Artikel top billede

(Foto: Torben Klint)

Sander: Naturligt at kunder betaler logning

I et svar på et §20-spørgsmål slår it- og videnskabsminister Helge Sander fast, at det er naturligt, hvis telebrugerne kommer til at betale for logningsbekendtgørelsen.

Har du opdaget en post, der hedder 'logning' på den seneste regning fra dit teleseksab?

Formentligt ikke, men ifølge it- og videnskabsminister Helge Sander (V) vil det være en helt naturlig konsekvens af logningsbekendtgørelsen.

I et svar på et §20-spørgsmål stillet af SF's it-ordfører, Hanne Agersnap, skriver it-og videnskabsministeren.

"Det er således en naturlig konsekvens af lovgivningen, hvis teleudbyderne vælger at lade forbrugerne betale for udgifterne – herunder for logning," skriver Helge Sander (V).

Helge Sander (V)begrunder sit svar med, at telelovgivningen ikke slår fast, hvordan teleudbydere skal dække udgifterne i forbindelse med logningsbekendtgørelse, og derfor står det teleselskaberne frit for at sende udgifterne videre til forbrugerne.

Ét firma sender regningen videre

Direktøren for Telekommunikationsindustrien, Ib Tolstrup, har dog kun kendskab til et enkelt firma, der decideret skriver logningsudgiften på forbrugernes regning.

"Kunderne kommer ikke til at mærke særligt meget til logningsbekendtgørelsen. De får samme ydelse fra deres teleselskab, men teleselskabet A-Plus er det eneste selskab, som jeg ved skriver logningsudgifterne på kundernes regning," siger Ib Tolstrup, der anslår, at logningsbekendtgørelsen koster internet- og telebranchen 200 millioner som engangsinvestering og efterfølgende 50 millioner kroner årligt i vedligeholdelse.

Hotel- og restaurationsbranchen bliver også ramt af logningsbekendtgørelsen og anslår, at bekendtgørelsen kommer til at koste branchen et to-cifret, måske et tre-cifret, millionbeløb.

Selv om Telekommunikationsindustrien blot kender et firma, der skriver udgifterne på regningen, er Hanne Agersnap (SF) ikke i tvivl om, at forbrugerne i sidste kommer til at betale.

"Hvem kommer ellers til at betale? Alle de udgifter man påfører et erhverv ender der, hvor erhvervet tjener sine penge, og det er uanset om, det fremgår af regningen eller ej," siger Hanne Agersnap (SF).

Hvis forbrugerne ikke skal betale, hvem skal så - er det bedre at lade skatteyderne betale?

"Det er en offentlig opgave at stå for terrorbekæmpelsen. Jeg tror ikke på, at den glæde vi har af logningen står mål med de store udgifter, der er forbundet med den. Og jeg tror, at hvis Justitsministeriet, der administrerer lovgivningen, skulle tage pengene fra deres budget, så ville de overveje at bruge pengene anderledes, og dermed få mere terrorbekæmpelse for pengene," siger Hanne Agernsnap (SF).

Borgerlig opbakning

SF'erne får også opbakning fra borgerlig kant.

Den borgerligt liberale tænketank CEPOS mener, at når staten pålægger borgerne udgifter, er det afgørende, at udgifterne står mål med lovgivningens effekt.

Tænketankens direktør Martin Ågerup mener, at en skattefinansieret kompensation til de berørte virksomheder kan være med til at sikre, at udgifterne til terrorbekæmpelsen står mål med udbyttet.

"Hvis pengene kommer fra statens budget, er der større sandsynlighed for, at politikerne forholder sig til om udgifterne rent faktisk står mål med lovgivningens effekt. Man kan frygte, at politikerne ikke gør sig samme bekymringer, når de blot sender regningen videre til erhvervslivet og telebrugerne," siger Martin Ågerup.

Han pointerer dog, at der også er problemer ved en kompensationsordning, for eksempel risikoen for overkompensation og derigennem skjulte erhvervssubsidier.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ed A/S
Salg af hard- og software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere