Foto: Torben Klint.

Opsang til den danske it-branche: Tag nu ansvar

Krigen om åbne standarder raser videre i Danmark, selv om både ODF og OOXML er godkendt. Firmaer og politikerne bærer ansvaret, mener formanden for Dansk IT, Lars Mathiesen.

Politikere, teknikere og pengestærke virksomheder har i fællesskab været med til at køre debatten om de åbne dokumentstandarder af sporet.

I hvert fald, hvis man skal måle forløbet i det seneste år op mod en ideel styrings- og governancestruktur, lyder vurderingen fra Formanden for Dansk IT, Lars Mathiesen, som til daglig er direktør for Koncernudvikling og IT i Nykredit.

"Hvis ledelsen ikke får den rigtige proces op at stå, så skaber man forvirring og misbrug af tid," fordi hvis der er usikkerhed i toppen, så bliver der usikkerhed på alle niveauer," siger Lars Mathiesen, som konstaterer, at klarere ledelse giver mere effektivitet.

"Hvis man ikke har nogen proces, er der ikke overensstemmelse mellem de mange parter. Og det bliver nemmere, hvis man har en governance model," siger han. Opskriften er mere og bedre ledelse. Og i det offentliges tilfælde er de øverste chefer politikerne.

Bør bruge hinandens ekspertise
"Parterne skal være sikker på, at man har en proces, hvor man bruger hinandens ekspertise. Teknikerne skal tage udgangspunkt i de politiske meldinger, men samtidig skal politikerne tage udgangspunkt i teknikernes konklusioner," siger Lars Mathiesen.

"Man kan godt spørge om broen mellem de to synspunkter har været god nok i denne sag," siger Lars Mathiesen, der mener, at det har været tilfældigt, hvornår sagen er blevet taget op politisk.

"Man har misset fra start af at få accepteret et politisk og fagligt flow," siger han og forklarer, at der skulle være skarpere opdeling mellem hvornår diskussionen er politisk og hvornår de tekniske spørgsmål skal afklares.

Formanden for Dansk IT mener, at det er helt centralt, at processen bliver mere styret, så der er nogle faser, hvor særinteresserne og lobbyisterne har en rolle i en afgrænset periode ligesom politikere og teknikere har hver deres rolle.

Ifølge Lars Mathiesen er strammere styring en nødvendighed.

Fastholde opmærksomheden
Jacob Primault, der er chefkonsulent i Rambøll Management, mener, at det er vigtigt at fastholde opmærksomheden på udveksling af informationer mere generelt, fordi han betragter dokumentformaterne som en speciel situation.

FORTSÆTTES

Artiklen fortsætter på næste side...
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Computerworld A/S
Salg af telemarketing og research for it-branchen, it-kurser og konferencer

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Årets CIO 2020

Siden 2006 har vi hvert år kåret Årets CIO - en pris der kaster lys over det fantastiske arbejde, der bliver gjort rundt omkring i de danske organisationer for at høste det store forretnings-potentiale, der kan drives ud af it og digitalisering.

01. december 2020 | Læs mere


Customer Experience 2021 - fokus på CX-strategi og teknologi til at forankre kundeoplevelsen

De gode kundeoplevelser er altafgørende for virksomheden, og netop derfor er det nødvendigt at have fokus på CX-strategi og teknologi, der kan være med til at forbedre kundeoplevelsen endnu mere. Det kræver tid og ressourcer, men det gavner hele virksomheden på lang sigt.

03. december 2020 | Læs mere


Træf det rigtige cloud-valg: Hør om mulighederne med hybrid- og multi-cloud

Vi kan ikke komme udenom, at cloud-teknologien bare vokser og vokser. Den giver adgang til store fordele for din virksomhed, men det kræver at virksomheden træffer strategiske, arkitektoniske og teknologiske vælg. Få indblik i, hvordan ud kan få sikkerhed, release cycles og andet til at gå op i en højere enhed.

09. december 2020 | Læs mere

mest debatterede artikler

Premium
Her er Microsofts planer med Windows for 2021: Pønser på fire nye versioner
Windows 10 vil udkomme i et væld af nye afskygninger i det kommende år. Få overblikket her.
Computerworld
Stein Bagger gør comeback i ny branche: "De lignede et mafiahold, førte sig frem som nyrige og plaprede løs om urealistiske drømme"
Stein Bagger har skiftet navn og fører sig nu frem i store biler i en helt ny branche, skriver en dansk avis.
CIO
Podcast: Her er seks gode råd om ledelse og digitalisering fra danske top-CIO'er
The Digital Edge: Vi har talt med 17 af Danmarks dygtigste digitale ledere - og samlet deres seks bedste råd om digitalisering og ledelse. Få alle rådene på 26 minutter i denne episode af podcasten The Digital Edge.
Job & Karriere
Se Waoos forklaring: Derfor har selskabet fyret topchef Jørgen Stensgaard med omgående virkning
Waaos bestyrelse opsiger fiberselskabets topchef, Jørgen Stensgaard, der fratræder med omgående virkning. Se hele forklaringen fra Waao her.
White paper
Gratis whitepaper: Hvad er EDI, og hvordan kan det styrke min forretning?
Overvejer du EDI, og ønsker du at undersøge, om EDI er den rette investering for din virksomhed? Har en af dine kunder eller leverandører for nyligt bedt dig om at udveksle elektroniske dokumenter (EDI)? Så hent dette whitepaper og få et overblik over, hvad EDI er, og hvilke fordele producenter og grossister som dig kan se frem til, når du investerer i EDI til din forretning.