Artikel top billede

Han var med til at skabe ansigtsgenkendelses-programmet og billedsøgemaskinen Polar Rose. I dag er han investor og råder de nyuddannede it-folk til at springe ud på dybt vand.

Erfaren iværksætter: Grib chancen mens du er ung

Kun meget få højtuddannede unge vælger en karriere som iværksættere, og det bekymrer it-investor Nikolaj Nyholm. Læs hvorfor han vil have flere unge iværksættere.

"Hold da helt op," siger it-investoren Nikolaj Nyholm, der er tydeligt overrasket, da Computerworld fortæller ham, hvor få danske universitetsstuderende, der vælger en karriere som iværksættere.

Som Computerworld har beskrevet er IT-Universitetet (ITU) det danske universitet, hvor flest nyuddannede vælger at blive iværksættere. Men det er alligevel kun 2,4 procent af de ITU-studerende, der vælger at føre iværksætter-drømmen ud i livet.

Blot 0,9 procent af de studerende på Danmarks Tekniske Universitet (DTU) vælger at blive iværksættere, mens tallet er helt nede på 0,7 procent hos Aalborg Universitet og Århus Universitet.

Det bekymrer Nikolaj Nyholm, der som it-iværksætter var med til at starte billedsøgemaskinen Polar Rose.

En virksomhed, som World Economic Forum for få år siden udråbte som en pioner-virksomhed med potentiale til at forandre vores hverdag.

Tag chancen, mens du er ung

Nikolaj Nyholm, der også har været med til at starte domænevirksomheden Speednames, har siden forladt direktørstolen i Polar Rose og er vendt hjem til Danmark.

I dag arbejder han som investor og partner i venturefonden Sunstone Capital, der blandt andet investerer i danske og europæiske iværksætter-virksomheder.

"Det er bekymrende, at der ikke er flere unge, der vælger at blive iværksættere, fordi det netop er i din universitetstid og i tiden lige efter, at du har de allerbedste muligheder for at få sat skub i iværksætter-drømmen. Du har en helt særlig frihed på det tidspunkt i dit liv," siger den danske it-investor.

Som ungt menneske har du ifølge Nikolaj Nyholm færre faste udgifter og mere frihed end senere i livet, hvor de fleste begynder at stifte familie.

"Tidligere kunne jeg selv rejse til Silicon Valley og blive der i tre eller fire uger, mens jeg i dag højest kan være der tre dage af gangen. Og jeg tror jo næsten, at jeg havde en større disponibel indkomst dengang, end jeg har i dag," siger han.

Han mener, at især danske unge allerede i studietiden har gode muligheder for at så de første frø til en fremtidig iværksætter-karriere, fordi de med SU-ordningen er sikret en beskeden, men dog fast indkomst.

Han oplever selv, at der i de nuværende krise-tider er en lidt større forsigtighed i iværksætter-miljøet.

Men han mener, at der skal mere end en højkonjunktur til, hvis de studerendes iværksætter-lyst for alvor skal skærpes.

Nikolaj Nyholm mener, at der er brug for mere radikale ændringer. Derfor opfordrer han politikerne til at kigge over på den anden side af Øresund.

Derfor kan vi tage ved lære af Sverige

Nikolaj Nyholm oplever, at der er en helt anden iværksætterlyst, når han besøger de tekniske universiteter i Malmø og Lund.

"I Sverige har man verdens måske mest liberale lovgivning, når det gælder forskernes intellektuelle rettigheder. Derovre ejer forskernes samtlige intellektuelle rettigheder, og det betyder, at der er en verden til forskel i antallet af forskerdrevne start-ups. Hvis politikerne tog ved lære at Sverige vil de med et slag give de studerende et langt større incitament til at blive selvstændige," siger Nikolaj Nyholm.

Han forklarer, at teknologien til Polar Rose stammer fra den svenske stifter Jan Erik Solems ph.d ved det tekniske universitet i Malmø. Men hvis ph.d'en var blevet skrevet ved et dansk universitet havde de afgørende algoritmer i søgemaskinen tilhørt universitetet.

Slå koldt vand i blodet

Man skal dog ikke nødvendig lade sig bekymre af tallene fra CBS-undersøgelsen.

Forskerne har kun undersøgt, hvor mange der er iværksættere efter et år. I stedet bør man kigge på antallet af iværksætter over eksempelvis en 10-årig periode, mener Steffen Korsgaard der netop har færdiggjort sin ph.d om iværskættere i Danmark og til dagligt underviser i faget entrepreneurship ved Handelshøjskolen i Århus.

I modsætning til Nikolaj Nyholm mener han ikke, at de unge partout skal kaste ud i iværksætter-eventyret med det samme de har færdiggjort deres studie.

"Der er ikke ret mange, der har succes med de allerførste iværksætter-virksomheder og i værste fald risikerer de at starte deres første eventyr med at stifte gæld. Derfor giver det god mening, hvis man som nyuddannet vælger at bruge de første år på at få lidt erfaring som lønmodtager," siger Steffen Korsgaard.

Netop frygten for at fejle og komme til at stå tilbage med en stor gæld afholder mange unge fra at starte som selvstændige, mener han.

"Det behøver ikke at være en stor, voldsom og risikabel ting at starte sin egen virksomhed, men den fordom møder jeg ofte. Og det er meget problematisk, fordi du kan sagtens blive en succesfuld selvstændig uden at investere en masse kapital," siger Steffen Korsgaard.

Ekspert: Unge skal være forsigtige

Derfor bør universiteterne ifølge Steffen Korsgaard være bedre til at rådgive de studerende om fornuftige iværksætter-strategier.

Han mener, at det især er vigtigt at rådgive de studerende om, hvordan de kan få skåret omkostningerne helt ind til benet.

Derfor gør han selv meget ud af at forklare sine studerende, at der findes alternativer til den store forkromede forretningsplan, der kræver masser af risikovillig kapital.

Vælg en forsigtig strategi

Han mener ikke, at man som ung iværksætter skal lægge alle æblerne i en kurv. Mange begår ifølge Steffen Korsgaard den fejl, at de leder efter et hul på markedet og satser alt på det.

I stedet bør de vende tingene på hovedet og tage udgangspunkt i de midler, som de har til rådighed.

"På den måde satser du ikke mere end du har råd til at tabe, og du kan derfor hurtigt hoppe videre til det næste projekt med en erfaring mere i bagagen. Den barske sandhed er jo, at langt de fleste iværksættere mislykkedes," siger han.

Han mener desuden, at universiteterne skal være bedre til at supplere den tunge teori med en mere praktisk tankegang, der kan være med til at fremhæve de forretningsmuligheder, der ligger bag den teoretiske viden, som de studerende opbygger.

Ifølge Steffen Korsgaard er det noget, som især de humanistiske fag på universiterne bør være opmærksomme på.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Targit A/S
Udvikling og salg af software til business intelligence.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere