Artikel top billede

Vista kan stadig nå at få sin storhedstid

Windows Vista fylder snart to år. Status er, at forbrugerne hader styresystemet, og virksomhederne afinstallerer det. Alligevel kan Vista sagtens opnå XP's succes, mener analytikere.

Vista er ikke ligefrem det mest elskede styresystem. Specielt virksomhederne giver Vista en kold skulder.

Samtidig er forgængeren Windows XP, som Microsoft stoppede med at sælge til detailhandlere og store pc-producenter 30. juni, blevet så afholdt, at Microsoft modtager utallige opfordringer til 'afpensionering' fra ivrige brugere.

Men virvaret omkring Vista og den øjeblikkelige nostalgi omkring XP dækker over en statistisk realitet: XP var længe om at få brugernes accept - måske endda længere end Vista har været indtil videre.

I september 2003, 23 måneder efter første version kom, var der kun XP på 6,6 procent af pc'erne i amerikanske og canadiske virksomheder, viser data fra virksomheden AssetMetrix.

Til sammenligning har Forrester Research meddelt, at det nye styresystem kørte på 8,8 procent af pc'erne i virksomheder verden over i slutningen af juni - altså 19 måneder efter Vistas debut i november 2006.

Men selv Gartner, Windows' dommedagsprofet, forudsiger, at Vista vil være mere populær ved udgangen af året, end XP var på et tilsvarende kritisk tidspunkt.

Michael Cherry, analytiker hos Directions on Microsoft, husker, at mange it-chefer stemplede XP som "en opgradering for forbrugere" i begyndelsen.

Vistas udfordringer ligner XP's

De første holdninger til Windows XP minder utrolig meget om det, mange brugere har at sige om Windows Vista i dag.

For eksempel viser en undersøgelse, som Computerworld gennemførte blandt 200 it-chefer i efteråret 2001 - lige før XP kom - at 53 procent af respondenterne ikke havde planer om at opgradere deres pc'er, mens 25 procent ikke havde bestemt sig endnu.

Og i en uformel undersøgelse blandt 25 brugere et år senere var der kun fire, der var begyndt at bruge XP.

Ingen planer om at skifte til XP

"Vi er ikke gået over til XP, og vi har ingen planer om at gøre det," sagde en it-chef i 2002.

"Det er en opgradering, der ikke har nogen værdi for en erhvervskunde."

En anden it-chef sagde, at prisen for at opgradere til XP var meget høj, og at der ikke var ret meget værdiforøgelse i det.

Mange virksomheder var lige blevet færdige eller var stadig i gang med at implementere Windows 2000, da XP kom kun 20 måneder efter sin forgænger.

Der var ikke mange, der kunne hidse sig op over udsigten til endnu en opgradering, især da det begyndte at gå dårligt for virksomheden efter dotcom-fiaskoen.

Og selvom XP måske ser godt ud sammenlignet med Vista, blev det dengang betraget som en besværlig pengemaskine, der sandsynligvis ville ødelægge eksisterende applikationer på ældre pc'er.

I marts 2005 var der stadig Windows 2000 på næsten halvdelen af pc'erne i amerikanske og canadiske virksomheder, viste brugerdata fra AssetMetrix.

"Vistas situation minder på mange måder om XP's på daværende tidspunkt," siger Michael Cherry.

Brugerne elskede Windows 2000, som var mindre end to år gammelt, da XP kom. Og mange mente ikke, at XP tilførte nok til, at de ville opgradere.

"XP blev opfattet som en forherliget opgradering og ikke som et helt nyt styresystem," husker Donnie Steward, CIO for ACH Foods.

Mange sikkerhedsproblemer

Og så var der alle sikkerhedsproblemerne. Selvom XP i dag bliver betragtet som yderst sikkert, var det langt fra tilfældet i 2002.

Dengang opgraderede virksomheden LifeTime Products til styresystemet, efter at Microsoft havde udsendt Service Pack 1, den første opgradering til at rette fejl i styresystemet.

John Bowden, CIO i virksomheden, husker, at XP fik utrolig meget kritik for sin mangel på sikkerhed flere år efter, det kom på markedet.

"Vi plejede at sige, at XP var ligesom schweizisk ost - fyldt med huller," fortæller John Bowden.

For at prøve at løse sikkerhedsproblemerne udviklede Microsoft en ny servicepakke, som brugerne blev opfordret til at downloade.

Men der var to problemer. For det første var det ikke alle, der var overbeviste om, at SP2 ville kunne rette op på den manglende sikkerhed - et synspunkt der delvist er blevet bekræftet af senere udviklinger.

For det andet var SP2 så stor en ændring, at det ødelagde eksisterende applikationer, især for virksomheder.

Oversat af Mille Bindslev




IT-JOB

Udviklings- og Forenklingsstyrelsen

IAM-medarbejder

Netcompany A/S

Software Developer

Cognizant Technology Solutions Denmark ApS

Senior Delivery Manager
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Højer og Lauritzen ApS
Distributør af pc- og printertilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Datadrevet forretning: Skab enestående kundeoplevelser med viden og data i centrum

Data står i centrum, når du skal styrke kundeoplevelsen – eller det burde det i hvert fald gøre. På denne konference vil du møde eksperter indenfor CX og komme i dybden med, hvordan du sætter data, transparens og viden til at arbejde for dig i din Customer Experience-strategi.

07. maj 2024 | Læs mere


Kunstig Intelligens (AI) Masterclass - fra futuristisk idé til uundværlig ressource

Velkommen til en Masterclass om kunstig Intelligens (AI) og den transformative kraft, som kan tage din organisation og karriere til næste niveau. AI er gået fra at være en futuristisk idé til at blive en uundværlig ressource for virksomheder over hele verden og har allerede sat sit præg på den måde, som vi arbejder på, træffer beslutninger og kommunikerer med vores kunder.

07. maj 2024 | Læs mere


Parathed – Hvad gør din virksomhed, når I bliver ramt?

Cyberkriminalitet vokser som bekendt eksplosivt i takt med digitaliseringen i disse år og det kan være voldsomt dyrt at blive hacket. Potentielt kan det lægge jeres forretning helt ned, så I ikke kan rejse jer igen. Har jeres virksomhed styr på cybersikkerheden i en tid, der kalder på oprustning? Bliv inspireret til, hvad du som virksomhed kan gøre for at sikre virksomheden og medarbejdere, så I kan gå sikkert ind i fremtiden.

21. maj 2024 | Læs mere