Artikel top billede

Jørgen Bjerre fra is-kæden Paradis havde flere muligheder at vælge imellem, da virksomheden skulle købe nyt økonomisystem. Valget faldt på et internetbaseret et af slagsen. Foto: Mikael Rieck

SaaS er blevet hverdag

Sig software as a ­service, cloud ­computing ­eller application service ­provider... Jørgen Bjerre fra ­­­iskæden ParadIS er ­ligeglad. Så længe økonomi­systemet kører over nettet uden bøvl.

ParadIS har tilsyneladende ramt rigtigt med hensyn til danskernes smag for god is. Franchisekæden er vokset voldsomt de seneste år.

"De sidste to år har vi ekspanderet med omkring syv butikker om året. For halvandet år siden havde vi ni butikker, nu har vi 23," siger Jørgen Bjerre, medstifter af ParadIS.

Før Jørgen Bjerre sammen med Thor Thorøe startede ParadIS, var han revisor i 10 år hos blandt andet Deloitte. Han står derfor for den administrative side af forretningen, herunder økonomidelen. En side af forretningen som var i fare for at lide nød under den voldsomme ekspansion.

"Det går hurtigt, og derfor var det en absolut nødvendighed at få et centralt styret system ind. Da vi har haft travlt med at ekspandere, har økonomisystemet måske været nedprioriteret, fordi vi ikke har haft tid. Det var vigtigere at få produceret og solgt is," siger Jørgen Bjerre.

Traditionelle systemer dyre

Jørgen Bjerre ønskede et centraliseret system, da hver enkelt franchisetager havde deres eget økonomisystem, hvilket skabte en del problemer.

"Det var planen, at vi skulle have månedsrapportering fra hver enkelt butik, men det kom aldrig rigtigt til at fungere. Butikkerne havde svært ved at fremsende balancer og så videre hver måned. De sendte balancer som pdf-filer eller Excel-regneark, hvilket betød, at vi fik en masse manuelt arbejde. Det var alt, alt for tungt," siger Jørgen Bjerre.
Derfor gik ParadIS i gang med at finde et økonomisystem, der passede til franchisekædens behov.

"Et af vores krav var, at systemet skulle være internetbaseret, så alle franchisetagere kunne gå på og få adgang til systemet," fortæller Jørgen Bjerre.
Samtidig skulle systemet være enkelt at bruge for franchise­tagerne.

"Jeg har været revisor i 10 år og set en del økonomisystemer. De kan ekstremt meget, men samtidigt er de kæmpestore og komplekse. De rigtig gamle økonomisystemer som Pcplus var så simple, at enhver med bare lidt kendskab til regnskab kunne betjene systemerne. Det var ret afgørende, at vores kommende system var så enkelt at bruge, at man ikke skulle på tre dages kursus, inden man kom i gang," forklarer Jørgen Bjerre.

Valget faldt på det danske webbaserede økonomisystem E-conomic.

"E-conomic kan lige nøjagtigt de grundlæggende ting, og så kan man tilknytte ekstra ting, hvis man vil. Vores økonomisupporter, der er revisor, har været på introkursus i tre timer. Nu er han helt fortrolig med systemet," siger Jørgen Bjerre.

Det var ikke kun brugervenligheden, som spillede ind. Også prisen faldt ud til E-conomics fordel.
"Vi undersøgte markedet for de større, mere normale økonomisystemer. De var temmelig dyre overhovedet at komme i gang med, ligesom vedligeholdelses-omkostningerne var store," siger Jørgen Bjerre.

Overvejede egen løsning

Da ParadIS allerede har egen server og it-support, overvejede virksomheden at installere et økonomisystem på serveren og selv stå for driften, men den idé blev også fundet for dyr og besværlig.

"Vi kunne i princippet have lagt et økonomisystem på vores egen server. Vi var da også i kontakt med et firma om det, men hele vedligeholdelsesdelen lød ret dyr. Samtidig var det ret omstændeligt med opgradering og sådan nogle ting.

Hos E-conomic sidder de centralt og opdaterer. Hvis vi havde vores egen løsning stående, skulle der sikkert en mand ud og installere opgraderingerne. Vores it-supportere skulle også ind over forløbet og kende til systemet," fortæller Jørgen Bjerre.

Selvom Jørgen Bjerre er enig i, at der er noget psykologisk tiltalende ved at have sin egen server med systemerne installeret - tingene forekommer at være mere direkte under ens kontrol - så mener han ikke, at det i praksis er noget problem.

"Ja, den slags overvejelser havde vi. Men vores hjemmeside er jo heller ikke på vores egen server. Desuden er vi seks mand i administrationen, så vi har masser af forskellige ting at lave. Der er nok større sandsynlighed for, at vi kunne komme til at lave en fejl end E-conomic, der er specialiseret i at drive økonomisystemet," siger Jørgen Bjerre.

Nogle af franchisetagerne har stillet spørgsmål om, hvorvidt data nu også er sikre hos E-conomic.

"Det kan da være en bekymring, men vi har ikke oplevet eller hørt om den slags problemer hos E-conomic. Jeg har meget tillid til et eksternt firma, der har 15.000 kunder kørende," siger Jørgen Bjerre.

Nødvendigt med integration

ParadIS har et salgs-, produk­tions- og varelagersystem, som Jørgen Bjerre planlægger at integrere med E-conomic i løbet af efteråret.

"INM har udviklet er mindre system, som styrer opskrifter, produktion og så videre. Når en franchisetager har lavet en isvariant færdig, trykker han på en touchscreen og informationen opsamles i INM-systemet, der sender informa­tionen videre ud på ParadIS' hjemmeside," forklarer Jørgen Bjerre.

På hjemmesiden kan man se, hvornår de enkelte isvarianter i de forskellige butikker er blevet lavet, hvilket er en del af ParadIS' strategi om frisklavet is hver dag.

"Integrationen til INM er et af fremtidsperspektiverne, som også gjorde, at vi valgte E-conomic. Integrationen er måske lidt sværere, end jeg havde forestillet mig.

Til oktober går vi i gang med integrationen, og så skal vi gerne være klar til næste år med en endnu bedre styring af forretningen," siger Jørgen Bjerre.

Læs mere:
Skal den næste it-revolution findes i skyerne?
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Tieto Denmark A/S
Udvikler, sælger og implementerer software til ESDH, CRM og portaler. Fokus på detailhandel, bygge- og anlæg, energi og finans.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Brand din forretning og skab nye leads med Microsoft Dynamics 365 til marketing

Vidste du, at Microsoft Dynamics også byder på stærk funktionalitet til marketingafdelingen? På kun 1 1/2 time inspirerer vi dig til, hvordan du kan bruge Dynamics 365 Marketing til at brande din forretning og skabe nye leads.

17. maj 2021 | Læs mere


Vælg den rigtige infrastruktur og it-arkitektur

Få indblik i, hvordan du kan sikre sammenhæng og overblik i et it-landksab, der konstant ændres. Dette kan blandt andet gøres med de rette strategisk og teknologiske vlag, så effektiviteten, stabiliteten og sikkerheden opretholdes. Den rigtige infrastruktur og it-arkitektur kan uden tvivl hjælpe dig med at skabe overblikket over dit it-landskab.

18. maj 2021 | Læs mere


Digital transformation og innovation: Inspiration til digitale succeshistorier

Kom ind bag facaden hos nogle af Danmarks bedste it-folk, og lær hvordan de arbejder med digital transformation og innovation. Du får muligheden for at høre, hvordan du kan bruge den nye teknologi til at få etableret det mest effektive udviklings- og innovationsmilø.

19. maj 2021 | Læs mere


Premium
Sikkerhedsekspert: Derfor har Colonial været nødt til at betale hackere ransomware på 30 millioner kroner - vil sagtens kunne ske i Danmark
Interview: Hvorfor har mægtige Colonial Pipeline valgt at betale ransomware til hackere trods anbefalinger fra myndigheder og sikkerhedsmiljøet? "Det er ikke helt sort og hvidt," siger sikkerheds-ekspert Leif Jensen fra Eset.
Computerworld
Nye informationer om det største iPhone-hack nogensinde ser dagens lys: 128 millioner brugere blev ramt
Hidtil hemmeligholdte detaljer om verdens største iPhone-hack er kommet frem under retssagen mellem Apple og Epic Games. 128 millioner brugere blev ramt, og mere end 4.000 apps blev inficeret. Se detaljerne her.
CIO
Har du rost din mellemleder i dag? Snart er de uddøde - og det er et tab
Computerworld mener: Mellemledere lever livet farligt: Topledelsen får konstant ideer med skiftende hold i virkeligheden, og moden går mod flade agile organisationer. Men mellemlederen er en overset hverdagens helt med et kæmpe ansvar. Her er min hyldest til den ofte latterliggjorte mellemleder.
Job & Karriere
Eva Berneke stopper som topchef i KMD og flytter til Paris: Her er KMD's nye topchef
Efter syv år på posten som topchef for KMD forlader Eva Berneke selskabet. Nu flytter hun med familien til Paris, hvor hun vil fortsætte sit bestyrelsesarbejde. KMD har allerede afløser på plads.
White paper
Giv grønt lys for de gode ideer med Power Platformen
Hvad er Microsoft Power Platform? – og hvordan gør den det nemmere at udvikle apps og skabe en god business case ud af selv mindre projekter? Her giver AlfaPeople et hurtigt og konkret overblik over, hvor du kan drage fordel af platformen.