Artikel top billede

It-foreninger jubler over regeringens it-satsninger

Kommunerne styrker it-indsatsen på en lang række områder. Det glæder it-foreningsdirektørerne, som dog hæver en advarende pegefinger. Se her hvorfor.

Med weekendens aftaler mellem regeringen på den ene side af Finansministeriets forhandlingsbord og kommuner og regioner på den anden side, har Danmark fået en hidtil uset digital satsning i kommuner og regioner.

Den digitale satsning skal dels være med til at bære Danmark gennem den verdensomspændende finanskrise samt ikke mindst fremtidssikre landet mod den velkendte demografiske udvikling, hvor der bliver relativt flere ældre i forhold til antallet af unge, arbejdsduelige danskere.

It-ambitionsniveuaet i weekendens aftaler mellem regering, kommuner og regioner vækker stor begejstring hos både brancheforeningen IT-Branchen (ITB) og hos ITEK under Dansk Industri.

Mens det danske fodboldlandshold gør sig klar til at kæmpe mod Holland i VM-turneringen i Sydafrika, havde direktør for ITB, Morten Bangsgaard, dette skudsmål til weekendens aftaler.

"Med aftalerne smider vi nu træningsdragterne og løber ind på banen. Men vi er endnu ikke nået op i målområdet, hvor der kan scores," siger Morten Bangsgaard til Computerworld.

Han hæfter sig dog ved, at bare det, at det offentlige Danmark i den grad er kommet på den digitale bane, er glædeligt, fordi der på længere sigt kan høstes store besparelser på den digitale måltavle.

"Mange gevinster ligger i at flytte administrationen til selvbetjent borgerservice, hvilket betyder, at der skabes flere ressourcer til bedre borgerservice. Det viser jo bare, at øget digitalisering kan give øget vækst og velfærd," siger Morten Bangsgaard fra ITB.

Strategi gør det ikke alene

Hos Dansk IT er Tony Franke også meget positivt indstillet over for både den kommunale aftale og regionernes pagt med regeringen.

"Overordnet set er kommunerne inde på, at it er selve forudsætningen for at løfte økonomien, og jeg læser mig frem til, at visse ting i fremtiden kun kan ordnes digitalt uden sideløbende analoge muligheder. Det er klart et skridt i den rigtige retning," siger Dansk IT's direktør, Tony Franke, til Computerworld.

Pas på de dyre strategi-ord

Tony Franke fremhæver, at kommunerne for første gang vil stå sammen og tage ansvar med flere fælles kommunale indsatsområder inden for blandt andet selvbetjeningsløsninger til borgerne.

Han siger dog, at de fine ord i it-strategier ikke gør arbejdet alene.

"Når kommunerne skal til at bygge fælles it-løsninger, bør de i høj grad kigge på, hvordan regionerne nu er begyndt at gebærde sig. Det skal jo helst ikke være sådan, at vi skal se mange forskellige indsatsområder, der ikke virker på tværs af kommuneskel," siger Tony Franke med slet skjult henvisning til, at regionerne indtil for nylig opererede med en lang række elektroniske patientjournaler (EPJ), hvor det haltede med interoperabiliteten.

I regionernes aftale med regeringen er netop en fælles indgang til EPJ nævnt som et højt prioriteret indsatsområde.

Armene oppe i Dansk Industri

EPJ-indsatsen i regionerne er også noget, it-organisationen ITEK under Dansk Industri hæfter sig ved ved siden af kommunernes aftale med regeringen.

"Aldrig har kommuneaftaler været præget så meget af digital tænkning som denne gang," lyder det fra ITEK's direktør, Tom Togsverd, i en pressemeddelelse, hvor han fortsætter i det positive spor.

"Vi ser det i aftalen med regionerne, hvor staten strammer grebet om udviklingen af EPJ og andre fælles systemer, ligesom der i aftalen er afsat en halv milliard kroner til formålet. Og i aftalen med KL (Kommunernes Landsforening, red.) er der endnu større milliardbeløb til IKT i form af objektiv sagsbehandling, fælles digitale løsninger, lån til it-investeringer og meget andet," står der i ITEK-direktørens pressemeddelelse.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Despec Denmark A/S
Distributør af forbrugsstoffer, printere, it-tilbehør, mobility-tilbehør, ergonomiske produkter, kontor-maskiner og -tilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere


ERP-trends 2024

Bliv derfor inspireret til, hvordan du kan optimere dine systemer og processer når af nogle af de fremmeste eksperter på ERP-markedet dele deres iagttagelser af det aktuelle marked og vurderinger af, hvad vi har i vente de kommende 3-5 år. Vi sætter også fokus på, hvordan udviklingen kommer til at påvirke din organisation, hvordan du bedst forbereder og planlægger ERP-indsatsen og om, hvilke faldgruber du skal være opmærksom på.

02. maj 2024 | Læs mere