gå sikkert ind i fremtiden.

21. maj 2024 | Læs mere


Computerworld Summit 2024

Vi kigger ind i scenariet for fremtiden it-afdeling og hvordan virksomheden bedst muligt udnytter både nye og etablerede teknologier til at understøtte vækst og dermed sikre overlevelse i en konkurrencepræget verden.

23. maj 2024 | Læs mere


Den digitale trussel er konstant, kompleks og stadigt stigende - også i den offentlige sektor

I dagens Danmark har vi indrettet os sådan, at alt kommunikation mellem det offentlige og borgerne foregår på forskellige digitale platforme, hvilket gør både borgerne og de offentlige institutioner skrøbelige overfor cyberkriminalitet. Samtidig lyder det fra rapporter, at de offentliges it-systemer er støvede og fulde af teknisk gæld. Dette er en farlig cocktail for de offentlige institutioner, men en særdeles lækker drink for cyber-kriminelle.

28. maj 2024 | Læs mere