Artikel top billede

EU kræver international styring af internettet

Hvem skal have det afgørende ord om internettets udvikling. EU, USA, verden? EU kører de politiske kanoner i stillling.

"ICANN skal ikke kun være ansvarlig over for den amerikanske regering, men over for det verdensomspændende fællesskab af internetbrugere."

Udtalelsen kommer fra Europa-kommisionen, der dermed lægger op til et politisk slagsmål med USA i den kommende tid.

30. september i år udløber en særaftale mellem det amerikanske handelsministerium og ICANN, der står for den overordnede kontrol og udvikling af internettet.

Det er ICANN, der står for den overordnede tildeling af internet-domæner. ICANN har blandt andet besluttet, at det fremover bliver muligt at definere sit eget topleveldomæne.

Ligeledes har ICANN ansvaret for internettets rodservere, der er ved at blive opgraderet til IPv6.

ICANN: Ingen ændring - EU: Stor ændring
Når ICANN's Joint Partnership Agree­ment (JPA) med det amerikanske handelsministerium udløber 30. september, er det meningen, at ICANN skall være en uafhængig privat nonprofitorganisation.

Da Computerworld i 2008 talte med Paul Levins, ICANN's executive officer og vice president for offentlige anliggender, nedtonede han betydningen af aftalens udløb.

"Folk spørger ofte, hvad der så sker med ICANN. I realiteten vil der ikke ske det store. Udløbet af JPA er ikke et signal om, at vi forandres. Når JPA udløber, vil organisa­tionen stort set være den samme," siger Paul Levins.

Står det derimod til EU vil organisationen ICANN ikke være den samme, når aftalen udløber. Den overordnede styring af ICANN skal være international.

Viviane Reding, EU's kommisær med ansvar for informationssamfundet og medier siger:

"ICANN, internettets navne- og nummerorganisation, er ved at nå til et afgørende punkt. Vil den blive en fuldstændig uafhængig organisation, der er åben og ansvarlig for det globale fællesskab af internetbrugere?

Dette er hvad europæerne ønsker og arbejder for. Jeg opfordrer USA til at samarbejde med EU, så dette mål kan føres ud i livet."

EU-kommisionen siger endvidere at "den private sektor fortsat bør varetage førerskabet, men at dette bør foregå indenfor klare retningslinjer, der skal fastlægges gennem dialoger på internationalt plan."

Gammel strid blusser op

Striden om kontrollen med ICANN og dermed internettet er ikke ny.

Op til og under FN-topmødet om informationssamfundet i 2005 var spørgsmålet om ICANN genstand for ophedet debat, ligesom emnet var oppe og vende på FN's første Internet Governance Forum i 2006.

Senest har ICANN's planer om selvdefinerede topleveldomæner medført kritik fra FN.

Med udløbet af aftalen mellem det amerikanske handelsministerium og ICANN håbede USA, at striden kunne bilægges, men den nyeste melding fra EU synes at lægge op til en fornyet politisk strid om, hvem der skal have den overordnede kontrol med internettet.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Also A/S
Salg af serviceydelser inden for logistik, finansiering, fragt og levering, helhedsløsninger, digitale tjenester og individuelle it-løsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Computerworld Cyber Briefing

Computerworld giver dig hver måned 30 minutter med de nyeste cybertrusler, konkrete angreb og brugbare råd. Få indsigt i AI og sikkerhed, compliance, risikovurdering og forsvarsstrategier. Tilmeld dig næste Cyber Briefing nu.

14. august 2025 | Læs mere


Cyber Security Summit 2025: Her er truslerne – og sådan beskytter du dine kritiske data

Deltag og få værktøjer til at beskytte din virksomhed mod de nyeste cybertrusler med den rette viden og teknologi.

19. august 2025 | Læs mere


Cyber Security Summit 2025 i Jylland

Deltag og få værktøjer til at beskytte din virksomhed mod de nyeste cybertrusler med den rette viden og teknologi.

21. august 2025 | Læs mere