Artikel top billede

Ballmer: IBM-Sun-fusion vil gavne Microsoft

En fusion mellem IBM og Sun vil give Microsoft en konkurrencefordel, så længe IBM arbejder på at inkorporere Suns mange aktiver i en samlet virksomhed, udtaler Microsofts Steve Ballmer.

Computerworld News Service: "Vi har meget konkurrence med IBM, og det tror jeg ikke vil ændre sig strategisk set," fortæller Microsofts topchef, Steve Ballmer, under en optræden i New York.

"Jeg tror, det vil give et år eller to, hvor IBM ikke laver andet end at fordøje. Jeg ser frem til det år."

Således kommenterer Steve Ballmer på en mulig fusion mellem IBM og Sun - rapporteret om onsdag af The Wall Street Journal - i sin tale ved Media Summit 2009, hvor han også svarer på spørgsmål fra chefredaktøren for BusinessWeek, Steve Adler.

Topchefen for Microsoft kalder IBM's køb for en god "exit-strategi" for Suns aktionærer men sætter spørgsmålstegn ved, hvorfor IBM ønsker at købe Sun. Virksomheden har en kompleks portefølje af både hardware- og software-produkter, hvor mange overlapper IBM's eksisterende portefølje.

"Jeg tror, at man samler meget forskelligt op, når man køber Sun," fortæller han.

"Jeg tror, man er nødt til at beslutte sig for, om man vil have det hele."

Microsoft har længe ligget i konkurrence med IBM og Sun dog i mindre grad med Sun, da virksomheden har spredt sig noget i de sidste adskillige år. Microsoft og IBM konkurrerer på en vifte af forretningssoftware-produkter heriblandt middleware, infrastruktur til applikations-udvikling, database-teknologi samt kollaborations- og arbejdsgruppe-software.

Microsofts mest kendte forbindelse med Sun udgøres af en bitter, syv år lang monopol-retssag angående programmeringssproget Java. De to virksomheden afsluttede retssagen i april 2004, hvor Microsoft betalte Sun 11 milliarder kroner (to mia. USD) for licens til Java.

Med hensyn til muligheden for opkøb i Microsoft fremtid, oplyser Ballmer, at virksomheden sandsynligvis vil foretage "10, 15, 20" små opkøb - hvilket han definerer som opkøb til under en halv milliard dollars, cirka 2,7 milliarder kroner, og som ikke en gang nødvendigvis kræver hans godkendelse - i den overskuelige fremtid.

Men Microsoft vil sandsynligvis fortsætte sin traditionelle strategi med at holde opkøb på under en milliard dollars, cirka 5,5 milliarder kroner, af de samme årsager som han nævner i forbindelse med IBM's mulige køb af Sun - store opkøb er ekstremt komplekse, påpeger han.

Microsoft stadig interesseret i Yahoo

En enkelt undtagelse til den regel, navnlig Microsofts forsøg sidste år på at købe Yahoo for 243,5 milliarder kroner, hvilket indtil videre ikke har givet pote, blev også diskuteret.

Steve Ballmer gentog sit standpunkt om, at Microsoft er åben for en form for søgnings-aftale men ikke et fuldstændigt opkøb. Ballmer fortæller, at selvom de har talt sammen i telefonen, så har han ikke mødtes ansigt til ansigt med Yahoos ny CEO, Carol Bartz, for at diskutere en sådan aftale, efter hun tog roret i januar.

"Jeg er sikker på, at vi får en chance for at sætte os ned og tale om det, når det bliver relevant," siger han. "Jeg har kendt Carol i årevis. Hun er meget ligetil, det er der ingen tvivl om. Hun er meget venlig, og når hun har besluttet sig, og hun er klar, så vil vi få en god samtale om opkøbet, fordi hun er den person, hun er."

Ballmer erkendte ikke lige ud, at den ny søgemaskine med navnet Kumo, som Microsoft tester internt, faktisk vil blive den næste generation af Live Search, men han antydede, at det sandsynligvis er tilfældet.

Microsoft bekræftede tidligere på måneden at være i gang med at teste Kumo, hvilket, der længe har været rygter om, bliver det ny brand for Live Search og vil udgøre et større fremskridt baseret på teknologi, som Microsoft købte fra startup-virksomheden Powerset sidste juni.

Powerset udviklede semantisk søgemaskineteknologi, der forsøger at forstå den generelle mening af det, folk skriver i søgninger, og hvis resultater er baserede på denne menings-forståelse.

"Jeg tror, vi kunne have brug for nye omgivelser, som de siger inden for undervisning i organisationskultur," siger han med henvisning til Microsofts Live Search-produkt og generelle søgestrategi. "Når vi er klar til at offentliggøre noget, så gør vi det. Om disse nye omgivelser hedder Kumo - det er da et interessant navn."

Microsoft sakker langt bagud i forhold til markedsførende Google, når det kommer til andele af internetsøgninger, på trods af væsentlige investeringer i sin onlinetjeneste-forretning, hvis formål er at positionere Microsoft bedre for at skabe omsætning på online-annoncering.

Microsofts andel af søgninger i USA lå i februar ifølge comScore på det laveste i 12 måneder med 8,2 procent. Google havde i samme periode en andel på 63,3 procent, og Yahoo havde 21 procent.

Ballmer erkender, at Google har en endnu større markedsandel uden for USA. "Vi har stadig meget at gøre," siger han. "Det er en udfordring men også en mulighed."

Oversat af Thomas Bøndergaard




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
JN Data A/S
Driver og udvikler it-systemer for finanssektoren.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Parathed – Hvad gør din virksomhed, når I bliver ramt?

Cyberkriminalitet vokser som bekendt eksplosivt i takt med digitaliseringen i disse år og det kan være voldsomt dyrt at blive hacket. Potentielt kan det lægge jeres forretning helt ned, så I ikke kan rejse jer igen. Har jeres virksomhed styr på cybersikkerheden i en tid, der kalder på oprustning? Bliv inspireret til, hvad du som virksomhed kan gøre for at sikre virksomheden og medarbejdere, så I kan gå sikkert ind i fremtiden.

21. maj 2024 | Læs mere


Computerworld Summit 2024

Vi kigger ind i scenariet for fremtiden it-afdeling og hvordan virksomheden bedst muligt udnytter både nye og etablerede teknologier til at understøtte vækst og dermed sikre overlevelse i en konkurrencepræget verden.

23. maj 2024 | Læs mere


Den digitale trussel er konstant, kompleks og stadigt stigende - også i den offentlige sektor

I dagens Danmark har vi indrettet os sådan, at alt kommunikation mellem det offentlige og borgerne foregår på forskellige digitale platforme, hvilket gør både borgerne og de offentlige institutioner skrøbelige overfor cyberkriminalitet. Samtidig lyder det fra rapporter, at de offentliges it-systemer er støvede og fulde af teknisk gæld. Dette er en farlig cocktail for de offentlige institutioner, men en særdeles lækker drink for cyber-kriminelle.

28. maj 2024 | Læs mere