Artikel top billede

Berlingske skal udvikle fremtidens presse-it

Det Berlingske Officin vil med en samlet produktions-database dele journalistisk indhold på tværs af aviserne. Resultatet kan blive model for fremtidens presse-it.

Når Det Berlingske Officin efter sommeren igen indtager Pilestræde i hjertet af hovedstaden, kommer journalisterne ikke kun tilbage til et renoveret hus med åbne kontorlandskaber. Også Berlingskes it-systemer har fået en kraftig overhaling.

Det sker ved at indføre delt planlægnings- og research-information, hvor redak-tører og journalister lægger informationerne ind i en fælles database.

Dermed kan medarbejdere på tværs af koncernens 14 dagblade og alle 50 lokalaviser få indblik i hinandens arbejde.

Det sker ved at sammen-lægge en lang række forskellige bladtitlers databaser og systemer.
Det fortæller Torben Lundberg, it-direktør hos Det Berlingske Officin.

Vil undgå dobbeltarbejde

Ideen er at udnytte indholdet bedre på tværs af de enkelte aviser. I praksis betyder dette, at redaktører på B.T. vil kunne følge med i. hvad journalisterne på Berlingske Tidende eller Århus Stiftstidende er ved at researche på, fortæller it-direktøren.

"Tanken er at undgå dobbeltarbejde, undgå at vi har en masse mennesker i koncernen, som dybest set sidder og laver fuldstændigt det samme arbejde, uden at vi er klar over det," siger Torben Lundberg.

Med den fælles planlægnings- og researchinformation får medarbejdere i hele organisationen adgang til den samme information og de samme researchdata.

På den måde kan koncernen eksempelvis nøjes med at have en enkelt journalist fra en af aviserne med til et pressemøde. Den frigjorte arbejdskraft giver så mulighed for at fokusere på original journalistik, fortæller Torben Lundberg.

"Det giver os jo en konkurrencefordel. Det nye er, at det bliver helt gennemsigtigt for alle," siger Torben Lundberg.

Den tekniske sammenlægning af databaser og systemer sker ifølge Torben Lundberg i tæt samarbejde med leverandøren Saxotech.

Databaser samles hos CSC

Avisens systemer drives i forvejen af CSC, der i efteråret overtog driften og omkring 70 medarbejdere fra det tidligere Berlingske IT.

I dag er der kun otte medarbejdere i Berlingskes it-afdeling, som tager sig af overordnet strategi og projektplanlægning.

Berlingske Koncernens omkring 1.000 journalister arbejder på tynde klienter, som er koblet op til omkring 80 Citrix-servere, der kører Saxotechs avissystem, Editorial.

Desuden benytter avisen et antal virtualiserede Windows-servere, som, når implementeringen er genemført, vil køre under Vmware. Selve indholdet kommer til at køre på en Unix-drevet Oracle database, fortæller Torben Lundberg.

Fortsættes ...

Frygter nedskæringer

Den fælles planlægnings- og researchinformation kommer til at omfatte det materiale, som er under produktion. I praksis betyder det, at data, der er ældre end en måned, bliver flyttet over i arkiverne hos Infomedia. Kun research materiale gemmes for altid, forklarer it-direktøren.

Selv om der på den måde bliver tale om ganske mange historier, er der tale om en relativt lille mængde data, fordi det drejer sig om tekst, fortæller Torben Lundberg.

"Det her er vand i forhold til, hvad CSC er vandt til," siger han.

Model for andre lande

Det er den internationale mediekæmpe Mecom, der ejer Det Berlingske Officin. Og her ser man med stor interesse på indførelsen af det fælles produktionssystem. Tanken er, at det måske kan bruges som en model for resten af koncernen, fortæller Torben Lundberg.

"Mecoms tanke er, at Berlingske Koncernen skal være et forbillede på effektivt redaktionelt workflow og deling af indhold i de andre Mecom-lande," siger Torben Lundberg.

Derfor skal Berlingske udarbejde et koncept for den moderne måde at lave avis og web på, fortæller it-direktøren.

"Hvis man kigger på europæisk plan, er det noget, der vil vække opmærksomhed, at en af de store gamle aviser går i denne her retning," siger Torben Lundberg.

Afskediger 25 medarbejdere

Men it-direktørens positive holdning til planerne om delt planlægnings- og researchinformation, den såkaldte glastrappe-model, bliver ikke delt af alle medarbejdere.

Medarbejderne frygter nemlig, at delingen af planlægnings- og researchinformation kan udvande de enkelte avisers profil. Desuden frygter de, at indførelsen kan føre til nedskæringer.

Det fortæller Frederik M. Juel, som er tillidsrepræsentant for de journalistiske medarbejdere på Berlingske Tidende.

"Vores holdning er helt klart, at der ikke skal ske afskedigelser som følge af det. Men vi kan da frygte det værste," siger Frederik M. Juel.

Han fortæller, at medarbejderne har fået en god pris for indførelsen i form af tre måners ekstra opsigelsesvarsel samt fuld og hel fritstilling.

Det Berlingske Officins ledelse offentliggjorde mandag, at man tilsammen vil skære 25 stillinger på Berlingske Tidende, B.T., Urban, Ehvervsbladet og Berlingske Nyhedsmagasin.

Der kan både være tale om skrivende og redigerende medarbejdere.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
EG Danmark A/S
Udvikling, salg, implementering og support af software og it-løsninger til ERP, CRM, BA, BI, e-handel og portaler. Infrastrukturløsninger og hardware. Fokus på brancheløsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere


ERP-trends 2024

Bliv derfor inspireret til, hvordan du kan optimere dine systemer og processer når af nogle af de fremmeste eksperter på ERP-markedet dele deres iagttagelser af det aktuelle marked og vurderinger af, hvad vi har i vente de kommende 3-5 år. Vi sætter også fokus på, hvordan udviklingen kommer til at påvirke din organisation, hvordan du bedst forbereder og planlægger ERP-indsatsen og om, hvilke faldgruber du skal være opmærksom på.

02. maj 2024 | Læs mere