Artikel top billede

Efter finansloven: Det store slag står til efteråret

Brancheorganisationerne glæder sig over flere midler i finansloven til it-forskning. Men det store slag kommer til at stå til efteråret, vurderer ITEK under Dansk Industri.

Brancheorganisationerne ITEK under Dansk Industri og IT-Branchen peger begge på it-forskning, når de vurderer dagens finanslovsforslag.

Af finansloven fremgår det, at flere midler fra Højteknologifonden uddeles, ligesom midler fra Globaliseringspuljen sættes i spil på linje med de såkaldt UMTS-midler fra salg af mobiltelefoni-frekvenser.

"Vi hilser finanslovsforslaget velkommen. Det er glædeligt, at finanslovsforslaget lægger op til at øge bevillingerne til forskning og udvikling," siger Tom Togsverd.

Han advarer dog mod de store jubelscener allerede nu.

"Det afgørende slag kommer dog til at stå ved efterårets forhandlinger om UMTS og globaliseringsmidlerne, hvor det er vigtigt, at der afsættes midler til forskning og udvikling inden for it, tele og elektronik," siger han.
 
Organisationen påpeger altså, at andre brancher måske kan løbe med nogle af pengene.

IT-Universitet under pres

Hos brancheorganisationen, IT-Branchen, bider man især mærke i, at de tidligere bevillinger til IT-Universitet ikke er sikret i finanslovsforslaget.

"Det vil være ulykkeligt for Danmark, hvis vi kommer i den absurde situation, at IT-Universitetet kan trække flere unge it studerende til, men ikke har råd til at oprette uddannelsespladserne", siger konstitueret administrerende direktør i IT-Branchen, Jane Eis Larsen, i en pressemeddelelse.

Foreningen oplyser, at IT-Universitetet ifølge finansloven ikke har sikkerhed for, at den årlige forøgelse på 20 millioner kroner til forskningsunderstøttelsen af bacheloruddannelserne fortsætter efter 2009.

Og i 2010 og 2011 ser det endnu værre ud, mener IT-Branchen, der foreslår et permanent løft i bevillingerne til universitetet.

"Hvis det ikke lykkes at give et permanent løft i basismidlerne til ITU, er ITB bekymret for, at universitetet må udskyde opstarten af dets tredje bacheloruddannelse og at det nedlægger uddannelsespladser," advarer Jane Eis Larsen, der peger på, at det i sidste ende vil skade branchen.

IT-Branchen håber dog også, at globaliseringspuljen vil tilgodese it-uddannelse og forskning.

Derfor roser foreningen da også regeringen for at satse på en sådan pulje i krisetider - ligesom Højteknologifonden får rosende ord med på vejen.

Minister på banen

Dagens finanslovsforslag får da også videnskabsminister Helge Sander på banen med en pressemeddelelse.

Han virker tydeligvis svært tilfreds med, at der allerede i 2010 afsættes en milliard kroner til ny teknologi til universiteternes laboratorier.

Ministeren peger ligeledes på, at der vil ske næsten en fordobling af bevillingen til Højteknologifonden, der næste år har mere end en halv milliard kroner til forskning inden for biotek, energi og it.

Ligesom han oplyser, at teleforligskredsen i løbet af efteråret skal drøfte udmøntningen af 184 millioner kroner årligt for perioden 2010-2012 fra den såkaldte UMTS-reserve.

Om it-branchen vinder kampen om de mange forskningsmillioner vil vi altså først se til efteråret.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
TIETOEVRY DENMARK A/S
Udvikler, sælger og implementerer software til ESDH, CRM og portaler. Fokus på detailhandel, bygge- og anlæg, energi og finans.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Parathed – Hvad gør din virksomhed, når I bliver ramt?

Cyberkriminalitet vokser som bekendt eksplosivt i takt med digitaliseringen i disse år og det kan være voldsomt dyrt at blive hacket. Potentielt kan det lægge jeres forretning helt ned, så I ikke kan rejse jer igen. Har jeres virksomhed styr på cybersikkerheden i en tid, der kalder på oprustning? Bliv inspireret til, hvad du som virksomhed kan gøre for at sikre virksomheden og medarbejdere, så I kan gå sikkert ind i fremtiden.

21. maj 2024 | Læs mere


Computerworld Summit 2024

Vi kigger ind i scenariet for fremtiden it-afdeling og hvordan virksomheden bedst muligt udnytter både nye og etablerede teknologier til at understøtte vækst og dermed sikre overlevelse i en konkurrencepræget verden.

23. maj 2024 | Læs mere


Den digitale trussel er konstant, kompleks og stadigt stigende - også i den offentlige sektor

I dagens Danmark har vi indrettet os sådan, at alt kommunikation mellem det offentlige og borgerne foregår på forskellige digitale platforme, hvilket gør både borgerne og de offentlige institutioner skrøbelige overfor cyberkriminalitet. Samtidig lyder det fra rapporter, at de offentliges it-systemer er støvede og fulde af teknisk gæld. Dette er en farlig cocktail for de offentlige institutioner, men en særdeles lækker drink for cyber-kriminelle.

28. maj 2024 | Læs mere