Her er Danmarks fem bedste CIO’er lige nu:Se de fem nominerede til prisen som Årets CIO 2024

Artikel top billede

Automatisk brugerstyring kræver integration

CTO: Opgaven med at oprette nye brugere og slette fratrådte medarbejdere ligger som regel hos it-afdelingen. Men opgaven kræver en viden, der oftere ligger i forretningen end hos it-funktionen.

Hvis administrationen af brugerkonti skal automatiseres, skal det fungere på tværs af alle systemer, hvor brugere oprettes, vedligeholdes og nedlægges. Virtuelle directories er et bud på en løsning.

En ny medarbejder ansættes. En anden holder op. En tredje skifter afdeling.

Alle tre begivenheder har konsekvenser i it-systemerne: Den nye medarbejder skal oprettes i alle de systemer, vedkommende har brug for.

Den afgående medarbejder skal slettes.

Det er vigtigt – ellers risikerer man, at han misbruger data.

Sletning er vigtig

Omvendt er sletning også vigtigt af hensyn til medarbejderen: Så løber han ikke en risiko for, at man senere mistænker ham for at have været inde i systemerne igen.

Mange it-afdelinger foretager opgaverne med brugeradministration manuelt.

Som koncern-it-chef Martin Pedersen fra Økonomi- og Erhvervsministeriet bemærker, har it-afdelinger ikke været gode til at gøre deres egne arbejdsopgaver lettere.

En årsag til at administrere brugere manuelt er, at opgaven teknisk set ikke er centraliseret:

Der findes ikke nødvendigvis et enkelt sted, hvor man kan oprette en bruger, hvorefter vedkommende automatisk er oprettet i alle organisa­tionens systemer.

Ofte skal brugeren oprettes ét sted for at få adgang til delte drev og printere, et andet sted for at få en mailkonto, et tredje sted for at få adgang til økonomisystemet, og et fjerde sted for adgang til andre forretningssystemer.

Så galt står det ikke til i organisationer som Økonomi- og Erhvervsministeriet. Her har man valgt at samle al brugeradministration i Active Directory. Til gengæld kræver det så, at alle systemer er i stand til at kommunikere med Active Directory.

FORTSÆTTES

Integrerer directories

I de tilfælde, hvor man kører en applikation, der ikke direkte kan lade sine bruger logge ind via Active Directory, er der imidlertid andre løsninger.

En udbredt teknologi hedder et meta-directory.

Et directory er en bruger­database, der anvendes til at styre, hvem der må logge ind, og hvad de har adgang til.

Et meta-directory er et centraliseret directory, der henter information om brugere ind fra andre directory-tjenester, lagrer oplysningerne og sender dem ud til dem igen.

På den måde bliver alle directories efterhånden opdateret med information om alle brugere.

Et udbredt meta-directory er MIIS (Microsoft Identity Integration Server).

Det danske Omada-system sælges ofte sammen med MIIS. Kombinationen medfører, at man fra Omada Identity Manager kan oprette og vedligeholde brugere i systemer som IBM’s mainframesikkerhedssystem RACF, SAP og Oracle Finan­cials.

MIIS sørger for kommunikationen med systemerne, så Omadas udviklere slipper for at bekymre sig om den.

Sarbanes-Oxley

Direktør Morten Boel Sigurdsson fra Omada siger, at der er to typiske årsager til, at virksomheder indfører hans firmas produkt: Effektivisering og kontrolkrav.

“Hvis firmaets help desk er ved at blive lagt ned på grund af arbejdet med at oprette, ændre eller nedlægge brugerkonti, er det effektiviseringen, der driver salget. Så kan it-afdelingen lægge opgaverne med brugerstyring ud til forretningen. Det skyldes, at det ikke kræver teknisk indsigt at vide, hvilke roller en ny medarbejder skal udfylde. Kontrolkravene kommer ofte udefra i form af Sarbanes-Oxley eller lignende. Der giver vores system revisorerne mulighed for at se, hvem der må hvad i systemet – og det præsenteres på en måde, der er relateret til forretningen, ikke til de tekniske, underliggende systemer,” siger han.

De aktive spillere på markedet for brugerstyring og meta-directories er foruden Microsoft Sun, Novell, Oracle og CA. Dertil kommer en række mindre, specialiserede softwarehuse.

Dødsdom

Nogle mener, at meta-direc­tory er en døende teknologi. Dødsdommen blev afsagt den 4. marts i et blog-indlæg af Jackson Shaw fra firmaet Quest.

Han var i sin tid med til at udvikle et meta-directory i firmaet Zoomit.

Det blev siden overtaget af Microsoft og blev til det, der i dag hedder MIIS.

Det er altså en erfaren meta-directory-mand, der nu mener, at teknologien er på vej ud.

Afløseren er det virtuelle directory.

Ligesom et meta-directory virker også et virtuelt directory som et omstillings­bord for directories.

Forskellen er, at et virtuelt directory ikke lagrer brugeroplysningerne selv.

I stedet tager det imod forespørgsler og sender dem videre i en form, som modtageren kan forstå. Når svaret kommer retur, konverteres det til det format, den spørgende part kan forstå.

Jackson Shaws indlæg var en reaktion på, at HP nu har opgivet sit meta-directory, Identity Center. Firmaet vil ikke forsøge at sælge det til nye kunder.

Ikke alle i directory-verdenen har dog fundet sørgebindene frem i anledning af meta-directorys snarlige bortgang. Som analytiker Felix Gaehtgens skriver i sin blog:

“Jeg vil ikke kalde det dødt, det er umuligt at ignorere de mange MIIS-installationer rundt omkring. Men jeg vil kalde det gammeldags.”

Han venter, at virtuelle directories og meta-directories vil blive kombineret:

“I fremtiden vil vi se “super-directories,” der kombinerer traditionelle lagrede data med LDAP-adgang, virtuelle views og synkroniseringsfunk­tioner.”




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
TIETOEVRY DENMARK A/S
Udvikler, sælger og implementerer software til ESDH, CRM og portaler. Fokus på detailhandel, bygge- og anlæg, energi og finans.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere


ERP-trends 2024

Bliv derfor inspireret til, hvordan du kan optimere dine systemer og processer når af nogle af de fremmeste eksperter på ERP-markedet dele deres iagttagelser af det aktuelle marked og vurderinger af, hvad vi har i vente de kommende 3-5 år. Vi sætter også fokus på, hvordan udviklingen kommer til at påvirke din organisation, hvordan du bedst forbereder og planlægger ERP-indsatsen og om, hvilke faldgruber du skal være opmærksom på.

02. maj 2024 | Læs mere