EU blåstempler svensk overvågning

EU Kan ikke beskytte Danmark mod omstridt svensk overvågning. Nationale sikkerhedstjenester har nemlig frie hænder, lyder det i svar fra EU. Parlaments-medlem Karin Riis-Jørgensen tager kampen op.

Danmark må finde sig i overvågning fra den svenske stat, når den omdiskuterede svenske overvågningslov FRA-lov træder i kraft til næste år.

Det fortæller EU-Kommisær Jacques Barrot i et svar på et spørgsmål fra den danske EU-politiker Karin Riis-Jørgensen.

De enkelte lande i EU kan nemlig frit forvalte reglerne, når det gælde indhentning af oplysninger til landenes egne sikkerhedstjenester, fremgår det af et svar fra kommissionen til Karin Riis-Jørgensen (V).

Dermed kan EU-Kommissionen ikke gøre noget for at sikre danske virksomheder, myndigheder og privatpersoner mod den svenske overvågning.

Problemet er, at den omdiskuterede svenske overvågningslov tillader Försvarets Radioanstalt at overvåge al trafik, som krydser den svenske grænse.

Men da en række tele-og internetudbyderes net er opbygget uden hensyn til nationale grænser, går en del af de danske datapakker med digital kommunikation gennem Sverige.

Kan overvåge PET, Folketing og borgere
Dermed bliver det muligt for den svenske stat at aflytte eksempelvis Folketinget, myndigheder og borgere.

Det var netop disse forhold som i juli fik EU-parlamentarikeren til at rejse spørgsmålet om, hvad "EU Kommissionen [gør] for at sikre, at europæiske borgere ikke bliver underlagt overvågning og regler, der er i strid med de europæiske databeskyttelsesregler over kor Kommissionen."

Hertil har EU-Kommissær Jacques Barrot svaret at "Dataoverførsler mellem medlemsstaterne er underlagt fælles EU-standarder for databeskyttelse, der er fastlagt i direktiv 95/46/EF . Nationale sikkerhedstjenesters indhentning af oplysninger falder imidlertid udelukkende ind under medlemsstaternes kompetence."

Utilfreds med svaret
Men det svar er Karin Riis-Jørgensen langtfra tilfreds med.

Det er et grænseoverskridende problem, når danske borgere, ansatte i Folketinget og andre brugere af eksempelvis Telia risikerer at blive overvåget, mener hun.

"Det kan godt være, at de nationale sikkerhedstjenester er underlagt nationale love. Men det kan jo ikke hjælpe noget, når trafikken anvender et pan-europæisk netværk.

Derfor vil EU-politikeren nu stille et uddybende spørgsmål til kommissionen

"I en global verden, hvor vi både fysisk og via nettet bevæger os over grænserne, er det for snævert kun at kigge nationalt på opbevaring af data," siger Karin Riis-Jørgensen.

Derfor vil hun nu stille et uddybende spørgsmål til kommissionen i sagen med henvisning til, at sagen netop ikke kan stilles op som en rent national problematik.

"Det er jo hele humlen ved det her. Loven er vedtaget i et nationalt parlament, men har indflydelse på borgere i et andet land," siger Karin Riis-Jørgensen.

Flere politikere i aktion
Tidligere på året har statsminister Anders Fogh (V) i sagen sammen med videnskabsminister Helge Sander (V) afvist en appel fra ITEK om garanti mod overvågning, men EU politikeren Karen Riis-Jørgensen (V) har selv taget sagen op i EU.

Også Justitsminister Lene Espersen (K) har taget sagen op og afkrævet svenskerne en forklaring.

Artiklen fortsætter på næste side...
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Daxiomatic ApS
Salg, udvikling, implementering og servicering af software til ERP

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Årets CIO 2020

Siden 2006 har vi hvert år kåret Årets CIO - en pris der kaster lys over det fantastiske arbejde, der bliver gjort rundt omkring i de danske organisationer for at høste det store forretnings-potentiale, der kan drives ud af it og digitalisering.

01. december 2020 | Læs mere


Customer Experience 2021 - fokus på CX-strategi og teknologi til at forankre kundeoplevelsen

De gode kundeoplevelser er altafgørende for virksomheden, og netop derfor er det nødvendigt at have fokus på CX-strategi og teknologi, der kan være med til at forbedre kundeoplevelsen endnu mere. Det kræver tid og ressourcer, men det gavner hele virksomheden på lang sigt.

03. december 2020 | Læs mere


Træf det rigtige cloud-valg: Hør om mulighederne med hybrid- og multi-cloud

Vi kan ikke komme udenom, at cloud-teknologien bare vokser og vokser. Den giver adgang til store fordele for din virksomhed, men det kræver at virksomheden træffer strategiske, arkitektoniske og teknologiske vælg. Få indblik i, hvordan ud kan få sikkerhed, release cycles og andet til at gå op i en højere enhed.

09. december 2020 | Læs mere

mest debatterede artikler

Premium
Her er Microsofts planer med Windows for 2021: Pønser på fire nye versioner
Windows 10 vil udkomme i et væld af nye afskygninger i det kommende år. Få overblikket her.
Computerworld
Stein Bagger gør comeback i ny branche: "De lignede et mafiahold, førte sig frem som nyrige og plaprede løs om urealistiske drømme"
Stein Bagger har skiftet navn og fører sig nu frem i store biler i en helt ny branche, skriver en dansk avis.
CIO
Podcast: Her er seks gode råd om ledelse og digitalisering fra danske top-CIO'er
The Digital Edge: Vi har talt med 17 af Danmarks dygtigste digitale ledere - og samlet deres seks bedste råd om digitalisering og ledelse. Få alle rådene på 26 minutter i denne episode af podcasten The Digital Edge.
Job & Karriere
Se Waoos forklaring: Derfor har selskabet fyret topchef Jørgen Stensgaard med omgående virkning
Waaos bestyrelse opsiger fiberselskabets topchef, Jørgen Stensgaard, der fratræder med omgående virkning. Se hele forklaringen fra Waao her.
White paper
Sådan outsourcer du effektivt – og undgår fælderne
Nogle outsourcer for at minimere omkostningsniveauet, andre for at skaffe ressourcer og spidskompetencer, der er svære at skaffe lokalt – eller af en helt tredje årsag. Der er dog talrige forhold, der er gode at afdække, før man overhovedet begynder at lede en outsourcingudbyder. Man skal klarlægge egne projektbehov samt de spørgsmål og krav, man vil stille samt indsamle viden og erfaringer om, hvordan samarbejdet indledes, drives og styres optimalt. Dertil skal man kende til de hyppigste faldgruber, der kan få et ellers lovende outsourcingsamarbejde til at køre i grøften.