IT-folk holdes ude af universiteter

Danmark kunne få flere højtuddannede IT-folk, hvis datamatikere og multimediedesignere fik lov til at læse videre på universiteter og IT-højskoler. Men døren er lukket for de studievillige. IT-brancheforeningen og IT-højskolen appellerer om en løsning.

Uforståeligt og tåbeligt. Så skarpe lyder ordene fra IT-brancheforeningen. Den har i flere år forsøgt at få lovgiverne til at lytte og reagere på et paradoks på det danske IT-arbejdsmarked.

Paradokset ser sådan her ud:
Datamatikere er hårdt ramt af arbejdsløshed. Især blandt de nyuddannede er den markant. Ifølge fagforeningen Prosas stastistikker er 36 procent af de datamatikere, der dimmiterede i april 2001 stadig uden job. Snart udklækkes de først multimediedesignere, og de spås også hårde odds på arbejdsmarkedet.

Arbejdsgiverne efterspørger flere IT-medarbejdere med en solid, lang uddannelse i bagagen, for eksempel dataloger, ingeniører og cand.it'er.

Men nyuddannede datamatikere og multimediedesignere med to års IT-uddannelse kan ikke få lov at bygge videre på deres kompetencer med studier på universiteter og IT-højskoler.

Deres uddannelse er nemlig for kort til at kunne kaldes en bachelor, og så er døren i kraft af lovgivningen lukket til læreanstalterne.

Dog kan det åbne døren til mere lærdom op, hvis datamatikeren har to års erhvervserfaring. Men her møder de nyuddannede også ofte modstand; Arbejdsgivere afviser at ansætte dem med den begrundelse, at deres uddannelse er for kort.

SU nogle år mere god investering

Set med IT-brancheforeningens øjne er der meget at vinde og intet at tabe. Vicedirektør i foreningen, Jørgen Staunstrup, påpeger, at Danmark kunne bane vej for måske 1400 flere IT-kandidater ganske enkelt ved at gøre det muligt for de motiverede og kompetente datamatikere at læse videre.

I dag bliver der udklækket omkring 650 IT-kandidater årligt fra universiteter og IT-højskoler.

- Vi har ikke mærket nogen lydhørhed på vores henvendelser til undervisningsministeriet. Vi forstår ikke, hvorfor der ikke i det mindste kan forhandles om en løsning. Der er jo brug for en balance mellem mellem antallet af højtuddannede og kortere uddannede. Det er dobbelt tåbeligt, at man ikke vil gøre det muligt for datamatikere at dygtiggøre sig, siger Jørgen Staunstrup, IT-brancheforeningen.

Han fortæller, at ministeriet i sine afvisninger henviser til, at det ville være være lig med en stor ekstraudgift at give eksempelvis datamatikere mulighed for at læse videre på SU

- Men det er jo ikke særligt dyrt at have en studerende på SU. Det er da en meget lille omkostning til at kvalificere dem yderligere til arbejdsmarkedet i forhold til andre foranstaltninger til at hjælpe folk i beskæftigelse. Det er jo oplagt at give dem muligheden netop mens de er unge og kan sig økonomisk på en SU, mener Jørgen Staunstrup.

Desuden har undervisningsministeriet i sine afvisninger sendt aben videre til universiteterne. Det har IT-brancheforeningen også forsøgt i en årrække, men foreløbig uden resultat.

- Universiteterne har givet udtryk for, at de ikke kan håndtere kort-uddannede i deres system. De lægger med andre ord op til, at de studerende ikke kan få anerkendt deres uddannelse, men skal starte helt forfra, forklarer Jørgen Staunstrup.

Dog vil Aalborg Universitet Esbjerg nu udbyde en ny 14-måneders SU-berettiget uddannelse som "Bachelor of Science in Software Engineering". Den henvender sig til datamatiker-uddannede og derfor er initiativet taget i tæt samarbejde med IT Akademiet i Esbjerg, der uddanner datamatikere.

Studerende på datamatikeruddannelsen har også flere gange henvendt sig til både den tidligere undervisningsminister, Margrete Vestager, og den nuværende, Ulla Tørnæs. Det har foreløbig ikke ført til andet end afvisninger.

Med Fogh-regeringen kom de længere uddannelser til at høre under både Videnskabsministeriet og Undervisningsministeriet.

IT-højskolen åbner meget gerne døren

Et sted er der dog stor lydhørhed over for det paradoks, de kortere IT-uddannede møder. Det er på et af Danmarks nye universiteter, IT-højskolen i København.

Her får direktør Mads Tofte snart besøg af videnskabsminister Helge Sander, der er på en rundtur til landets forskningsinstitutioner. Og når Helge Sander kommer, vil Mads Tofte gentage, hvad han siger her.

- For mig at se er det største problem, at vi har nogle unge mennesker, der ikke har noget at rive i. IT-branchen er jo for øjeblikket i afmatning, men IT er jo ikke en forbigående grille, så der bliver snart brug for dem igen og i mellemtiden giver det jo god mening at holde kompetencerne vedlige og dygtiggøre sig, siger Mads Tofte.

Han forestiller sig, at der kunne banes vej for en kandidatuddannelse til datamatikere og multimediedesignere ved at tilbyde en slags brobygningssemester på IT-højskolen. Brobygningen skulle være med særlig vægt på den teori og refleksion som i en datalogi-bachelor på universiteterne.

Derefter kunne datamatikere uddanne sig til cand.it i softwareudvikling og dermed både øge deres job- og karrieremuligheder og imødekomme IT-branchens efterspørgsel på højtuddannede.

Mads Tofte har dog forståelse for, at ting tager tid.

- Undervisningsministeriet og Videnskabsministeriet har en vanskelig opgave. Især inden for IT-uddannelser er der jo et kæmpe udbud af alle mulige typer uddannelser, som de skal prøve at holde lidt styr på. Men det er mit indtryk, at hvis ministerierne er overbeviste om, at alt foregår på et fagligt forsvarligt niveau, så vil de være lydhøre over for datamatikernes problem. De skal jo kunne garantere, at en kandidat er en rigtig kandidat, siger Mads Tofte, direktør for IT-højskolen.

Relevante links:
Fagforeningen Prosas statistikker over sine datamatiker-uddannedes arbejdsløshed

Aalborg Universitet Esbjergs nye tilbud om opgradering af datamatikere til bachelor-niveau

Dokument om IT-Brancheforeningens lobbyarbejde for flere højtuddannede inden for IT




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
KEYBALANCE A/S
Udvikling og salg af økonomisystemer samt CRM og MPS. Systemer til blandt andet maskinhandlere, vvs-branchen, vognmænd, låsesmede,handelsvirksomheder

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere


OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere