Artikel top billede

TDC-topchef Henrik Poulsen leverer i næste uge halvårsregnskab. Det vil afsløre, om Sunrise fortsætter den positive udvikling, som virksomheden viste i årets første tre måneder. Foto: Simon Knudsen

Analytiker: TDC bør få afklaret Schweiz-spørgsmål

Et salg af TDC har hen over sommeren været nævnt i udenlandske medier, men TDC bør forinden få afklaret sin schweiziske forretning, mener teleanalytiker.

De udenlandske medier Sunday Times og Financial Times har inden for den seneste måned bragt historier om, at et salg af TDC klargøres.

"Det er enten opvarmning til det, der kommer til at ske til næste år, eller også er det bare udenlandske aviser, der har lavet et resume af det, der har stået i de danske aviser i løbet af foråret," siger teleanalytiker John Strand fra Strand Consult.

En af de ting, som måske skal afklares inden, er TDC's ejerskab af det schweiziske teleselskab Sunrise.

TDC har i dag en strategi, der fokuserer på Norden. Alligevel ejer teleselskabet schweiziske Sunrise, som er det næststørste teleselskab i Schweiz. Derfor har TDC tidligere meldt ud, at forretningen skal sælges fra på et tidspunkt, og det vil også gøre TDC til en mere gennemsigtig virksomhed at købe, mener John Strand.

"Det behøver ikke at være afklaret, men det er klart, at hvis man kunne få afklaret forholdene omkring Sunrise, så ville man bedre kunne vise folk, hvad det egentlig er, de køber," forklarer John Strand.

Negativ udvikling i Sunrise

I regnskabet for 2008 skuffede Sunrise med et svagt fald. Skuffelsen fremgik ved præsentationen af TDC's koncernregnskab, hvor koncerndirektør med ansvar for finans, Jesper Ovesen, meddelte, at årets resultat i Sunrise ikke stod mål med den indsats, som selskabet havde ydet i Schweiz.

John Strand vurderer også, at Sunrise har udviklet sig i den forkerte retning.

"Sunrise har udviklet sig negativt henover tid og gør det stadigvæk, og problemet er, at hvis man køber TDC, som ejer en virksomhed i Schweiz, der er bogført til mange flere penge, end den er værdisat til og fortsat udvikler sig negativt, så har TDC en blyklods om benene," siger John Strand.

Sunrise gik frem i årets første kvartal

John Strand tilføjer, at det skal gå godt for Sunrise, hvis virksomheden skal indgå i TDC-porteføljen ved en ny børsnotering.

"Enten skal Sunrise udvise positive tendenser, eller også skal Sunrise væk," siger analytikeren.

Sunrise viste dog positive tendenser i dette års første kvartal, hvor den schweiziske forretning trak TDC Koncernen i en positiv vækst. Det hang ifølge administrerende direktør hos TDC, Henrik Poulsen, sammen med, at Sunrise nu er fokuseret på enkelte områder.

"Det begynder vi så småt at se resultater af nu, især i vores mobilforretning," fortalte Henrik Poulsen til Computerworld i maj.

Orange er løsningen i Schweiz

Den stærkeste spiller på det schweiziske marked er Swisscom, og hvis den virksomhed skal udfordres, så skal Sunrise ikke stå alene, anslår John Strand.

"Der er kun en vej for Sunrise, og det er at fusionere med Orange i Schweiz. Det er den eneste vej frem, for det er to virksomheder, der har det svært. Swisscom er virkelig stærke. Enten skal de fusionere, eller også skal Orange købe Sunrise. Det er de to muligheder, der er," siger John Strand.

TDC købte i år 2000 det schweiziske selskab for 35 milliarder kroner, men værdien er formentlig noget nær halveret i dag. I 2005 blev 19 milliarder kroner nævnt som en mulig salgspris, da hollandske KPN viste interesse for selskabet.

Handlen blev dog aldrig til noget, men TDC's vision for Sunrise er ganske klar. Det fortalte forhenværende administrerende direktør Jens Alder til Computerworld sidste år.

"Sunrise er en ren finansiel investering. Vi kan ikke se nogle store synergier," fortalte Jens Alder om ejerskabet.

Udover Sunrise sidder TDC også på en ungarsk forretning ved navn HTCC, som også skal sælges fra. Værdien af denne er dog markant lavere.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Also A/S
Salg af serviceydelser inden for logistik, finansiering, fragt og levering, helhedsløsninger, digitale tjenester og individuelle it-løsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere