Windows Vista fylder et år

Vista fylder et år: For godt et år siden var lanceringen af Windows Vista på hele it-branchens læber. Men hvordan er det egentlig gået for Microsofts slagskib?

Tilbage til artiklen: Microsofts Vista-eventyr - få overblikket.

For lige godt et år siden blev en af dette årtis største software-produkter lanceret.

30. november 2006 frigav Microsoft Windows Vista til forhandlerne, så produktet kunne sælges sammen med nye computere.

Vi har set det forgangne år efter i sømmene og nogle af de hovedkonklusioner, der viser sig, er, at udbredelsen og salget går langsomt og at Microsoft er sin egen største konkurrent.

Vista lister frem

På verdensplan er der solgt 88 millioner Vista-licenser, men Microsoft vil ikke oplyse licenstal for enkelte regioner, herunder Danmark

For at få en indikation af hvor stor brugerskaren er i kkongeriget kan man tage et kig på internet-statistikvirksomheder som Foreningen af Danske Internetmediers opgørelser (FDIM).

Firmaet har nemlig opgjort, hvilke operativsystemer, der benyttes, når danskerne åbner en internet-side i browseren.

Ser man på procenttallene for september 2007 over hvilke operativsystemer, der ligger bag brugernes færden på danske internetsider, benyttes Vista af lige godt 12 procent af brugerne, både globalt og nationalt.

Windows XP er dog stadig langt den mest populære platform. Lige godt 82 procent benytter således stadig XP som operativsystem.

Kryber ind på danske computere

Vista kryber således stille og roligt ind på de danske computere, men der har langt fra været tale om en revolution i det første leveår.

"Vista udskiftes i takt med, at computeren også udskiftes, og det passer fint med disse tal," siger Anders Elbak, der er senioranalytiker i IDC.

"Det er kun få brugere, der har købt Vista for at opgradere en eksisterende maskine. Et nyt operativsystem trækker ikke alene. Der skal være en grund til at opgradere, og det har der ikke været. Derfor er udskiftningen sket gradvist. "

"På erhvervssiden har der også været en afventende holdning, det har typisk været i forbindelse med andre it-projekter og generelt har virksomhederne ventet på, at de første fejl i Vista bliver rettet," siger Anders Elbak.

Windows dominerer

Sammenligner man med FDIM’s septembertal, med tal fra maj 2007, er der sket en fordobling af den procentdel af brugerne, der bruger Vista.

I maj var Windows XP brugernes platform på knap 89 procent af de besøgte websider.

Windows Vista-brugerne udgjorde dengang 5,5 procent af det totale antal brugere. Vista kryber således stille og roligt ind på harddisken på danskernes pc’er.

Samlet set viser tallene, at Microsofts to nyeste operativsystemer stadig er meget dominerende. XP og Viste bestyrer således mere end 90 procent af de maskiner som FDIM har registreret.


Danskerne: XP er godt nok
I januar 2007 spurgte Computerworld, i samarbejde med analysehuset Userneeds, 1600 danskere, om de ville opgradere til Vindows Vista i 2007.

Og svarene var dengang, at de danske brugere var fuldt tilfredse med Windows XP.

Kun 10 procent af brugerne oplyste således, at de ville opgradere til Vista i 2007. Et tal, der har vist sig at holde nogenlunde stik.

Der var desuden en stor gruppe på 55 procent, der endnu ikke havde taget stilling, men denne gruppe tvivlere ser i følge FDIM-antallet for Vista-brugere kun i ringe grad ud til at være faldet for fristelsen til at opgradere.

"Vista bliver primært solgt i forbindelse med en computer. At vi ikke kommer helt ud til tvivlergruppen, kan skyldes, at privatbrugerne stadig er glade for XP, og måske ikke er helt klar til Vista endnu," siger Kamilla Jørning Roost, divisionschef for Windows, Microsoft.

Kampen mellem Microsoft og Microsoft

På trods af, at Microsoft ikke oplyser konkrete tal for antallet af Vista-brugere i Danmark, siger divisionschefen for Windows, at 10 – 12 procent svarer godt til firmaets forventninger.

Skal man tro tallene fra FDIM, ser det dog ikke ud til at Microsoft bliver truet af eksempelvis Linux eller andre operativsystemer. Faktisk ligner Windows XP i øjeblikket Vistas største konkurrent.

Selv om Vista-udrulningen hugger markedsandele fra Windows XP, er der nemlig tale om en indædt kamp mellem de to programmer fra Software-giganten.

Microsofts egen kamp mellem XP og Vista falder også godt i tråd med analysevirksomheden Forrester Researchs opgørelser fra 12. november 2007.

Forrester har spurgt 6000 amerikanske og europæiske virksomheder med mere end 1000 brugere om deres syn på Windows Vista og XP.

Tallene fra undersøgelsen viser, at 84 procent af de adspurgte i dag benytter Windows XP. Et tal, der lå på 67 procent for et år siden.

Mange virksomheder har således i første omgang opgraderet til Windows XP og ikke til Vista. Kamilla Jørning Roost fra Microsoft mener dog ikke, at Microsoft har været for tidligt ude med Vista.

"XP er et godt styresystem, og der er dejligt, at det i den grad benyttes af både virksomheder og private. Når man introducerer et nyt system, er der nogle kompatibilitetsproblemer i overgangsfasen. Derfor er det naturligt, at XP stadig bruges af mange," siger hun.

Ifølge Forrester bruger 11 procent stadig Windows 2000.

Undersøgelsen konkluderer desuden, at udrulningen af Vista først begynder at tage fart i løbet af de næste år.

32 procent oplyser, at de vil starte udrulningen af Vista i løbet af 2008, mens 17 procent angiver 2009 eller 2010 som startår. Lige godt halvdele havde ikke taget stilling til en evevtuel udrulning endnu.

I de kommende to uger op til den første Vistas-fødselsdag vil Computerworld se nærmere på, hvordan det egentlig er gået for en af dette årtis største software-lanceringer.

Vi har blandt andet spurgt forhandlere, erhvervsliv og naturligvis brugerne om erfaringerne med Microsofts flagskib.

Tilbage til artiklen: Microsofts Vista-eventyr - få overblikket.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
TIETOEVRY DENMARK A/S
Udvikler, sælger og implementerer software til ESDH, CRM og portaler. Fokus på detailhandel, bygge- og anlæg, energi og finans.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere