Sander: Naturligt at kunder betaler logning

I et svar på et §20-spørgsmål slår it- og videnskabsminister Helge Sander fast, at det er naturligt, hvis telebrugerne kommer til at betale for logningsbekendtgørelsen.

Har du opdaget en post, der hedder 'logning' på den seneste regning fra dit teleseksab?

Formentligt ikke, men ifølge it- og videnskabsminister Helge Sander (V) vil det være en helt naturlig konsekvens af logningsbekendtgørelsen.

I et svar på et §20-spørgsmål stillet af SF's it-ordfører, Hanne Agersnap, skriver it-og videnskabsministeren.

"Det er således en naturlig konsekvens af lovgivningen, hvis teleudbyderne vælger at lade forbrugerne betale for udgifterne – herunder for logning," skriver Helge Sander (V).

Helge Sander (V)begrunder sit svar med, at telelovgivningen ikke slår fast, hvordan teleudbydere skal dække udgifterne i forbindelse med logningsbekendtgørelse, og derfor står det teleselskaberne frit for at sende udgifterne videre til forbrugerne.

Ét firma sender regningen videre
Direktøren for Telekommunikationsindustrien, Ib Tolstrup, har dog kun kendskab til et enkelt firma, der decideret skriver logningsudgiften på forbrugernes regning.

"Kunderne kommer ikke til at mærke særligt meget til logningsbekendtgørelsen. De får samme ydelse fra deres teleselskab, men teleselskabet A-Plus er det eneste selskab, som jeg ved skriver logningsudgifterne på kundernes regning," siger Ib Tolstrup, der anslår, at logningsbekendtgørelsen koster internet- og telebranchen 200 millioner som engangsinvestering og efterfølgende 50 millioner kroner årligt i vedligeholdelse.

Hotel- og restaurationsbranchen bliver også ramt af logningsbekendtgørelsen og anslår, at bekendtgørelsen kommer til at koste branchen et to-cifret, måske et tre-cifret, millionbeløb.

Selv om Telekommunikationsindustrien blot kender et firma, der skriver udgifterne på regningen, er Hanne Agersnap (SF) ikke i tvivl om, at forbrugerne i sidste kommer til at betale.

"Hvem kommer ellers til at betale? Alle de udgifter man påfører et erhverv ender der, hvor erhvervet tjener sine penge, og det er uanset om, det fremgår af regningen eller ej," siger Hanne Agersnap (SF).

Hvis forbrugerne ikke skal betale, hvem skal så - er det bedre at lade skatteyderne betale?

"Det er en offentlig opgave at stå for terrorbekæmpelsen. Jeg tror ikke på, at den glæde vi har af logningen står mål med de store udgifter, der er forbundet med den. Og jeg tror, at hvis Justitsministeriet, der administrerer lovgivningen, skulle tage pengene fra deres budget, så ville de overveje at bruge pengene anderledes, og dermed få mere terrorbekæmpelse for pengene," siger Hanne Agernsnap (SF).

Borgerlig opbakning
SF'erne får også opbakning fra borgerlig kant.

Den borgerligt liberale tænketank CEPOS mener, at når staten pålægger borgerne udgifter, er det afgørende, at udgifterne står mål med lovgivningens effekt.

Tænketankens direktør Martin Ågerup mener, at en skattefinansieret kompensation til de berørte virksomheder kan være med til at sikre, at udgifterne til terrorbekæmpelsen står mål med udbyttet.

"Hvis pengene kommer fra statens budget, er der større sandsynlighed for, at politikerne forholder sig til om udgifterne rent faktisk står mål med lovgivningens effekt. Man kan frygte, at politikerne ikke gør sig samme bekymringer, når de blot sender regningen videre til erhvervslivet og telebrugerne," siger Martin Ågerup.

Han pointerer dog, at der også er problemer ved en kompensationsordning, for eksempel risikoen for overkompensation og derigennem skjulte erhvervssubsidier.


Ytringer på debatten er afsenders eget ansvar - læs debatreglerne
Indlæser debat...


Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Konica Minolta Business Solutions Denmark A/S
Salg af kopimaskiner, digitale produktionssystemer og it-services.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Internet of Things er klar til næste fase: Forretning, teknologi og sikkerhed

Der er blevet talt og skrevet meget om Internet of Things i de senere år. Internet of Things bevæger sig nu ind i en ny fase, hvor løsningerne og anvendelsesmulighederne stiger hastigt i antal samtidig med, at det egentlige potentiale er klar til at blive indfriet. Vi sætter fokus på forretningsmulighederne og på hvordan I kan komme igang samt på udfordringer med sikkerhed, privacy og it-drift.

24. april 2018 | Læs mere


Basware Connect 2018

Kigger du efter nye måder at fremtidssikre og vækste din virksomhed på? Udnytter du den eksplosion af data, som digitaliseringen har ført med sig? Virksomheder der gør brug af data mining, kunstig intelligens og er drevet af data analyse kan bedre forstå deres kunder og deres produkter - og dermed øge deres konkurrencemæssige fordele. Allerede nu er der nemlig masser af muligheder for at automatisere sine indkøbs- og betalingsprocesser og få adgang til data, der bør danne grundlaget for strategien.

25. april 2018 | Læs mere


Digitaliseringskrav, ledelse og fremtidens kommunikationsudfordringer

Hør om håndteringen af digitaliseringskrav, ledelsesudfordringer og effektiv kommunikation og få en smagsprøve på IDG Kurser og Computerworlds nye lederuddannelse til dig som er CIO, IT-chef og/eller digital-leder: It Executive Masterclass.

25. april 2018 | Læs mere

mest debaterede artikler

Premium
Fire gange større end næststørste leverandør: Offentlige indkøbere bør følge Ateas dominerende markedsposition tæt
Atea er fire gange større end den næststørste hardware-leverandør til det offentlige. Situationen skal følges skarpt af offentlige indkøbsorganisationer, så det ikke ender med dårlig konkurrence, lyder opråbet.
Computerworld
Få mere fra hånden med det nye Gmail: Her er de første billeder af Googles nye mail-satsning
Google vil gøre Gmail enklere og mere produktiv i de kommende uger. Se hvordan det nye Gmail tager sig ud her.
CIO
Allersidste opdatering på vej: Om en uge er det slut med stor-version af Windows 10 - skynd dig at opdatere
Om en uge er det slut for altid med den første store udgave af Windows 10, som Microsoft efter 29 måneder ikke længere vil supportere.
Job & Karriere
Klassiske brokere af it-konsulenter står over for kæmpe udfordring - forretningsmodellen er under pres
Klumme: Eksterne konsulenter er populære og en god løsning i en branche i vækst. Men selve forretningsmodellen bag it-konsulenterne er under alvorligt pres.
White paper
Mobility - her er de aktuelle udfordringer
Hvad med sikkerheden? Mobility-bølgen fejer igennem danske virksomheder, og der er masser af muligheder og faldgruber. Sikkerheden halter, men det kan der gøres noget ved. Produceret af Computerworld.dk i oktober 2014.