Her er Danmarks fem bedste CIO’er lige nu:Se de fem nominerede til prisen som Årets CIO 2024

Artikel top billede

Sådan vil it-danmark se ud om 10 år

Kan man forestille sig, at børn og ældre passes af robotter om 10 år?

Det Digitale Råd nedsat af Center for Digital Forvaltning giver her sine tre bud på digitale pejlemærker i det næste årti.

1. Intelligent ældrepleje

Ældreområdet bliver en af de helt store udfordringer for den kommunale velfærdsservice i fremtiden.

Den demografiske klemme med færre i arbejdsstyrken og flere ældre kan medføre, at vi ikke kan give de ældre den service, som vi ønsker - alene på grund af manglende personaleressourcer.

Vi skal derfor hurtigst muligt i gang med at anvende velfærdsteknologi, som kan sikre, at ældre bliver mere selvhjulpne, og som samtidig frigør personaleressourcer, der kan anvendes til at sikre den menneskelige kontakt og omsorg, som er så vigtig for et værdigt liv.

2. It støtte til børnepasning

Børnepasningsområdet er et af de helt store kommunale serviceområder og fylder derfor godt i økonomien.

Samtidig udnyttes potentialerne ved digitalisering ikke i særligt stort omfang, og området må samlet set karakteriseres som digitalt meget umodent.

Den generelle anbefaling er, at digitaliseringsmulighederne på området skal have meget mere politisk og administrativ ledelsesmæssig bevågenhed i den enkelte kommune, KL og fra ministerierne.

Der skal - ligesom vi har set det på skoleområdet - afsættes flere ressourcer, samtidig med at der sættes forsøg og pilotprojekter i gang for at modne området.

3. Digital folkeskole

Det er Det Digitale Råds vurdering, at den primære digitale udfordring på folkeskoleområdet i de kommende 10 år bliver at fastholde fokus på it og digitalisering som en væsentlig del af løsningen på det udgiftspres og de voksende forventninger om nyudvikling, som folkeskolen står over for.

Risikoen er, at de kommunale beslutningstagere stillet over for en lang række andre og meget reelle investeringsbehov ikke tør tage de næste skridt i digitaliseringsarbejdet - og dermed ikke får høstet frugterne af de foregående 20 års digitaliseringsindsats på folkeskoleområdet.

DR's bud på digitale pejlemærker

Nicolai Porsbo, chefredaktør på dr.dk, mener, at dansk indhold på internettet vil blive udsat for voldsom konkurrence i de kommende år.

Derfor skal der satses nu.

Her følger hans tre digitale pejlemærker for 2019:

1. Dansk digitalt indhold

Især video og musik har været stærke drivere for udbredelsen af bredbånd, men har sjovt nok en meget lille plads i den oprindelige rapport fra Dybkjær og Lindegaard.

Men de næste 10 år vil den udvikling fortsætte, og det kvalitetstab, som man i dag ofte må acceptere ved medieindhold på nettet, vil være afløst af alt indhold i fuld kvalitet - for eksempel også direkte til tv'et.

Det betyder enorme valgmuligheder for alle - og sandsynligvis vil store internationale spillere som for ekesmepel Hulu.com også komme på det danske marked med "all-you-can-eat" af amerikansker serier, film og lignende.

Det vil presse dansk indhold og stille rigtig store krav til den kvalitet, vi skal levere - både teknisk og indholdsmæssigt.

2. Mobile løsninger

Det er blevet sagt mange gange, men nu begynder det også at ske for alvor:

Mobile terminaler kommer funktionelt på niveau med traditionelle pc'er, og på 10 års sigt bliver det kun endnu mere udtalt.

Det kommer til at betyde en vækst for mobile udgaver af mange eksisterende tjenester - og der kommer til at opstå helt nye tilbud, som vi ikke kendte tidligere.

3. Digitale oplevelser

Forventningerne til de oplevelser, man får digitalt, vil fortsætte med at vokse, både i forhold til visuelt udtryk, interaktionsmuligheder og effektivitet.

For flere og flere virksomheder og offentlige institutioner vil mødet med brugeren eller kunden næsten udelukkende ske digitalt, og derfor bliver den digitale oplevelse næsten hele oplevelsen.

Derudover vil spil-markedet blive ved med at skubbe til grænserne for, hvad man kan opleve digitalt.

Samtidig vil mere og mere markedsføring blive digital og samlet set vil den "digitale oplevelsesøkonomi" vokse i omfang.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
JN Data A/S
Driver og udvikler it-systemer for finanssektoren.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere


ERP-trends 2024

Bliv derfor inspireret til, hvordan du kan optimere dine systemer og processer når af nogle af de fremmeste eksperter på ERP-markedet dele deres iagttagelser af det aktuelle marked og vurderinger af, hvad vi har i vente de kommende 3-5 år. Vi sætter også fokus på, hvordan udviklingen kommer til at påvirke din organisation, hvordan du bedst forbereder og planlægger ERP-indsatsen og om, hvilke faldgruber du skal være opmærksom på.

02. maj 2024 | Læs mere