Artikel top billede

Foto: Flickr

Ubuntu-ikon vil gøre Linux lækker med smart design

Ubuntu-guruen Mark Shuttleworth hyrer et hold designere, der skal gøre Linux mere lækker og brugervenlig.

Mark Shuttleworth, som er stifter og ejer af virksomheden Canonical og hovedarkitekt på Linux-distributionen Ubuntu, vil hyre et hold specialister, der skal gøre Linux spiselig for et større publikum.

På sin blog skriver Mark Shuttleworth, at det er på tide at få gjort Ubuntu-versionen af Linux mere appellerende over for brugerne, og gøre den lettere at anvende.

"Det er ligesom med et website. Du har 15 sekunder til at præsentere dig ordentligt. Det samme gælder for den oplevelse, du har, når du starter din computer," skriver han.

Holdet, der skal designe brugergrænsefladen på det nye Ubuntu, skal også arbejde med andre open source-systemer, som X, OpenGL, GTK, Qt, GNOME og KDE.

Linux ukendt i Danmark

Dermed synes starten at være gået for at få løftet open source over i forbruger-mainstreamen. Og det er muligvis også tiltrængt.

For i Danmark anvender stort set ingen Linux, viser en undersøgelse, som Computerworld gennemførte i samarbejde med Userneeds tidligere i år.

Her svarer 93 procent af undersøgelsens 1.043 spurgte, at deres hjemme-computer kører på Windows. Blot 12 personer, eller én enkelt procent, anvender gratis Linux-styresystemer som Ubuntu og Suse Linux.

Skal konkurrere med Apple

Ambitionerne i open source-miljøet er ganske store, og ved en open source-konference for nylig udtalte Mark Shuttleworth, at brugeroplevelsen på en gratis Linux-version skal kunne konkurrere med Apple inden for to år.

"Linux har helt afgjort behov for større brugervenlighed," udtaler Mark Taylor, stifter af Open Source Consortium, til ZDNet.

Han advarer samtidig open source-miljøet mod at fokusere for meget på brugervenlighed.

I forretningsmiljøet, hvor open source-produkterne bliver anvendt mest, er it-cheferne relativt ligeglade med at få en god brugeroplevelse.

"It-chefer er mere tilbøjelige til at bruge Linux på servere end på pc'er. Men selv på pc'en, står den gode brugeroplevelse ikke særlig højt på agendaen," siger Mark Taylor.

Dansk glæde over initiativet

I danske open source-kredse hilses Shuttleworths initiativ velkommen.

"Det er smaddergodt. Shuttleworth har allerede bekostet meget udvikling, og vist, at open source og det kommercielle aspekt går fint hånd i hånd. Ubuntu er jo, blandt andet ved hans hjælp, en af de stærkeste distributioner overhovedet.

Jeg håber, at han også får noget økonomisk ud af det selv," siger Morten Kjærsgaard, formand for OSL, foreningen for Open Source Leverandører, som han var med til at stifte i 2003.

Han mener, at meget af kritikken af Linux for manglende brugervenlighed, har været berettiget.

"Jeg glæder mig til at se det," siger Morten Kjærsgaard.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
TIETOEVRY DENMARK A/S
Udvikler, sælger og implementerer software til ESDH, CRM og portaler. Fokus på detailhandel, bygge- og anlæg, energi og finans.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere