Artikel top billede

Læger blev holdt ude af nordjysk EPJ-projekt

Det tidligere Nordjyllands Amt kritiseres for ikke at inddrage lægerne i processen omkring et nyt EPJ-system. Det kan få fatale konsekvenser for projektets succes, lyder det i ny ph.d.-afhandling.

"EPJ-udviklingen kører i fuld fart. Er lægerne reelt involverede - eller er de tilskuere?"

Sådan indleder Anne Marie Høstgaard sin nye ph.d.-afhandling om lægernes inddragelse i udbudsprocessen omkring et nyt elektronisk patientjournalsystem (EPJ) i det tidligere Nordjyllands Amt, nu Region Nordjylland.

Hun har fulgt udbudsprocessen omkring et nyt EPJ-system fra starten i 2003, til CSC i 2006 løb med opgaven. Hun var med til møderne og fik alle dokumenterne i sagen. Målet var at undersøge, hvordan lægerne, der skulle bruge systemet i sidste ende, blev inddraget.

"Lægerne har kun været meget begrænset med i processen og har ikke reelt haft nogen indflydelse på beslutningsprocessen," fortæller Anne Marie Høstgaard.

"Alle erfaringer viser, at hvis lægerne ikke støtter op om et nyt it-system, så er der stor risiko for, at systemet ikke bliver nogen succes. Derfor er inddragelse af lægerne tidligt i processen yderst vigtigt. Hvis lægerne først kommer med i implementeringsfasen, er der truffet en masse beslutninger, som er meget svære at ændre på," forklarer hun.

Lægerne skal købes fri

En af hendes hovedkonklusioner er, at beslutningstagerne og projektlederne skal sørge for, at lægerne bliver inddraget så tidligt som muligt. På den måde får de ejerskab til projektet og får mulighed for at sikre, at EPJ-systemerne kommer til at understøtte deres daglige arbejde.

"Det skete ikke i Nordjylland. En af de væsentligste årsager var, at man regnede med, at de involverede læger kunne deltage i processen, samtidig med at de passede deres fuldtidsarbejde," siger Anne Marie Høstgaard.

Der var otte speciallæger tilknyttet i processen i Nordjylland, men afhandlingen konkluderer, at det var umuligt for dem at få reel indflydelse.

"De kunne ikke deltage i ret mange møder og nåede slet ikke det vidensniveau, der er nødvendigt for at kunne påvirke beslutningsprocessen," siger Anne Marie Høstgaard.

Afhandlingen viser, at den væsentligste årsag til det er, at man ikke ville købe lægerne fri til at kunne deltage i arbejdet. Argumentet var, at det var for dyrt at gøre det.

I det tidligere Fyns Amt havde man en lignende udbudsproces omkring et EPJ-system, og her valgte man at frikøbe lægerne.

Anne Marie Høstgaard har i rapporten lavet nogle beregninger med udgangspunkt i Fyns Amt, og de viser, at det ville have kostet mellem en halv til tre procent af det samlede nordjyske EPJ-budget at sikre, at lægerne havde en reel mulighed for at involvere sig i processen.

"Målet med EPJ-systemet er at sikre højere patientsikkerhed. For at nå dertil er man nødt til at skabe medejerskab og indflydelse for lægerne, og der er frikøb nødvendigt," siger Anne Marie Høstgaard.

Lægeforeningen skal på banen

Der er dog ikke kun kritik af Nordjyllands Amt for ikke at inddrage brugerne, men også af lægeforeningen for ikke at opsøge indflydelse i udbudsprocessen.

Anne Marie Høstgaard mener, at man som interesseorganisation for lægerne, skulle være meget mere aktiv for at få indflydelse på EPJ-systemerne.

"Lægeforeningen har været fuldstændig usynlig i den nordjyske udbudsproces. Man forsøger kun at påvirke beslutninger på nationalt plan. Det må være i deres klare interesse at få indflydelse på beslutningsprocesserne, men man er alt for dårlige til at søge indflydelse ude i landet," siger Anne Marie Høstgård.

For nylig var EPJ-projekterne på landsplan også under beskydning, da McKinsey & Company udarbejdede en rapport, som konkluderede, at flere regionerne har alt for mange systemer.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
JN Data A/S
Driver og udvikler it-systemer for finanssektoren.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere


OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere