Væggene rives ned: Lederen bliver nøgen

En chef kan ikke ikke længere have en dårlig dag, når han skal agere i et åbent kontormiljø. Så må han også lære at skælde ud på en konstruktiv og inspirerende måde, for alle øren hører ham. Det var et af budskaberne på en konference om nye arbejdsformer i Århus.

Af Malene Grouleff

Chefen har ikke noget hjørnekontor at gemme sig i længere. For der er slet ingen vægge. Han arbejder i samme rum som alle medarbejderne. Sådan er virkeligheden i den gamle statslige institution Slots- og Ejendomsstyrelsen (SES), der driver kontorejendomsvirksomhed. Og det har den været i to år nu.

- Jeg fik selv et totalt granatchok, da vi førte det åbne kontormiljø ud i livet, fortæller kaptajnen på projektet, Carsten Jarlov, direktør i SES. Han var en af oplægsholderne på en konference i Århus denne uge. Konferencen fandt sted, da et splinternyt center for nye arbejdsformer blev indviet i Århus' nye vækstområde, IT-Byen. Centret bærer det ikke særligt jysk-klingende navn "Center for New Ways of Working".

Nu, hvor det åbne miljø er blevet hverdag i Slots- og Ejedomsstyrelsen, kan Carsten Jarlov næsten kun få øje på fordele ved de nye rammer. Dem vender vi tilbage til. Men i den første tid efter omvæltningen skulle Carsten Jarlov pludselig vænne sig til, at han som leder altid "var på".

- Man kan ikke tillade sig at have en dårlig dag som leder i et åbent miljø, for alle hører, hvad man siger og hvordan. Man skal gøre sig meget umage med at være konstruktiv og positiv. Desuden bliver man i højere grad bedømt på, hvad man kan og gør, fordi magtdistancen er lav, og de traditionelle statussymboler som stort kontor og fornemme møbler er væk, har Carsten Jarlov erfaret.

Til tider kaotisk

Han har også skullet vænne sig til, at kommunikation og information flyder meget hurtigt i det åbne kontor - så hurtigt, at det til tider kan virke noget kaotisk. Omvendt ser Carsten Jarlov en stor fordel i, at han som leder meget hurtigere fornemmer stemninger i organisationen. Og han tror, at medarbejderne værdsætter den nemme, spontane adgang til ledelsen fremfor at føle sig overvågede.

- Det bedste ved det åbne miljø er, at det har givet en stor gennemsigtighed i virksomheden og gjort forandringer til hverdagskost. Det sværeste for mig personligt er at undgå at tage det tunge læse- og tænkearbejde med hjem, siger direktør Carsten Jarlov.

Kontakte fordele

Økonomisk har det fleksible kontormiljø også fordele for Slots- og Ejendomsstyrelsen, ifølge Carsten Jarlov. Totalt kræver det åbne miljø færre kvadratmeter per medarbejder, fordi døre og vægge er væk. Telefonerne er blevet trådløse, megen viden er flyttet fra ringbind i kilometervis til databaser. Det gør det gratis at foretage interne flytninger. Oplæring af nye medarbejdere går hurtigere, fordi kollegerne er lige ved hånden og en del af sidemandsoplæringen også foregår blot ved at iagttage, hvordan de erfarne kolleger tackler opgaverne.

På rekrutteringssiden har det åbne miljø også haft effekt i Slots- og Ejendomsstyrelsen.

- Vi har oplevet et stort boom i ansøgninger, siden vi skiftede miljø. Og det er især de unge, der finder det attraktivt. Måske er det dynamikken, der appellerer til dem, siger Carsten Jarlov.

Borgmesterens offline-aktiviteter

Over 100 mennesker fra IT-branchen, uddannelsesverdenen samt politikere var mødt op i Århus for at lytte til Carsten Jarlov og en række andre oplægsholderes erfaringer med nye arbejdsformer. Heriblandt amtsborgmester i Århus Amt, Johannes Flensted-Jensen, som hilste forskning i nye arbejdsformer velkommen i en indvielsestale af Center for New Ways of Working.

- Vi rider i øjeblikket stadig på den glade, optimistiske IT-bølge. Det er godt, at der er nogle, der gør noget for at holde ballonen nede ved jorden. For den helt alvorlige hurdle ligger på det psykologiske plan: Nemlig at de, der bliver udsat for teknologiernes nye arbejdsformer også oplever en forbedring i deres arbejdsbetingelser. Jeg kan godt være bekymret for, at teknologiens muligheder skaber en farlig glidning i arbejdstid. Hvis always-on er tidens løsen, vil jeg godt gøre opmærksom på, at jeg kender til adskillige udmærkede offline-aktiviteter, sagde amtsborgmesteren med et finurligt smil.

Center for New Ways of Working formidler, rådgiver, forsker, uddanner i fremtidens nomadiske - omvandrende - arbejdsliv. Filosofien bag er, at godt nok gør teknologierne det muligt at arbejde når som helst, hvor som helst og med hvad som helst. Men det bliver først rigtig en succes, hvis teknologien spiller godt sammen med organisationen og læringsprocesserne.

Centret for nye arbejdsformer er etableret i Århus under forskningsaktieselskabet Alexandra Instituttet i samarbejde med Århus Universitet og Center for IT-forskning.

Relevante links:
Læs mere om det nye Center for New Ways of Working på dets eget websted

Læs mere om Slots- og Ejendomsstyrelsen på dens websted

En linkguide til websteder om fleksibelt arbejde




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Advania Danmark A/S
Hardware, licenser, konsulentydelser

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere


ERP-trends 2024

Bliv derfor inspireret til, hvordan du kan optimere dine systemer og processer når af nogle af de fremmeste eksperter på ERP-markedet dele deres iagttagelser af det aktuelle marked og vurderinger af, hvad vi har i vente de kommende 3-5 år. Vi sætter også fokus på, hvordan udviklingen kommer til at påvirke din organisation, hvordan du bedst forbereder og planlægger ERP-indsatsen og om, hvilke faldgruber du skal være opmærksom på.

02. maj 2024 | Læs mere