Artikel top billede

"Som stor virksomhed kan man i dag ikke konkurrere uden offshore outsourcing," siger Karsten Fogh Ho-Lanng, corporate vice president og CTO hos NNIT. Foto: Jakob Boserup (Foto: Jakob Boserup)

Sådan undgår du at falde i offshore-faldgruberne

Offshore-outsourcing af it-projekter er kommet for at blive. Der er dog en række forhold, man skal have taget i ed, inden man sender forretningens hjerteblod til fjerntliggende destinationer.

Når man flytter virksomhedens it-udviklingsprojekter til lavtlønslande, sparer man en masse penge, og alle er glade.

Det er den korte historie om outsourcing. Den lange version indeholder en del flere elementer, man må forholde sig til, inden man går i gang.

Når en dansk virksomhed i dag vil lægge opgaver ud over landets grænser, er det naturligt at kontakte en lokal leverandør, der kan levere service og selve setup'et.

"Man kan selvfølgelig også, hvis man som virksomhed har musklerne til det, drage ud i verden og finde guldet på gaden, hvor lønningerne endnu ikke er så høje som i Indien. Her skal man for eksempel kigge på fjernere steder i Asien, eller Egypten og Sydafrika, blandt andet fordi de to lande nogenlunde deler tidszone med Danmark. Det er bare ikke den gængse model længere. I dag er det nødvendigt med repræsentation på det danske marked, hvis man vil sælge offshore til danske virksom­heder," siger Karsten Fogh Ho-Lanng, som er corporate vice president og CTO hos NNIT.

Han understreger, at han ikke selv har erfaring med sourcing til de afrikanske lande.

NNIT har derimod etableret sig med en partner i Indien, og 150 udviklere i Kina og Filippinerne, hvor NNIT sidste år købte den danske filippinsk-baserede udviklervirksomhed Corebuilt Technologies, i dag NNIT Philippines.

"Som stor virksomhed kan man ikke konkurrere i dag uden offshore-ourtsourcing. Men man handler med den lokale spiller, som har etableret et setup, man kan bruge ude i verden. Og så er det for den sags skyld ligegyldigt, hvor det ligger rent geografisk," siger Karsten Fogh Ho-Lanng.

Han opfordrer til, at man kigger efter procesmodenheden hos sin udenlandske leverandør, med mindre man selv vil ind og bygge operationen op.

"Uanset hvor man vælger at gå hen, skal man foretage en risikovurdering og sørge for at vurdere alle faktorer, herunder ikke mindst spørgsmål om datasikkerhed," siger NNIT-chefen.

Krise godt for outsourcing

I de økonomisk glade dage i 2007 og 2008, søgte virksomheder og leverandører udenlands af mangel på menneskelige ressourcer. I dag er nålen vippet mere over mod behovet for at spare penge.

Ifølge IDC har det danske sourcing-marked en samlet værdi af 28 milliarder kroner. Her er offshore-outsourcing ikke beregnet som et selvstændigt element.

"Når den danske CIO presses på pengepungen, ser han efter lave lønninger, så krisen er en positiv driver i outsourcing-markedet," siger Brian Troelsen, senioranalytiker, IDC.

Outsourcing fylder mere og mere, og der er ikke længere nogen frygt forbundet med at lade udenlandske udviklere udføre danske it-opgaver, mener han.

"Kompetencerne er øget, og der er ikke længere de uheldige sager med outsourcing, vi så i starten. Og kunderne er blevet bedre til at definere opgaverne og forfatte kravspecifikationer."

Den helt store outsourcing-destination er stadig Indien.
"Det har noget at gøre med, at de store spillere herhjemme, som IBM, Accenture, CSC, Steria, CapGemini og så videre, har store afdelinger her."

Lønpresset her er dog steget, og der søges nu mod Kina og Filippinerne, andre fjernøstlige destinationer samt Rusland, Ukraine og baltiske lande.

Tidligere købte man hoveder og hænder, men i dag er forretningsforståelsen til stede i Indien i en sådan grad, at en større del af udviklingspakkerne kan lægges her.

Den udvikling giver anledning til at stille spørgsmålet: Hvad skal vi på lidt længere sigt bruge de dyre danske it-konsulenter til, spørger Brian Troelsen.

"Det er vigtigt, at de danske virksomheder forstår at differentiere sig, for de vil altid tabe spillet om prisen. Vi taler om, at it er et tungt erhverv, der skaber mange arbejdspladser. Men hvor er det lige, arbejdspladserne ligger i fremtiden?"

Aftal en fast pris

Computerworlds blog-univers er en glimrende kilde til erfaringer med og holdninger til fordele og ulemper ved outsourcing. Her kan man som virksomhed finde gode råd om, hvad der er vigtigst at tænke på, når man kaster sig ud i sådan et projekt.

For eksempel fra Lars Pedersen, som er partner og analytiker i det uafhængige CMS-konsulentfirma BNP.

"Funktionaliteten skal være veldefineret, let specificerbar og testbar. Og det skal ikke tage voldsomt mange timer at udvikle løsningen. Det er også en fordel at aftale en fast pris," skriver han på sin Computerword-blog.

Lars Pedersen anbefaler også, at man tjekker leverandørens referencer for udviklingsprojekter. Mange falder igennem, når de skal levere dokumenteret erfaring på outsourcede projekter, lyder hans erfaring.

"Det er efterhånden en sport at snyde med eksamensbeviser herhjemme. I mange tredjeverdenslande er det helt normalt," lyder det fra Lars Pedersen, og han råder virksomheder til at gøre en indsats for at sikre, at det er udviklere med den rette kompetence, som sourcingleverandøren ansætter på projektet.

Han opfordrer til forsigtighed, hvis man arbejder med agil udvikling. Det er ikke let at gennemføre i et outsourcet projekt, mener Lars Pedersen.

"Agil udvikling er svært at gennemføre over større afstande, både kulturelt og geografisk. Det kræver, at du som kunde, har godt greb om processen og har en plan B, hvis det viser sig ikke at fungere."

Daglig opfølgning og kommunikation mellem kunde og outsourcing-destination er et must, og det kræver en god projektleder eller account manager hos leverandøren.

Råd til de outsourcing-interesserede

"Outsourcing ikke er for alle. Det fungerer godt, hvis du finder et kvikt team og selv er villig til at investere tid og energi i at opbygge relationer og processer med dit offshore-team. En ‘body shop' med udviklere, som hakker løs på dine kravspecifikationer, er værdiløs," skriver Martin Dommerby.

Martin Dommerby er CEO i softwareudviklingsfirmaet Conscensia, der tilbyder sine kunder at få lavet udviklingsopgaver i Ukraine. Han giver følgende råd til de outsourcing-interesserede.

Sats på høj værdi - ikke lav omkostning

"Når du nu alligevel sparer penge, så kan du lige så godt vælge den partner, som giver dig den højeste værdi. Vurder dem ikke bare på deres tekniske færdigheder, men også på hvordan de kan arbejde sammen med dig."

Sats på kommunikation

"Vær sikker på, du har en engageret projektleder i dit team og hos offshore-partneren."

Sats på folk, der kan sige nej

"At kunne sige "nej" er et tegn på modenhed. Du har brug for at finde en partner, som er ærlig over for dig fra dag et - selvom det måske betyder, at de taber din forretning. Du kan stole på et firma, som giver dig realistiske forventninger, selvom det måske ikke lige er det svar, du ønskede at høre."

Tænk langsigtet

"Den virkelige værdi i outsourcing ligger i at pleje et team, som kan arbejde sammen med dig længerevarende. Det tager tid at få de rette ressourcer på projektet, etablere kommunikation og processer, samt overføre viden mellem dig og dit offshore team. Over tid vil dit offshore-team blive en naturlig forlængelse af dit lokale team."

Læs mere i dagens trykte udgave af Computerworld




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
JN Data A/S
Driver og udvikler it-systemer for finanssektoren.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Parathed – Hvad gør din virksomhed, når I bliver ramt?

Cyberkriminalitet vokser som bekendt eksplosivt i takt med digitaliseringen i disse år og det kan være voldsomt dyrt at blive hacket. Potentielt kan det lægge jeres forretning helt ned, så I ikke kan rejse jer igen. Har jeres virksomhed styr på cybersikkerheden i en tid, der kalder på oprustning? Bliv inspireret til, hvad du som virksomhed kan gøre for at sikre virksomheden og medarbejdere, så I kan gå sikkert ind i fremtiden.

21. maj 2024 | Læs mere


Computerworld Summit 2024

Vi kigger ind i scenariet for fremtiden it-afdeling og hvordan virksomheden bedst muligt udnytter både nye og etablerede teknologier til at understøtte vækst og dermed sikre overlevelse i en konkurrencepræget verden.

23. maj 2024 | Læs mere


Den digitale trussel er konstant, kompleks og stadigt stigende - også i den offentlige sektor

I dagens Danmark har vi indrettet os sådan, at alt kommunikation mellem det offentlige og borgerne foregår på forskellige digitale platforme, hvilket gør både borgerne og de offentlige institutioner skrøbelige overfor cyberkriminalitet. Samtidig lyder det fra rapporter, at de offentliges it-systemer er støvede og fulde af teknisk gæld. Dette er en farlig cocktail for de offentlige institutioner, men en særdeles lækker drink for cyber-kriminelle.

28. maj 2024 | Læs mere