Artikel top billede

De danske mobilkunder har mange telefoner, der ikke er klar til betalinger via den trådløse NFC-teknologi.

Danske Bank: Mobilerne er ikke klar til mobilbetaling

TDC ønsker skub i bankernes udrulning af mobilbetalinger, men problemet ligger ifølge Danske Bank i, at mobilkunderne ikke har de nødvendige telefoner.

Kom hønen eller ægget først?

Det er et af de centrale spørgsmål, der rejser sig i debatten om fremtidens mobilbetalinger i Danmark.

Skal mobilbetalinger, hvor telefonen bruges som trådløst betalingskort, fungere, kræver det, at den såkaldte NFC-teknologi er til stede i både mobiler og kortterminaler.

Samtidig skal mobilerne understøtte en ny type SIM-kort kaldet UICC, så betalingskort kan lægges ned på dem.

Men hvad skal først understøtte NFC? Mobiltelefonerne eller kortterminalerne?

I går fortalte TDC's underdirektør, Morten Hother Sørensen, at bankerne gerne skulle få lidt mere fart på, så systemet kunne udrulles før 2014.

"Udmeldingen fra TDC er glædelig. Det er godt, at også teleoperatørerne ønsker udviklingen speedet op," siger seniorproduktchef Mette Grimm Munck fra Danske Bank.

Men ifølge hende ligger bolden i øjeblikket på teleselskabernes banehalvdel.

"Vi er fælles om interessen for kontaktløse betalinger, og jeg mener, at vi fra bankernes side kan være relativt hurtigt klar. Det kræver dog, at teleoperatørerne begynder at tilbyde kunderne mobiltelefoner, der understøtter de nye teknologier, NFC og UICC," fastslår Mette Grimm Munck.

Hun arbejder også med mobilbetalinger i de danske bankers brancheforening, Finansrådet, ligesom hun også repræsenterer de danske synspunkter på vegne af den danske brancheforening i den europæiske bankorganisation, European Payment Council (EPC).

TDC: NFC-telefon intet værd uden NFC-terminaler
Morten Hother Sørensen er på det rene med, at infrastrukturen allerede er delvist på plads. Mange af kortterminalerne mangler bare en opgradering.

Men han mener ikke, at det er mobilselskabernes ansvar at tage det første skridt for at udbrede mobilbetalinger, som Mette Grimm Munck efterlyser.

"En telefon, der har NFC, er ingenting værd, hvis ikke den kan bruges derude, så der bliver et eller andet sted nødt til at være nogle steder, hvor den kan bruges. Og det er bankerne, der fortæller, om den kan bruges," siger Morten Hother Sørensen.

Derfor spiller han bolden tilbage til bankernes banehalvdel.

"Vi kommer ikke nogen vegne og vil ikke investere i det her, hvis ikke bankerne viser noget commitment til at rulle det her ud," siger han.

Transportvirksomheder som målgruppe

Morten Hother Sørensen har haft dialogmøder med Finansrådet omkring mobilbetalinger, men rammerne og rollefordelingen for fremtidens NFC-betalinger er endnu ikke på plads, påpeger han.

Han håber, at det bliver muligt at tage mobilbetalingerne i brug i 2012 i stedet for 2014, som Mette Grimm Munck har peget på som mest realistisk. Som eksempel fremhæver han, at transportsektoren har taget godt imod sms-betalinger.

"Vi kan med den oplevelse, vi har haft med tillægstakserede sms'er, se, at der er relativt store kunder, der vil investere i sådan noget her. Uden at have forespurgt kunderne, så kunne jeg forestille mig, at de store spillere på transportmarkedet kunne have en stor interesse," siger Morten Hother Sørensen.

I dag er det blandt andet muligt at købe billetter via sms hos busselskabet Fynbus og Københavns Metro.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Despec Denmark A/S
Distributør af forbrugsstoffer, printere, it-tilbehør, mobility-tilbehør, ergonomiske produkter, kontor-maskiner og -tilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere