Artikel top billede

Direktør Ib Tolstrup fra Telekommunikationsindustrien i Danmark har en stærk tro på, at teleindustrien kan være mere troværdig og gennemsigtig, selvom danskerne i de foregående år ikke har udvist den største tillid til telebranchen. Foto: Torben Klint

Solcentre slår telebranchen på troværdighed

Telebranchen er den mindst tillidsvækkende branche i Danmark, det viser en forbrugerundersøgelse. Teletoppen tror dog, at den manglende tillid kan genvindes.

Danskerne har meget lidt tillid til telebranchen.

Faktisk er teleindustrien den branche, som danskerne har mindst tillid til, viser undersøgelsen Forbrugerredegørelsen 2009 foretaget af Forbrugerstyrelsen.

Styrelsens undersøgelse viser, at inden for emnet "forbrugertillid" er "telefonabonnementer, samtaleafgifter og internet" den helt store taber, og ligger placeret under brancher som blandt andre solcentre, pengeinstitutter og ejendomsmæglere.

I det samlede regnskab, hvor Forbrugerstyrelsen også tæller "gennemsigtighed" og "klageforhold" med, er telebranchen placeret på en lidet flatterende 48. plads ud af 51 brancher.

Det er en forværring fra sidste års 38. plads og 47. pladsen i 2007.

"Når man tænker på, hvor stor en rolle, telebranchen spiller i danskernes hverdag, så er det ikke godt nok, at forbrugernes tillid til branchen ligger så lavt år efter år," lyder det i en pressemeddelelse fra Tanja Franck, direktør i Forbrugerstyrelsen.

Lover at stramme op

Inden offentliggørelsen af Forbrugerredegørelsen 2009 har Forbrugerstyrelsen været i dialog med telebranchen, som lover at stramme op på kravene om god markedsføringsskik, der blev indført 1. maj 2008.

Teleindustrien har i mødet med Forbrugerombudsmanden lovet at holde nøjere øje med uigennemskuelige priser og sløset markedsføring.

Og trods gentagne dårlige placeringer på forbrugerindekset lyder der positive toner fra Forbrugerstyrelsen om teleindustriens forsøg på at forbedre sig.

Optimismen skyldes, at telebranchens bestyrelse via telepolitiske ordførere kan gennemtvinge, at branchen bliver bliver sat under administration med hensyn til sin markedsføring.

"Jeg har en forventning om, at branchen tager kritikken til efterretning, og at deres initiativer bliver realiseret, så vi kan se en positiv udvikling i næste års forbrugerredegørelse," siger Tanja Franck i pressemeddelelsen.

470 abonnementstyper i Danmark

Direktør Ib Tolstrup fra Telekommunikationsindustrien i Danmark er bestemt ikke begejstret for bundskaber-placeringen på forbrugerindekset.

Telebranchen tror på forbedring

"På trods af lavere og lavere priser er gennemsigtigheden simpelthen ikke god nok og efter forbrugernes smag," siger direktør Ib Tolstrup.

Han peger på, at der er omkring 470 forskellige telefon-abonnementstyper i Danmark, og medgiver, at det kan være lidt svært for kunderne at gennemskue alle abonnementerne.

"Vi vil gøre det lettere for forbrugerne ved at overholde vores aftale med Forbrugerombudsmanden og henvise til IT- og Telestyrelsens prisguide. Derudover skal vi skrive vores specifikationer på en forståelig måde," forklarer Ib Tolstrup til Computerworld.

Skal telebranchen til at skære i antallet af abonnementer, så kunderne bedre kan gennemskue markedet?

"Nej, det kan vi jo ikke bestemme. I den ene ende af skalaen har vi jo de sovjetiske tilstande med ét abonnement, der med garanti bliver aflyttet. Nu er vi så bare i den anden ende af skalaen, hvor vi har mange udbud, lave priser, men altså også et mere komplekst marked, som vi skal gøre mere simpelt at gennemskue," forklarer Ib Tolstrup.

Danskerne køber jo alligevel mobiltelefoner og bredbåndsforbindelser. Kan telebranchen ikke være ligeglad med, hvad forbrugerne synes om branchen?

"Slet ikke. Det er os meget magtpåliggende at arbejde os op igennem forbrugerindekset, så vi kan vise, at vi kan omgå forbrugerne på en fornuftig måde. Hvis ikke vi kan det, så frister det jo enhver telepolitisk ordfører til at gå ind og styre for os," siger Ib Tolstrup.

"Da vi nu har et godt produkt, der er billigst i Europa, så skal vi ud og fortælle grundigt om, hvorfor det er et godt produkt. Vi tror på, at den lave placering kan blive rettet, og det har vi i sinde at gøre," afslutter Ib Tolstrup.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Hewlett-Packard ApS
Udvikling og salg af software, hardware, konsulentydelser, outsourcing samt service og support.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere