Artikel top billede

Sofistikeret trojaner endnu smartere efter opdatering

Den farlige trojaner Zeus kan nu transmittere stjålne data øjeblikkeligt ved hjælp af et instant messaging-modul.

Computerworld News Service: Et af de mere sofistikerede eksemplarer af malware, der er i omløb, har fået en opgradering, der gør det muligt for de kriminelle at udnytte stjålne data endnu hurtigere.

Trojaneren Zeus, der har fået skylden for at muliggøre utallige indbrud i netbank-konti, bruger nu ifølge sikkerhedsfirmaet RSA en instant messaging-komponent, der omgående varsler hackere, når Zeus har opsnappet nogens autentificerings-oplysninger.

Dette kan gøre hackere i stand til meget hurtigt at udnytte tidsfølsomme informationer, som eksempelvis engangs-kodeord, der nu ofte bruges i netbanker.

Og Zeus er ikke den eneste malware, der udnytter instant messaging, bemærker RSA i selskabets rapport om online-svindel [pdf] fra august.

Et andet program, der stjæler kodeord, nemlig programmet Sinowal, brugte det allerede tilbage i 2008.

Sendes til fjernserver

Når Zeus først er kommet ind på en pc, sender den brugernavne og kodeord til en fjernserver, som hackeren derefter er nødt til at have adgang til.

Data fra RSA viser, at adskillige varianter af Zeus har et Jabber instant messaging-modul.

Jabber-projektet benytter sig som andre tjenester som eksempelvis Googles Gmail-chat-funktion af XMPP (Extensible Messaging and Presence Protocol), der er en åben standard for instant messaging.

Hackerne har så to Jabber-konti: En til at sende information og en til at modtage. Når Zeus opsnapper login-oplysninger, sender den dem til en fjernserver. Jabber-modulet kigger så efter login-oplysninger til specifikke finansielle institutioner og transmitterer dem til hackeren som en instant message, forklarer RSA.

Millioner af computere er inficerede

Antallet af Zeus-inficerede computere alene i USA blev i sidste måned vurderet af sikkerhedsfirmaet Damballa til at ligge på omkring 3,6 millioner, hvilket gør denne malware til et af de mest udbredte skadelige programmer, ligesom det danner grundlag for et meget stort botnet.

Man kan blive inficeret, hvis man ikke har installeret de seneste sikkerhedsopdateringer til sin computer og besøger et website, der er designet til automatisk at søge efter softwaresårbarheder, og som så installerer malwaren.

Man kan også selv komme til at installere Zeus, hvis man narres til at åbne en e-mail-vedhæftning, der indeholder Zeus.

Zeus, som regnes for at være et produkt af en russisk hacker, der går under navnet A-Z, sælges i undergrundsfora til spirende netkriminelle, lyder det fra et andet sikkerhedsfirma, Secureworks.

Malwaren kan skræddersys efter køberens behov. For eksempel kan Zeus kodes til kun at opsnappe login-oplysningerne til en specifik liste af websites.

Populært blandt hackere

"Brugervenligheden ved Zeus' crimeware-toolkit, som betyder, at folk meget let kan skabe deres egne skræddersyede trojanske botnet, har gjort, at det er blevet det foretrukne værktøj til begyndende kriminelle til at involvere sig i undergrundsøkonomien," skriver Peter Coogan fra Symantec på en af virksomhedens blogs.

"Den større tilgængelighed af dette toolkit på undergrundsfora har også ført til, at det anvendes mere."

Zeus har været på sikkerhedseksperters radar i et stykke tid nu, og der findes endda en gruppe, der bestyrer et website, der følger Zeus-inficeringerne og de command-and-control-servere, der kan udsende instruktioner til de inficerede pc'er.

ZeuS Tracker tæller nu 802 værter, der er inficerede med Zeus. ¨

Organisationen udgiver også en sort liste, som administratorer kan bruge til at sikre, at folk på deres netværk ikke har adgang til skadelige Zeus-relaterede domæner.

Oversat af Thomas Bøndergaard




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
EG Danmark A/S
Udvikling, salg, implementering og support af software og it-løsninger til ERP, CRM, BA, BI, e-handel og portaler. Infrastrukturløsninger og hardware. Fokus på brancheløsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere


ERP-trends 2024

Bliv derfor inspireret til, hvordan du kan optimere dine systemer og processer når af nogle af de fremmeste eksperter på ERP-markedet dele deres iagttagelser af det aktuelle marked og vurderinger af, hvad vi har i vente de kommende 3-5 år. Vi sætter også fokus på, hvordan udviklingen kommer til at påvirke din organisation, hvordan du bedst forbereder og planlægger ERP-indsatsen og om, hvilke faldgruber du skal være opmærksom på.

02. maj 2024 | Læs mere