Her er Danmarks fem bedste CIO’er lige nu:Se de fem nominerede til prisen som Årets CIO 2024

Artikel top billede

It-direktøren tørster efter at flytte dit job til udlandet

It-direktører er vilde i varmen efter at sende it-jobs til udlandet. Men er dit job også i farezonen?

I 70'erne var det de ansatte i tekstilindustrien, der oplevede, at deres job blev flyttet til udlandet.

Men i det seneste årti er det blevet helt almindeligt, at også it-job bliver flyttet til lavtlønslande.

Den tendens ser ud til at fortsætte, viser en ny undersøgelse, der er udarbejdet i samarbejde mellem de to it-konsulentvirksomheder Harvey Nash og PA Consulting Group.

Ifølge undersøgelsen, der er foretaget blandt mere end 2.000 it-direktører på internationalt plan, her iblandt 33 danske, vil 91 procent fastholde eller øge deres brug af outsourcing til udlandet.

Det er især softwareudvikling og -vedligeholdelse samt infrastruktur-projekter, der bliver flyttet ud.

37 procent af de europæiske it-direktører forklarer, at de outsourcer, fordi de ikke har folk med de nødvendige kompetencer til rådighed internt i organisationen, mens 35 procent angiver omkostningsreduktion som den væsentligste årsag.

Senest har den danske it-virksomhed Netop Solutions valgt at flytte hele sin softwareudvikling til Rumænien, hvor lønniveauet for en softwareudvikler er mindre end en tredjedel af det danske.

Sidste år gik det også ud over it-ansatte hos Danfoss, der flyttede en række it-job til Kina.

Og det er bestemt ikke overraskende, at de europæiske it-direktører vil fortsætte med at outsource, mener Jesper Kring, der er administrerende direktør for konsulentvirksomhed Kring E-business Consulting, der hjælper danske it-virksomheder med at skaffe arbejdskraft i lavtlønslande.

Alle opgaver kan flyttes ud

Han forventer at vi vil se meget mere outsourcing i de kommende år, og han oplever, at det er
stadig mere komplicerede opgaver, der bliver flyttet ud.

Ifølge Jesper Kring er det i princippet muligt at få løst hele konsulentopgaver i udlandet, hvor det tidligere kun var de mest simple dele af opgaven, der blev løst under fremmede himmelstrøg.

Han mener, at tendensen er helt sammenlignelig med den, som de ansatte i den danske tekstilindustri har oplevet.

"Der bliver outsourcet højere og højere oppe i værdikæden. En tendens som vi også har set i tekstilindustrien, hvor det i starten var produktionen, der blev flyttet ud. Men nu ser vi også, at nogle tøjproducenter flytter deres designafdelinger til Kina," siger Jesper Kring.

Her er de truede it-jobs

Jesper Kring advarer danske it-folk mod at antage, at de er bedre uddannede end deres kolleger i Indien, og at deres job derfor ikke kan komme i farezonen.

"Folk skal huske på, at når de indiske it-folk har været på arbejde i 40 timer, så læser de gerne en MBA ved siden af. Det er dybt ambitiøse folk, der ånder os tungt i nakken," siger han.

Når it-job ryger til udlandet, er det i høj grad it-fagforeningen Prosas medlemmer, der står for skud.

Det er it-folk, der er selvlærte eller har korte videregående uddannelser, som eksempelvis datamatiker-uddannelsen, hvis job kan komme i farezonen, fortæller Prosas formand, Niels Bertelsen.

Men ifølge Prosa-formanden er det især medarbejdere, der har været mange år indenfor et område, der ikke længere oplever fremgang, som har kniven for struben.

Det er eksempelvis folk, der i mange år har arbejdet med driften af større mainframe-systemer.

Flere og flere virksomheder dropper mainframe-systemerne, og ifølge Niels Bertelsen bliver driften ofte flyttet ud i datacentre, der serviceres fra udlandet.

Fortsat job-vækst

Men han forventer dog, at der fortsat vil være vækst i de danske it-jobs i de kommende år. Derfor mener han ikke, at it-uddannede bør have overdreven frygt for, at deres job forsvinder.

Modsat Jesper Kring, der lever af at outsource job, så tvivler Niels Bertelsen på, at der vil være stor interesse for at outsource mere komplekse opgaver til udlandet.

"Det er i høj grad vedligeholdelsesopgaver og standardløsninger, der bliver outsourcet. Vi oplever, at der stadigvæk er en tilbageholdenhed over for at outsource de helt store opgaver, hvor der skal udvikles helt nye systemer fra bunden."

"Virksomhederne skal stadigvæk agere i Danmark, derfor vil den kulturelle forståelse være et af de afgørende kriterier på jobmarkedet i fremtiden. Derfor er jeg sikker på, at der fortsat vil være et behov for it-arbejdskraft i Danmark," siger Prosa-formanden.

Ifølge undersøgelsen er det især populært at flytte job til Indien, men Østeuropa vinder også i stigende grad indpas.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
TIETOEVRY DENMARK A/S
Udvikler, sælger og implementerer software til ESDH, CRM og portaler. Fokus på detailhandel, bygge- og anlæg, energi og finans.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere


ERP-trends 2024

Bliv derfor inspireret til, hvordan du kan optimere dine systemer og processer når af nogle af de fremmeste eksperter på ERP-markedet dele deres iagttagelser af det aktuelle marked og vurderinger af, hvad vi har i vente de kommende 3-5 år. Vi sætter også fokus på, hvordan udviklingen kommer til at påvirke din organisation, hvordan du bedst forbereder og planlægger ERP-indsatsen og om, hvilke faldgruber du skal være opmærksom på.

02. maj 2024 | Læs mere