Artikel top billede

Forsvaret vil debattere egen rolle på nettet

Forsvaret vil have slagstyrke på internettet, afslører kommissionsrapport. Men hvem og hvad skal angribes hvornår? Forsvaret vil diskutere dybe juridiske perspektiver, tolker ekspert.

Torsdag udkom Forsvarskommissionens længe ventede beretning om Forsvarets fremtid.

Her står det klart, at Forsvarskommissionen ser cyberspace som et kamprum, hvor Forsvaret skal kunne angribe i stedet for blot at forsvare sig.

Men når Forsvarskommissionens rapport nævner, at Danmark skal have offensiv kapacitet i cyberspace, skal det snarere ses som et oplæg til en diskussion af Forsvarets rolle i forhold til sikkerhedstrusler på internettet, end som et egentligt ønske om at indkøbe eller udvikle digitale angrebsvåben.

Det mener Kristian Søby Kristensen, der er forsker ved Dansk Institut for Militære Studier (Dims).

Han tror ikke, at Forsvaret har tænkt nævneværdigt over angreb i cyberspace som mulighed i en rigtig krig.

"Det, der står i Forsvarskommissionens rapport, er et udtryk for, at man i højere grad vil tænke over, hvordan man bruger det som et våben. Og som våben kan det både være ødelægge og bruges til indbrud," siger Kristian Søby Kristensen.

Ifølge Kristian Søby Kristensen vil rygterne vide, at vi, enten Danmark eller NATO, har rimeligt godt styr på Al-Qaedas elektroniske kommunikation i Afghanistan.

"Det er jo principielt et eksempel på offensiv brug af cyberredskaber. Vi har brudt deres kommunikationsnetværk, så på den måde er det jo ikke så vanvittig nyt," siger Kristian Søby Kristensen.

I bund og grund er der altså tale om helt almindelige hackermetoder brugt til et militært formål.

Mange juridiske overvejelser

Men militær brug af kriminelle eller civile hackertekniker åbner imidlertid en Pandoras æske af juridiske spørgsmål.

Hvis man begynder at definere hacking som krig og ikke bare kriminalitet, stiller det store spørgsmål til juraen. Og det er formentlig derfor, Forsvaret ønsker at tænke over konsekvenserne

"Der er en hel masse juridiske problemer i det her, og det er nok også det, man vil tænke over. Hvad kan Forsvarets rolle være i det her, og hvad kan den være offensivt," siger Kristian Søby Kristensen.

Kristian Søby Kristensen tror, at det vil være nemmere at tænke over perspektiverne, hvis man forestiller sig cyberredskaberne eller de offensive digitale våben brugt i en klart identificerbar krigssituation. Ved at fokusere på det, kommer man nemlig uden om alle de juridiske problemer.

"Det er klart, at man skal holde den juridiske tunge lige i munden, hvis Forsvaret angriber en eller andens computer i Kiev, som er blevet overtaget af en anden fra Taiwan," siger Kristian Søby Kristensen.

Ret hurtigt vil man risikere at være ude i en situation, hvor man enten har gjort noget som man enten ikke har lov til, eller noget, som der ikke er klare regler for, uddyber Kristian Søby Kristensen.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Alfapeople Nordic A/S
Rådgivning, implementering, udvikling og support af software og it-løsninger indenfor CRM og ERP.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere