Væggene rives ned: Lederen bliver nøgen

En chef kan ikke ikke længere have en dårlig dag, når han skal agere i et åbent kontormiljø. Så må han også lære at skælde ud på en konstruktiv og inspirerende måde, for alle øren hører ham. Det var et af budskaberne på en konference om nye arbejdsformer i Århus.

Af Malene Grouleff

Chefen har ikke noget hjørnekontor at gemme sig i længere. For der er slet ingen vægge. Han arbejder i samme rum som alle medarbejderne. Sådan er virkeligheden i den gamle statslige institution Slots- og Ejendomsstyrelsen (SES), der driver kontorejendomsvirksomhed. Og det har den været i to år nu.

- Jeg fik selv et totalt granatchok, da vi førte det åbne kontormiljø ud i livet, fortæller kaptajnen på projektet, Carsten Jarlov, direktør i SES. Han var en af oplægsholderne på en konference i Århus denne uge. Konferencen fandt sted, da et splinternyt center for nye arbejdsformer blev indviet i Århus' nye vækstområde, IT-Byen. Centret bærer det ikke særligt jysk-klingende navn "Center for New Ways of Working".

Nu, hvor det åbne miljø er blevet hverdag i Slots- og Ejedomsstyrelsen, kan Carsten Jarlov næsten kun få øje på fordele ved de nye rammer. Dem vender vi tilbage til. Men i den første tid efter omvæltningen skulle Carsten Jarlov pludselig vænne sig til, at han som leder altid "var på".

- Man kan ikke tillade sig at have en dårlig dag som leder i et åbent miljø, for alle hører, hvad man siger og hvordan. Man skal gøre sig meget umage med at være konstruktiv og positiv. Desuden bliver man i højere grad bedømt på, hvad man kan og gør, fordi magtdistancen er lav, og de traditionelle statussymboler som stort kontor og fornemme møbler er væk, har Carsten Jarlov erfaret.

Til tider kaotisk
Han har også skullet vænne sig til, at kommunikation og information flyder meget hurtigt i det åbne kontor - så hurtigt, at det til tider kan virke noget kaotisk. Omvendt ser Carsten Jarlov en stor fordel i, at han som leder meget hurtigere fornemmer stemninger i organisationen. Og han tror, at medarbejderne værdsætter den nemme, spontane adgang til ledelsen fremfor at føle sig overvågede.

- Det bedste ved det åbne miljø er, at det har givet en stor gennemsigtighed i virksomheden og gjort forandringer til hverdagskost. Det sværeste for mig personligt er at undgå at tage det tunge læse- og tænkearbejde med hjem, siger direktør Carsten Jarlov.

Kontakte fordele
Økonomisk har det fleksible kontormiljø også fordele for Slots- og Ejendomsstyrelsen, ifølge Carsten Jarlov. Totalt kræver det åbne miljø færre kvadratmeter per medarbejder, fordi døre og vægge er væk. Telefonerne er blevet trådløse, megen viden er flyttet fra ringbind i kilometervis til databaser. Det gør det gratis at foretage interne flytninger. Oplæring af nye medarbejdere går hurtigere, fordi kollegerne er lige ved hånden og en del af sidemandsoplæringen også foregår blot ved at iagttage, hvordan de erfarne kolleger tackler opgaverne.

På rekrutteringssiden har det åbne miljø også haft effekt i Slots- og Ejendomsstyrelsen.

- Vi har oplevet et stort boom i ansøgninger, siden vi skiftede miljø. Og det er især de unge, der finder det attraktivt. Måske er det dynamikken, der appellerer til dem, siger Carsten Jarlov.

Borgmesterens offline-aktiviteter
Over 100 mennesker fra IT-branchen, uddannelsesverdenen samt politikere var mødt op i Århus for at lytte til Carsten Jarlov og en række andre oplægsholderes erfaringer med nye arbejdsformer. Heriblandt amtsborgmester i Århus Amt, Johannes Flensted-Jensen, som hilste forskning i nye arbejdsformer velkommen i en indvielsestale af Center for New Ways of Working.

- Vi rider i øjeblikket stadig på den glade, optimistiske IT-bølge. Det er godt, at der er nogle, der gør noget for at holde ballonen nede ved jorden. For den helt alvorlige hurdle ligger på det psykologiske plan: Nemlig at de, der bliver udsat for teknologiernes nye arbejdsformer også oplever en forbedring i deres arbejdsbetingelser. Jeg kan godt være bekymret for, at teknologiens muligheder skaber en farlig glidning i arbejdstid. Hvis always-on er tidens løsen, vil jeg godt gøre opmærksom på, at jeg kender til adskillige udmærkede offline-aktiviteter, sagde amtsborgmesteren med et finurligt smil.

Center for New Ways of Working formidler, rådgiver, forsker, uddanner i fremtidens nomadiske - omvandrende - arbejdsliv. Filosofien bag er, at godt nok gør teknologierne det muligt at arbejde når som helst, hvor som helst og med hvad som helst. Men det bliver først rigtig en succes, hvis teknologien spiller godt sammen med organisationen og læringsprocesserne.

Centret for nye arbejdsformer er etableret i Århus under forskningsaktieselskabet Alexandra Instituttet i samarbejde med Århus Universitet og Center for IT-forskning.

Relevante links:
Læs mere om det nye Center for New Ways of Working på dets eget websted

Læs mere om Slots- og Ejendomsstyrelsen på dens websted

En linkguide til websteder om fleksibelt arbejde
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Brother Nordic A/S
Import og engroshandel med kontormaskiner.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Strategiske it-sikkerhedsdage 2021

God it-sikkerhed er blevet en strategisk disciplin der kombinerer ledelse, adfærd, processer og teknologi. Men hvor lægger du niveauet? Hvad er vigtigt for forretningen og den drift? Hvad er knapt så vigtigt? Hvordan indtænker du it-sikkerheds-indsatsen strategisk? Hvad gør du, når skaden er sket? Bliv klogere på ”Strategiske it-sikkerhedsdage 2021: Trusler, tendenser og værktøjer”.

26. januar 2021 | Læs mere


Fuel your IT with the best-kept secret in IBM

It takes massive computing power to accurately calculate weather forecasts – and to secure that people and businesses are able to access detailed information about whether it is going to rain, shine, storm, or snow. In this seminar, you will have the chance to hear the British Met Office describe how they do exactly that.

28. januar 2021 | Læs mere


Sandheden om Schrems II – erhvervslivets nye Cuba-krise

Konsekvenserne af Schrems II kan meget vel gå hen og blive en af de største udfordringer for danske virksomheder i 2021. Så tjek ind på denne onlinebriefing, hvor den hemmelige Schrems II gæst, ComplyCloud og Datatilsynet giver dig indsigt i, hvad dommen i virkeligheden handler om, og hvilke menneskelige hensyn der ligger bag.

29. januar 2021 | Læs mere


Premium
Test: Kæmpestort gaming-headset er perfekt til dine lange Teams-møder - men har også nogle besværligheder
Længe før vi andre blev slået hjem til hjemmekontorets endeløse webmøder har gamerne gennemskuet behovet for komfortabelt grej. Så vi tog danske EPOS top gamingheadset med på arbejde. Læs testen her.
Computerworld
Biden sender skjult besked til kode-folket: "Hvis du læser dette, har vi brug for din hjælp”
En stående invitation er blevet opdaget i kildekoden på Det Hvide Hus' hjemmeside. Men den er kun til de eksperter, der selv kan finde den.
CIO
Podcast: Hos Viking Life-Saving Equipment er it gået fra at være backend til at være noget, som kunderne spørger aktivt efter
Podcast, The Digital Edge: Viking leverer en stadig større del af deres produkt som en tjeneste. Som en del af tjenesten tager Viking ansvar for sikkerheden ved at levere, dokumentere og vedligeholde det nødvendige sikkerhedsudstyr. Hør hvordan Henrik Balslev senior digital director hos Viking har løftet den opgave.
White paper
Ryk SAP-workloads i skyen – og tag alle de kendte fordele med
SAP-kunder verden over har gennem de seneste 15 år draget fordel af løsninger baseret på NetApps ONTAP-data management-platform. Herunder en mere sikker og stabil drift samt forenklet administration, hvilket er afgørende for at gennemføre projekter effektivt og for at reducere deres risikoprofil. Gennem de seneste år er det i høj grad også blevet muligt at rykke SAP-workloads i skyen, og det ønsker mange virksomheder rimeligvis at drage fordel af – men uden at sige farvel til mulighederne med NetApp ONTAP. I dette whitepaper stiller vi skarpt på mulighederne for at indarbejde NetApp Cloud Volumes ONTAP and Azure NetApp Files som del af en SAP-strategi baseret på Microsoft Azure.