Artikel top billede

Forskere pumper dataoverførsel op med silicium

Intel offentliggør nye forskningsresultater inden for optisk dataoverførsel, hvor silicium øger hastigheden over større afstande.

Computerworld News Service: Intel har udviklet Avalanche Photodetector, som opfanger lysimpulser og forstærker output-signalet, hvilket vil give hurtigere dataoverførsler over lange afstande.

Forskere fortæller, at dette er et stort skridt fremad inden for silicium-fotonik, hvor silicium bruges til at overføre lysimpulser til brug ved dataoverførsel mellem computerchip og elektroniske enheder.

I takt med at computerne bliver hurtigere, udvikler forskere i dette felt billigere og hurtigere teknologier som Intels Avalanche Photodetector, der kan bruges til formål med krav om høj båndbredde såsom i 3D virtual reality og såkaldt telemedicin.

Avalanche Photodetector er en videreudvikling af tidligere optiske detektorteknologier, som var mindre lysfølsomme, brugte mere strøm og gav langsommere dataoverførsler. Avalanche Photodetector er også lavet af almindelig silicium i stedet for dyrere materialer såsom indium phosphide ifølge Intel.

Apparatet kan detektere lys ved højere frekvenser og flytte data ved op til 40 gigabit per sekund, hvilket betyder, at det er mere lysfølsomt og hurtigere end tidligere optiske detektorer, fortæller Intel. Avalanche Photodetector forbruger mindre strøm end almindelige optiske detektorer og kan spare endnu mere på strømmen, når den kun skal sende over kortere afstande.

Masseproduktion

Forskere hos Intel fortæller, at dette er første gang en optisk detektor, der er lavet af almindeligt silicium yder bedre end apparater lavet af dyrere materialer. Ved at bruge almindelig silicium håber Intel også, at det økonomisk kan lade sig gøre at masseproducere sådanne apparater på eksisterende fabrikker.

I fremtiden vil teleleverandører kunne bruge Avalanche Photodetector til at forbedre telefonsamtaler over lange afstande, siger Mike Morse, som er ledende ingeniør i Intels laboratorium for fotonik.

Telesignalerne konverteres til optiske signaler, der går gennem nedgravede fiberkabler, og Avalanche Photodetector kunne være placeret i telefoncentralerne for at forstærke signalerne.

Men chippene er ikke klar endnu. Der er brug for yderligere forskning, fortæller Morse.

"Dette er noget, der stadig er under udvikling, så der er stadig meget for os at lære endnu. Jeg kan ikke forudsige, hvordan det hele ender," fortæller han.

Mange virksomheder heriblandt Sun og IBM er involverede i forskning i silicium-fotonik. Tidligere i år modtog Sun 255 millioner kroner i forskningsmidler for en kontrakt med DARPA om at øge computeres ydelse ved at få chip til at kommunikere ved brug af laser og om at nedsætte strømforbruget ved at placere chip tættere på hinanden.

Også IBM arbejder med at øge hastigheden for dataoverførsler mellem chipkerner ved hjælp af forskning inden for silicium-fotonik.

Oversat af Thomas Bøndergaard




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
KEYBALANCE A/S
Udvikling og salg af økonomisystemer samt CRM og MPS. Systemer til blandt andet maskinhandlere, vvs-branchen, vognmænd, låsesmede,handelsvirksomheder

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Computerworld Summit 2025, København – AI transforming business

Årets uomgængelige konference for dig, der er med til at træffe beslutninger om din organisations teknologiske fremtid, og vil have det samlede overblik over aktuelle tendenser i IT-branchen.

27. maj 2025 | Læs mere


Årets CIO 2025

Vi skal finde Årets CIO 2025 og den kvinde eller mand, som i et helt år kan bryste sig af at være landets bedste CIO.

03. juni 2025 | Læs mere


Computerworld Summit 2025, Aarhus – AI transforming business

Årets uomgængelige konference for dig, der er med til at træffe beslutninger om din organisations teknologiske fremtid, og vil have det samlede overblik over aktuelle tendenser i IT-branchen.

03. juni 2025 | Læs mere