Artikel top billede

(Foto: Torben Klint)

Sanders eksperter: Her bør it-Danmark satse

Helge Sanders fremtidspanel mener, at Danmark kan komme helt i front i verden inden for mobil betaling. Og så skal Danmark udvikles til et stort laboratorium.

Danmarks skal være langt dygtigere til at udnytte og udvikle it.

Det var et af hovedbudskaberne, da Videnskabsministeriet fremtidspanel torsdag fremlagde sin rapport "12 udfordringer for videnpolitikken".

Fremtidspanelets blev nedsat da Helge Sander (V) havde været minister i 2.000 dage.

Panelet fik til opgave at identificere fremtidige udfordringer for videnssamfundet og Videnskabsministeriet.

Resultatet er en rapport, som opstiller flere visioner end konkrete mål, hvilket også har været meningen, fortæller formanden for panelet, Lars Nørby Johansen, tidligere direktør for Group 4 Securicor.

Pejlemærker

"Vi vil gerne sætte pejlemærker for diskussionen, og på baggrund af dialogen kan vi nok konvertere det til konkrete initiativer. Præmissen er, at det ikke står så ringe til," siger Lars Nørby Johansen.

Han tilføjer dog, at præmissen kan ændre sig hurtigt.

"Men ser vi i krystalkuglen, ser vi en voldsomt skærpet konkurrence globalt set. Hvad betyder det for videnssamfundet i Danmark? Det er vores opfattelse at vi vil miste styrkeposition hvis vi ikke ser den globale konkurrence i øjnene," siger Lars Nørby Johansen.

Panelet har fundet frem til tolv udfordringer, hvor især internationalisering af universiteter og uddannelsesniveau er blandt de største.

Men panelet peger også på it- og digital forvaltning som to af de udfordringer, som det er vigtigt at holde fokus på i de kommende år.

Mobil betaling

Et af de områder fremtidspanelet udpeger som et muligt fokusområde er mobil betaling, hvor Danmark i dag ikke formår at udnytte at 95 procent af befolkningen har adgang til en mobil telefon.

Dette område, samt det nye digitale tv-sendenet fremhæves, som områder, hvor Danmark har mulighed for at være med i front.

IT-branchens ministerium

Fremtidspanelet anbefaler, at Videnskabsministeriet udvikler sig til en one-stop-shop for it-branchen.

Ministeriet skal kunne skabe de rammer, både lovmæssigt og organisatorisk, som branchen efterspørger for at udvikle nye løsninger.

Baggrunden for at it har fået en fremtrædende rolle i rapporten, som i høj grad beskæftiger sig med forskning og universiteterne, er its umiddelbare fordele.

"Yderligere digitalisering giver produktivitetsforbedringer, så derfor får du en indirekte gevinst, når du satser på det.Det er mere anvendelsen end udviklingen vi skal satse på lige nu," konstaterer Jørgen Ørstrøm Møller fra fremtidspanelet, som til dagligt er senior visiting research fellow på ISEAS i Singapore.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ed A/S
Salg af hard- og software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Computerworld Cyber Briefing

Computerworld giver dig hver måned 30 minutter med de nyeste cybertrusler, konkrete angreb og brugbare råd. Få indsigt i AI og sikkerhed, compliance, risikovurdering og forsvarsstrategier. Tilmeld dig næste Cyber Briefing nu.

14. august 2025 | Læs mere


Cyber Security Summit 2025: Her er truslerne – og sådan beskytter du dine kritiske data

Deltag og få værktøjer til at beskytte din virksomhed mod de nyeste cybertrusler med den rette viden og teknologi.

19. august 2025 | Læs mere


Cyber Security Summit 2025 i Jylland

Deltag og få værktøjer til at beskytte din virksomhed mod de nyeste cybertrusler med den rette viden og teknologi.

21. august 2025 | Læs mere