Sander: Naturligt at kunder betaler logning

I et svar på et §20-spørgsmål slår it- og videnskabsminister Helge Sander fast, at det er naturligt, hvis telebrugerne kommer til at betale for logningsbekendtgørelsen.

Har du opdaget en post, der hedder 'logning' på den seneste regning fra dit teleseksab?

Formentligt ikke, men ifølge it- og videnskabsminister Helge Sander (V) vil det være en helt naturlig konsekvens af logningsbekendtgørelsen.

I et svar på et §20-spørgsmål stillet af SF's it-ordfører, Hanne Agersnap, skriver it-og videnskabsministeren.

"Det er således en naturlig konsekvens af lovgivningen, hvis teleudbyderne vælger at lade forbrugerne betale for udgifterne – herunder for logning," skriver Helge Sander (V).

Helge Sander (V)begrunder sit svar med, at telelovgivningen ikke slår fast, hvordan teleudbydere skal dække udgifterne i forbindelse med logningsbekendtgørelse, og derfor står det teleselskaberne frit for at sende udgifterne videre til forbrugerne.

Ét firma sender regningen videre
Direktøren for Telekommunikationsindustrien, Ib Tolstrup, har dog kun kendskab til et enkelt firma, der decideret skriver logningsudgiften på forbrugernes regning.

"Kunderne kommer ikke til at mærke særligt meget til logningsbekendtgørelsen. De får samme ydelse fra deres teleselskab, men teleselskabet A-Plus er det eneste selskab, som jeg ved skriver logningsudgifterne på kundernes regning," siger Ib Tolstrup, der anslår, at logningsbekendtgørelsen koster internet- og telebranchen 200 millioner som engangsinvestering og efterfølgende 50 millioner kroner årligt i vedligeholdelse.

Hotel- og restaurationsbranchen bliver også ramt af logningsbekendtgørelsen og anslår, at bekendtgørelsen kommer til at koste branchen et to-cifret, måske et tre-cifret, millionbeløb.

Selv om Telekommunikationsindustrien blot kender et firma, der skriver udgifterne på regningen, er Hanne Agersnap (SF) ikke i tvivl om, at forbrugerne i sidste kommer til at betale.

"Hvem kommer ellers til at betale? Alle de udgifter man påfører et erhverv ender der, hvor erhvervet tjener sine penge, og det er uanset om, det fremgår af regningen eller ej," siger Hanne Agersnap (SF).

Hvis forbrugerne ikke skal betale, hvem skal så - er det bedre at lade skatteyderne betale?

"Det er en offentlig opgave at stå for terrorbekæmpelsen. Jeg tror ikke på, at den glæde vi har af logningen står mål med de store udgifter, der er forbundet med den. Og jeg tror, at hvis Justitsministeriet, der administrerer lovgivningen, skulle tage pengene fra deres budget, så ville de overveje at bruge pengene anderledes, og dermed få mere terrorbekæmpelse for pengene," siger Hanne Agernsnap (SF).

Borgerlig opbakning
SF'erne får også opbakning fra borgerlig kant.

Den borgerligt liberale tænketank CEPOS mener, at når staten pålægger borgerne udgifter, er det afgørende, at udgifterne står mål med lovgivningens effekt.

Tænketankens direktør Martin Ågerup mener, at en skattefinansieret kompensation til de berørte virksomheder kan være med til at sikre, at udgifterne til terrorbekæmpelsen står mål med udbyttet.

"Hvis pengene kommer fra statens budget, er der større sandsynlighed for, at politikerne forholder sig til om udgifterne rent faktisk står mål med lovgivningens effekt. Man kan frygte, at politikerne ikke gør sig samme bekymringer, når de blot sender regningen videre til erhvervslivet og telebrugerne," siger Martin Ågerup.

Han pointerer dog, at der også er problemer ved en kompensationsordning, for eksempel risikoen for overkompensation og derigennem skjulte erhvervssubsidier.


Ytringer på debatten er afsenders eget ansvar - læs debatreglerne
Indlæser debat...


Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Brother Nordic A/S
Import og engroshandel med kontormaskiner.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Internet of Things er klar til næste fase: Forretning, teknologi og sikkerhed

Der er blevet talt og skrevet meget om Internet of Things i de senere år. Internet of Things bevæger sig nu ind i en ny fase, hvor løsningerne og anvendelsesmulighederne stiger hastigt i antal samtidig med, at det egentlige potentiale er klar til at blive indfriet. Vi sætter fokus på forretningsmulighederne og på hvordan I kan komme igang samt på udfordringer med sikkerhed, privacy og it-drift.

23. oktober 2018 | Læs mere


Fremtidens It service management: Optimer dit setup med de nyeste teknologier

Det er vigtigere end nogensinde at have styr på kerneopgaverne i virksomhedens it-drift. Fra monitorering af systemerne til udrulning af applikationer, håndtering af service desken og alle udfordringerne med it-sikkerheden. Kom og bliv klogere på mulighederne for automatisering og optimering med ITSM og den nyeste robotteknologi.

24. oktober 2018 | Læs mere


Fremtidens kommunikation: Hvad skal der til for at du kan følge med morgendagens digitale krav?

Fremtidens kommunikation: Hvad skal der til for at du kan følge med morgendagens digitale krav? Fokus for de fleste virksomheder er på at være på forkant med den digitale udvikling, der går stærkere end nogensinde tidligere. Cisco ved om nogen hvor vigtigt det er at kunne levere ”customer experience” på tværs af teknologiske platforme og med en agilitet der matcher den øgede konkurrence.

01. november 2018 | Læs mere


Premium
Kendt dansk trafik-app virker igen som før: Har lukket ned for Frank Rasmussens adgang til data
Interview: Saphe har stoppet for telerigmanden Frank Rasmussens adgang til trafik-appens data. Det er sket på utraditionel vis, men betyder, at Fartkontrol.nu-appen igen fungerer som før. "Beskyldningerne var rigtige nok, men vi har lukket ned, så vi kan se, at Hopper ikke tager vores data længere," lyder det fra Saphe.
Computerworld
Google indfører Android-gebyr efter kæmpe EU-bøde: Android-producenter skal nu betale for brug af Google-tjenester
Efter sommerens kæmpe EU-bøde indfører Google licensbetaling for Android-producenters brug af blandt andet Play Store. Men "Android vil forblive gratis og open source," lyder det fra selskabet.
CIO
Forleden reparerede en mekaniker min bil: Det kostede 4.200 kroner, som min hjerne snød mig til at betale med et smil
De rationelle it-beslutninger du træffer er måske en illusion. Det lærte jeg da min bil gik i stykker og min hjerne snød mig til at tro, at alt var fint. Til gengæld fandt jeg tre fælder dine it-beslutninger kan falde i.
Job & Karriere
Her er syv job-annoncer der overrasker med helt usædvanlige overskrifter
Der er mange ledige it-job i øjeblikket. It-jobbank har her fundet syv spændende stillinger, der har det til fælles, at annoncen har en utraditionel overskrift.
White paper
Gartners anbefalinger til at højne din virksomheds it-sikkerhed
Du har en strategi om at sikre din virksomheds data - og i den kæde kan medarbejderne udgøre det svage led. Men der er mange ting, du kan gøre. Læs dette whitepaper fra Gartner, som giver dig netop de råd, du måske står og mangler. Du kan også se, hvilke løsninger Gartner anbefaler til at højne it-sikkerheden.