Artikel top billede

Tegning: Lene Sekjær.

Danmark vælger ODF og OOXML som standarder

Der bliver sandsynligvis plads til både ODF og OOXML, når Danmark for alvor indfører åbne standarder om et halvt år.

Siden Folketinget i juni 2006 vedtog at indføre åbne standarder syv områder i det offentlige Danmark, har der været et gevaldigt slagsmål om dokument-standarden skulle være ODF eller OOXML - eller begge.

Nu ser det ud til, at det offentlige Danmark fra 1. juli 2009 skal kunne modtage både ODF og OOXML, efter prøve- og evalueringsperioden er udløbet for de åbne standarder.

Det er i hvert fald sådan videnskabsminister Helge Sander (V) tolker en rapport fra sit fem mand store ekspertpanel, der i det seneste halve år har vurderet, hvorvidt ODF og OOXML er kompatible nok til at kunne fungere i praksis på de offentlige kontorer.

"Ekspertudvalgets rapport viser, at vi var på rette spor, da vi sidste år afviste at lægge os fast på én åben standard for dokumentformater, siger videnskabsminister Helge Sander i en pressemeddelelse om afgørelsen.

Ikke helt på plads

Ekspertudvalget peger i rapporten ikke på, om Danmark skal vælge ODF eller OOXML - eller begge formater.

Udvalget konstaterer blot, at der ikke er tekniske, juridiske eller patentmæssige bindinger på de to formatter, hvor der ifølge udvalget er software, som muliggør konvertering mellem formatterne - selv om konverteringskvaliteten endnu ikke er helt i top.

Om Danmark indfører både ODF og OOXML som standarder afhænger af it-ordførernes stillingtagen til det kildne spørgsmål samt en kommende rapport fra Konkurrencestyrelsen.

Folketingets it-ordførere har modtaget ekspertgruppens anbefalinger i dag klokken 11, og de bliver indkaldt til et møde med videnskabsministeren i januar for at drøfte konklusionerne.

Konkurrencestyrelsen er i gang med at kulegrave, hvorvidt de to formater er konkurrenceforvridende, når staten, regionerne og kommunerne modtager dokumenter fra hinanden og fra borgerne.

Konkurrencestyrelsens afgørelse forventes at ligge på Helge Sanders skrivebord midt i 2009.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ciklum ApS
Offshore software- og systemudvikling.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere