Artikel top billede

Forskere frikender mobilstråling som skadelig

Reportage: 30 millioner kroners forskning har ikke påvist nogen fare ved at tale i mobiltelefon. Strategisk Forskningsråd er klar med konklusionen efter fire års arbejde.

Det gamle pakhus på Asiatisk Plads i hjertet af hovedstaden summede af liv, da Det Strategiske Forskningsråd tirsdag fremlagde resultatet af fire års forskningsarbejde om de mulige helbredsrisici ved mobiltelefoni.

Internationale eksperter og interesseorganisationer fra industri og forbrugere fyldte sammen med en lang række professorer salen for at høre, hvad i alt seks forskningsprogrammer havde fået ud af de 30 millioner kroner, som Folketinget i 2003 besluttede på at bruge på at "kaste lys over potentielle sundhedsrisici – inklusive mulige langtidsvirkninger – forbundet med ikke-ioniserende stråling ved brug af mobiltelelfoni/mobilnetværk og mulige risici for børn og unge."

Har ikke fundet skadepåvirkninger

Konklusionen er, at forskerne ikke har kunnet finde nogen skadepåvirkning af den stråling, som anvendes til mobiltelefoni.

"Man kan sige, at vi egentlig ikke har fundet noget overraskende nyt," siger Philippe Grandjean, der er professor i miljømedicin på SDU og formand for projektets programkomite.

Alligevel er det lykkedes forskerne at indsnævre nogle muligheder. Hvis stråling eller elektromagnetiske felter fra mobiltelefoner medfører nogle påvirkninger, så er det formentlig af beskedent omfang, fortæller formanden.

"Vi har ikke fundet noget, som gør, at vi skal ringe til Sundhedsstyrelsen," siger Philippe Grandjean.

Kritikere delte pamfletter ud

Stråling fra mobiltelefoner, telemaster og trådløse netværk har længe været et omdiskuteret emne.

Derfor var der tirsdag under fremlæggelsen også repræsentanter til stede fra foreningen af el-overfølsomme i Danmark, ligesom en række private personer med en kritisk holdning til forskningen indenfor feltet var til stede.

I dagens første pause runddelte Bente-Ingrid Bruun og Henrik Eiriksson således en tresidet flyer trykt på farvestrålende papir til alle pladser i salen.

Dokumentet med titlen "Kampen mellem myte og fakta i trådløse samfund" opsummerer en række kritikpunkter over for forskningen, og indeholder desuden en underskrevet advarsel mod børn og unges brug af mobiltelefoni fra formanden for den Russiske Nationalkomite for Ikke-Ioniserende Strålebeskyttelse.

Rustet til yderligere forskning

Selvom forskerne ikke har fundet skadelige virkninger ved mobiltelefoni i de netop afsluttede undersøgelser, er det muligt at der bliver i gangsat yderligere forskningsarbejde på området.

Og sker det, er det lettere at kommer i gang, mener Phillipe Grandjean.

"Nu har vi nogle forskningsinstitutioner og forskere som har kvalificeret sig på det her felt. Derfor er der rig grund til at sige, at yderligere forskning på det her felt vil være lettere at gennemføre, fordi vi nu står bedre rustet," siger Philippe Grandjean.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ciklum ApS
Offshore software- og systemudvikling.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere