Stort galleri:Tag med til kåringen af Årets CIO 2021 - og se hvordan Morten Holm Christiansen blev udnævnt

Artikel top billede

Botnet er angrebenes schweizerkniv

"Hackerne bruger dem til at udsende spam, til phishing og til at indlede web-baserede angreb eller ondsindet kode med," siger sikkerhedsekspert.

Computerworld News Service: Hacker-militser går efter det mest tilgængelige værktøj - botnet, der allerede er oppe at køre og allerede har høstet frugter af lyssky aktiviteter - når de skal mobilisere til angreb mod andre landes informations-infrastruktur, siger sikkerhedseksperter.

"De vælger det våben, de allerede bruger i hverdagen," siger Joe Stewart, der er chef for malware-analyse ved SecureWorks Inc. og anerkendt botnet-ekspert.

"[Militser] har ikke god tid til forberedelse, som regel kun nogle få dage, så det skal være noget, der virker på forhånd."

Selvom militser måske nok ligger i bunden af cyberkrigens fødekæde, så er det ikke ensbetydende med, at de ikke kan skabe kaos.

Eksperter mener, at russiske hackere i 2008 sammenkaldte en hær af allerede kompromitterede computere - et eller flere botnet - for at gennemføre distribuerede denial-of-service angreb (DDoS), der lukkede for adgangen til en række georgiske hjemmesider. På det tidspunkt lå militære styrker fra Rusland og Georgien i kamp om territorier.

DDoS-angreb oversvømmer hjemmesider med så mange forespørgsler, at sidens servere bliver overvældede og enten ikke kan håndtere legitime forespørgsler, ryger offline eller bliver tvunget offline af hosting-virksomheden eller internetudbyderen.

Ifølge Joe Stewart og andre eksperter var et af de indkaldte botnet den såkaldte Black Energy, som består af en hær af pc'er, der er blevet kidnappede ved hjælp af trojanske heste, og som også mistænkes for at stå bag angrebet på Citibank sidste år.

Det er siden hen lykkedes Joe Stewart at identificere efterfølgeren, Black Energy 2, som han mener på nuværende tidspunkt bliver brugt til at lancere angreb på russiske banker.

Joe Stewart tror, der er en mulighed for, at de kriminelle mennesker bag Black Energy 2 bruger angrebene på bankernes hjemmesider til at distrahere sikkerhedspersonalet, mens online-konti bliver tømte, på samme måde som en kriminel bande kan iscenesætte en ildebrand for at distrahere politiet, mens banken i den anden ende af byen bliver røvet.

Black Energy 2 kan vise sig at blive det våben, militserne rækker ud efter næste gang.

"Botnet er angrebenes schweizerkniv," siger Marc Fossi, der er manager of research and development ved Symantec Corp.'s sikkerhedsteam.

"Hackerne bruger dem til at udsende spam, til phishing og til at indlede web-baserede angreb eller ondsindet kode med. De er den maskine, der driver den kriminelle aktivitet på nettet."

"DDoS-angreb er i den mere milde ende af skalaen for, hvad de kan gøre," tilføjer Marc Fossi.

Han er desuden enig med Joe Stewart i, at cyber-militser - selvkørende grupper bestående af frivillige hackere ledt af cyberkriminelle - som regel vil vælge at række ud efter det nærmeste værktøj. "Det er ikke så overraskende," siger han.

Botnet-samletsæt

Et lille botnet bestående af omkring 2.000 kidnappede computere kan lejes for så lidt som 860 kroner, viser Symantecs research. Et gennemsnitligt botnet koster kun 1.300 kroner.

"Det er meget 'quick and dirty,'" siger March Fossi. "Alt arbejdet er allerede gjort. Det er ligesom, hvis en anden samler våbnet og lader det. Så skal man bare pege og skyde."

Et botnet-samlesæt som Zeus koster en del mere - et sted mellem 17.000 og 23.000 kroner, fortæller Kevin Stevens, som arbejder sammen med Joe Stewart i det Atlanta-baserede firma SecureWorks.

"Der findes angribere på så mange forskellige niveauer, heriblandt neofytter, som ikke ved særligt meget om det. Men de kan bare købe eller leje et botnet fra andre eller erhverve et samlesæt, så de kan bygge deres eget botnet," siger Marc Fossi fra Symantec.

Men det giver så også kriminelle og cybermilitser mulighed for at bygge deres helt eget skræddersyede angreb til at stjæle pc'er fra deres retmæssige ejere.

"Programmører, der har bygget deres eget botnet, kan bagefter skabe et samlesæt og sælge det," siger Marc Fossi. og tilføjer: "Det er der også mindre risiko ved."

Men mens ad hoc-militsgrupper har anvendt botnet til lanceringen af cyberkrigs-lignende angreb, så findes der ikke direkte beviser for, at de er blevet hjulpet af regeringer, og der er endda endnu mindre chance for, at nationale angreb vil blive baserede på kommercielle botnet.

"De gør det enten af nationalistiske grunde eller i samarbejde med de mere korrupte dele af regeringen til gengæld for senere tjenester. Måske til gengæld for at slippe for straffe i forbindelse med andre forbrydelser," siger Joe Stewart, da han bliver spurgt til, hvorfor de cyberkriminelle vælger at involvere sig i cyber-krigsførelse.

Oversat af Marie Dyekjær Eriksen
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Højer og Lauritzen ApS
Distributør af pc- og printertilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Webinar: Tør du håndtere cyberberedskabet på egen hånd?

Der er akut behov for at øge visibilitet, indsigt og overblik, hvis man som virksomhed skal have en chance for at afværge og minimere skaden ved cyberangreb. Trusselsbilledet udvikler sig imidlertid så hastigt, at opgaven let vokser selv større virksomheder, med en eller flere dedikerede IT-sikkerhedsansvarlige, over hovedet. Bliv klogere på dette seminar.

22. september 2021 | Læs mere


GDPR i dagligdagen: Vedligeholdelse og tilsyn

Det er efterhånden ved at være noget tid siden, at vi blev introduceret til GDPR, og alle organisationer har med tiden fået styr på dataflow og håndteringen af persondata i organisationen. Mange valg har skulle træffes og det har krævet mange ressourcer. Få overblik over de seneste nye tiltag og udmeldinger fra Datatilsynet samt overblik over de seneste regler, og hvordan du håndterer dem.

23. september 2021 | Læs mere


Årets CISO 2021

I både offentlige og private organisationer er der behov for at uddanne, rekruttere og fastholde de bedste it-sikkerhedsfolk, fordi sikkerhedsudfordringerne konstant forandres. Derfor sætter vi fokus på best practice inden for it-sikkerhed, og vi vil samtidig fremhæve de personer i Danmark, der gør et ekstra stykke arbejde for at styrke den digitale sikkerhed. Vi hylder derfor årets CISO 2021 på denne konference.

05. oktober 2021 | Læs mere


Premium
Kæmpe it-problemer i det danske skattevæsen: Har kun kortlagt it-beredskabet for syv ud af 230 it-systemer
Statsrevisorerne skyder en sønderlæmmende kritik af Skatteministeriets it-beredskab af sted. It-beredskabet for kritiske forretningsprocesser "er utilfredsstillende og utilstrækkeligt," lyder det. I værste fald kan det ende med, at staten ikke kan opkræve skatter og afgifter, udbetale løn, SU, sociale ydelser og pension.
CIO
“Der har simpelthen været for få gråhårede medarbejdere involveret i den her udviklingsproces. Folk der ved, hvad der skal til”
"Vi havde ansat nogle unge mennesker i sandaler og med langt skæg for at bryde med det traditionelle it-setup. De her vakse unge mennesker fik også ret hurtigt bygget en supersmart applikation til virksomheden. Men den brager ned, da vi ruller den ud, og den fylder cirka 1,5 procent af alle transaktioner."
Job & Karriere
35-årig kvinde gik amok på hjemmekontoret efter fyring: ”De fjernede ikke min adgang, så jeg slettede p-drevet lol”
En 35-årig kvinde står anklaget for at have slettet 21,3 gigabyte data fra fællesdrevet efter, at hun blev fyret. Nu risikerer hun op til 10 års fængsel.
White paper
Hvad koster det egentlig…? Tag overblikket tilbage over dine omkostninger i skyen
Mange organisationer arbejder på tværs af flere cloudplatforme – men er udfordret af, at det kan være næsten umuligt at vide, hvad man betaler for og hvorfor.