Artikel top billede

Bør din virksomhed spærre for Facebook og Twitter?

De mange phishing-angreb på sociale netværkssider får en sikkerhedsekspert til at advare danske virksomheder mod sociale netværk. Danske Bank har allerede taget konsekvensen.

Vil du se billeder fra min vilde nytårsfest? Eller kan jeg friste dig med en gratis iPhone?

Denne type tilbud er madding på krogen, når it-kriminelle forsøger at fiske brugernavne og passwords hos brugerne på populære sociale nettjenester som Facebook, Twitter og Myspace.

Mange danskere bruger de sociale tjenester i arbejdstiden, og derfor løber de danske virksomheder en sikkerhedsrisiko, når de ansatte 'facebooker' i arbejdstiden, mener Shehzad Ahmad, der er sikkerhedsekspert hos organisationen DK-Cert, som overvåger it-sikkerheden i Danmark.

Formålet med angrebene, der går under betegnelsen phishing, er at lokke godtroende brugere til at klikke på links, der intetanende fører dem til hjemmesider uden for netværket, hvor de får franarret password og brugernavn og får computeren inficeret med skadelig software.

Flere og flere angreb

DK-Cert har ikke statistik på udbredelsen af phising-angrebene, men Shehzad Ahmad er ikke i tvivl om, at tendensen er klar.

"Vi modtager flere og flere rapporter om forsøg på misbrug på sociale tjenester. Den slags tjenester er særligt udsatte, fordi brugerne oplever en - ofte falsk - tryghedsfølelse, når de befinder sig på deres private side på det sociale netværk. Derfor klikker mange brugere helt ukritisk på alle de links, som de modtager," siger Shehzad Ahmad

Det erfarede USA's kommende præsident Barack Obama, da han fornyeligt fik hacket sin brugerprofil på det sociale netværk Twitter.

Ved samme lejlighed gik det også udover den konservative amerikanske talkshowvært Bill O'Riley, der overraskede sine fans med en meddelelse om, at han er sprunget ud som homoseksuel. Og det var givetvis også en række forundrede medarbejderne på tv-stationen CNN, der på Twitter kunne læse, at deres kollega journalisten Rick Sanchez måtte blive hjemme fra arbejde, fordi han var 'high on crack'.

Peter Straarup på crack?

Hos Danske Bank ønsker man ikke at stå i samme situation, og derfor lukkede banken allerede før jul for medarbejdernes adgang til tidens hotteste sociale netværk, Facebook, oplyser Jonas Torp, der er pressechef for Danske Bank.

"Forestil dig, hvis nogen på samme måde hackede sig ind på Peter Straarups profil. Den slags vil vi simpelthen ikke have," siger han.

Jonas Torp oplyser, at banken har spærret adgangen til Facebook af sikkerhedshensyn, men han ønsker ikke at oplyse den konkrete anledning til spærringen.

Han fortæller dog, at Facebook blot er en af mange sider, som banken har blokeret. Som regel er årsagen, at siderne enten kan udnyttes som kanaler for virus og ondsindet software eller har pornografisk indhold.

Men i dette tilfælde ærger banken sig over, at det har været nødvendigt at iværksætte en blokering.

"Vi har en klar politik om, at vores medarbejdere som udgangspunkt bør have adgang til Facebook, men i en bank, hvor vi varetager andre folks penge har sikkerheden naturligvis første prioritet. Og desværre har vi konstateret, at der på Facebook eksisterer nogle destruktive elementer, der kan være en trussel mod vores it-sikkerhed," siger Jonas Torp.

HP: Internettet bør ikke begrænses

Det er dog ikke alle virksomheder, der er lige bekymret over medarbejdernes brug af Facebook.

Hos Hewlett and Packards (HP) danske hovedkontor i Allerød har man ikke oplevet nogen skkerhedsmæssige problemer ved medarbejdernes brug af sociale medier, fortæller HP's pressechef Henrik Kirkeskov.

Derfor overvejer den amerikanske hardwareproducent heller ikke at lægge restriktioner på medarbejdernes brug af internettet.

"Der er altid en risiko forbundet med at surfe på nettet, men jeg har ikke indtryk af, at risikoen på Facebook er meget større end andre steder. Hos HP har vi i hvert fald vurderet, at ulempen ved at begrænse medarbejdernes brug er større end sikkerhedsrisikoen. Der var sikkert også folk, som var skeptiske da de ansatte i sin tid begyndte at bruge e-mail. Men i en teknologivirksomhed som vores er det helt naturligt, at de ansatte tager de nyeste redskaber i brug," siger Henrik Kirkeskov

HP er endda så begejstret for de sociale netværk, at virksomheden har ansat en Facebook-konsulent, der skal hjælpe virksomheden med at markedsføre nye produkter på Facebook og rådgive medarbejderne i, hvordan de bedst kommunikere gennem sociale medier.

Det koster dyrt

Men ifølge Shehzad Ahmad fra DK-Cert har virksomheder al mulig grund til at tage sikkerhedstruslen på sociale netværk alvorligt.

Lemfældig brug af netværkene kan nemlig gå hen og blive en bekostelig affære for virksomhederne.

"Det kan koste dyrt i suporttimer, fordi it-afdelingen skal bruge ekstra tid på at rense computere, der er inficeret med skadelig kode. I værste fald risikerer virksomhederne, at der bliver installeret bagdørsprogrammer, der giver kriminelle adgang til fortrolige oplysninger," siger han.

Hot eller not på Facebook

Danmark er et af de lande i verden, hvor Facebook har den største udbredelse i forhold til antallet af indbyggere.

Den eksplosive udbredelse, at der på kort tid er kommet mange nye Facebook-brugere til, og de nye brugere særligt i farezonen, fordi de kan have svært ved at skelne skidt fra kanel, mener Shehzad Ahmad.

"Miljøet på Facebook er fyldt med farverige og glitrende tilbud. Hvis du er på Facebook, så har du sikkert også modtaget beskeder, der reklamerer for applikationer, der kan finde ud af om du er en 'hot person' og alle mulige andre vanvittige tilbud. Den slags virker forvirrende og uigennemskueligt på mange mennesker," siger Shehzad Ahmad.

Sidste år advarede it-analysehuset IDC danske virksomheder om, at de ansattes brug af Facebook kan udgøre en sikkerhedsrisiko. Analysehusets direktør Per Andersen opfordrede erhvervslivet til at uddanne de ansatte i ansvarlig brug af de sociale medier.

"Man skal have nogle politikker i virksomheden for, hvad medarbejderne kan. Altså simpelthen have en fornuftig kultur og gøre det klart, om virksomhedens medarbejdere må bruge netværket til at gå på Facebook," sagde Per Andersen til Computerworld.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Alfapeople Nordic A/S
Rådgivning, implementering, udvikling og support af software og it-løsninger indenfor CRM og ERP.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere


OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere