Her er Danmarks fem bedste CIO’er lige nu:Se de fem nominerede til prisen som Årets CIO 2024

Artikel top billede

Usability-ekspert Thomas Visby Snitker mener, at deltagerne i Bedst på Nettet med fordel kan benytte sig af personas i hjemmeside-udviklingen.

Er Bedst på Nettet virkelig bedst på nettet?

De bedste offentlige hjemmesider kåres i morgen for syvende år i træk. Konkurrencen bør udvikle sig på borgernes præmisser, mener brugervenlighedsekspert.

Håbefulde offentlige webmastere krydser i dag fingre, for i morgen bliver vinderne af IT- og Telestyrelsens Bedst på Nettet konkurrence udpeget.

Kåringen af de bedste offentlige hjemmesider har ifølge brugervenlighedsekspert Thomas Visby Snitker fra usability-firmaet Snitker & Co sparket døren ind til bedre og mere brugervenlige websites til glæde for borgerne, siden konkurrencen blev lanceret i 2001.

Men han påpeger samtidig, at Bedst på Nettet nu har nået grænsen for sin formåen.

"De offentlige institutioner skal til at tænke meget mere på borgernes behov frem for at tilbyde en afspejling af sin egen organisation og bare leve op til nogle formelle krav, som bliver udstukket i konkurrencen," siger han.

Thomas Visby Snitker fremhæver, at formelt har de offentlige hjemmesider alle de informationer, som det kan forventes og kræves, men det halter i høj grad med at kommunikere dem ud til borgerne på en mere interaktiv og brugervenlig måde.

"Der mangler generelt selvbetjeningsløsninger og navigationen ville være bedre, hvis de offentlige institutioner ikke tænkte og arbejdede i siloer, hvilket borgerne overhovedet ikke kan bruge til noget på sitet," lyder det kritisk fra Thomas Visby Snitker.

Brugervurdering er vigtigt

Projektleder for Bedst på Nettet, Tine Munch Pedersen fra IT- og Telestyrelsens kommunikations- og brugerkontor anser kritikken for relevant og er åben for forslag, der kan gøre kappestriden om bedste offentlige hjemmesider endnu mere relevant for borgerne.

"Det er jo borgerne, der i sidste ende skal være vindere. Og vi prøver netop med konkurrencen at sørge for, at de offentlige hjemmesider kommunikerer på borgernes præmisser," siger hun.

For at imødekomme krav om brugerorienteret kommunikation, har IT- og Telestyrelsen oprettet et såkaldt brugervurderings-værktøj, som de offentlige institutioner kan tilmelde sig for at få feedback fra borgerne.

Men da alle kan vurdere de offentlige hjemmesider, er det ikke nødvendigvis de rette målgrupper, som tester hjemmesiderne.

"Jeg tror dog ikke, at man vil sidde og bruge tid på at fejlrette en hjemmeside for en børnehave, hvis man ikke selv har en interesse for sitet," påpeger Tine Munch Pedersen.


Topcheferne skal presses
Thomas Visby Snitker ser positivt på udviklingen omkring brugervurderingen, men mener, at webmasterne skal have fat i en helt anden værktøjskasse, hvis de skal udvikle brugbare borgersites.

"Hele organisationen skal tænke mere forretningsorienteret og i højere grad involvere alle afdelinger i organisationen og især brugerne i udformningen af meningsfyldte hjemmesider," siger han.

"Topcheferne skal derfor presses på pengepungen for at forstå, at flere brugertest og øget tracking af borgernes navigation kan maksimere borgernes behov for at besøge hjemmesiden og dermed relevansen af websitet," lyder det fra Thomas Visby Snitker.

Ansæt fiktive test-personer

For at komme videre i arbejdet med offentlige hjemmesider og Bedst på Nettet version 2.0 foreslår Thomas Visby Snitker, at der tilføjes flere vurderingskriterier til konkurrencen.

"Men de offentlige hjemmesider kunne også benytte og blive bedømt på udviklingsværktøjer som brugen af personas, som er et stærkt middel til at konstruere en hjemmeside på borgernes præmisser," siger Thomas Visby Snitker.

En persona er en fiktiv, arketypisk bruger, der udstyres med navn, alder og så mange relevante baggrundsinformationer som muligt, for at personaen kan få sit eget liv i udviklingsprocessen af it-løsninger.

Personas kan bruges i foranalyser og scenarier, hvor de erstatter gennemsnitsbrugerne, der alligevel ikke findes i virkeligheden.

Blandt de større offentlige hjemmesider, der ifølge Thomas Visby Snitker med succes benytter personas i arbejdet med hjemmesiderne, er Økonomi- og Erhvervsministeriets Virk.dk og IT- og Telestyrelsens egen portal Borger.dk.

"Hvis man vil arbejde seriøst med brugervenlighed, så er en præcision af målgruppen eksempelvis igennem personas jo enorm vigtig.

En kommune med flere tusinde medarbejdere vil utvivlsomt have svært ved at forstå, hvem borgerne er, hvis der ikke bliver sat nogen arketyper på," forklarer Thomas Visby Snitker.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Despec Denmark A/S
Distributør af forbrugsstoffer, printere, it-tilbehør, mobility-tilbehør, ergonomiske produkter, kontor-maskiner og -tilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere


ERP-trends 2024

Bliv derfor inspireret til, hvordan du kan optimere dine systemer og processer når af nogle af de fremmeste eksperter på ERP-markedet dele deres iagttagelser af det aktuelle marked og vurderinger af, hvad vi har i vente de kommende 3-5 år. Vi sætter også fokus på, hvordan udviklingen kommer til at påvirke din organisation, hvordan du bedst forbereder og planlægger ERP-indsatsen og om, hvilke faldgruber du skal være opmærksom på.

02. maj 2024 | Læs mere