Annonceindlæg fra Inspari

Kunstig intelligens er for meget Star Wars og for lidt forretning

Det er stadig kun et fåtal af danske virksomheder, der gør som Syddansk Erhvervsskole og opnå forretningsmæssige gevinster med kunstig intelligens.

For mange machine learning-projekter er styret af teknisk fascination frem for forretningsforståelse og ender derfor i graven. Flere business cases og stærkere datagrundlag er vejen frem, mener Inspari.

Danske virksomheder får ikke nok forretningsværdi ud af kunstig intelligens. Flere er begyndt at eksperimentere med teknologien, men får stadig ikke prioriteret forretningen højt nok i projekterne ifølge Jens-Jacob Aarup, adm. direktør for it-konsulentvirksomheden Inspari. 

"Vi oplever mange sætte machine learning-initiativer i gang, men de har ofte kun en teknisk vinkel og mangler en ordentlig business case. De glemmer simpelthen at tage højde for, hvad der vil have størst forretningsmæssig betydning for virksomheden," siger han og uddyber:

"Det betyder, at pilotprojekterne aldrig bliver til store projekter."

Noget tyder da også på, at udviklingen lader vente på sig. Andelen af virksomheder, der benytter sig af machine learning, er nemlig ifølge Danmarks Statistik uændret siden sidste år. Skal det ændre sig, er virksomhederne nødt til at hæve ambitionerne, mener Jens-Jacob Aarup.

"En af virksomhedernes største barrierer er, at de endnu ikke har defineret, hvad de vil opnå med kunstig intelligens. De mangler en strategi for brugen af data, business intelligence og machine learning," siger han.

 

Machine learning forudser, hvornår eleverne dropper ud

Brugt rigtigt kan machine learning blandt andet forudsige fremtidige begivenheder med en vis sandsynlighed og lave fremskrivninger af alt fra salgstal til indkøbs- og produktionsmængder.

Udfordringen består i at finde frem til det område, der er mest værdifuldt at kunne forudsige noget om — og hvor virksomheden samtidig har tilstrækkeligt med data til rådighed.

For Syddansk Erhvervsskole var det at forudsige, hvorvidt elever var på vej til at droppe ud af studiet. Skolen ville gerne hæve gennemførselsprocenten og fik derfor hjælp af Inspari til at lave churn-analyser ved hjælp af machine learning. Algoritmerne benytter sig af data, som skolen i forvejen havde til rådighed, såsom karakterer og fravær. Og på den baggrund kan de identificere elever, der er i høj risiko for at droppe ud. Det kan lærerne bruge til at sætte ind, før det er for sent.

"Selvom enkelte lærere måske har det på fornemmelsen, så har de nu et kvalificeret datagrundlag at tale ud fra. Det gør det lettere at tage det op med kollegerne i tide," siger Jens-Jacob Aarup.

Eksemplet behøver dog ikke kun at begrænse sig til elevfrafald. De samme algoritmer kan også bruges til at forudsige andre udfald, eksempelvis om en vindmølle er på vej til at gå i stykker. Men når virksomhederne ikke forstår denne kobling, risikerer de at gå glip af nye forretningsmuligheder, mener Jens-Jacob Aarup.

"Det er svært for mange forstå, at samme type algoritme også kan løse deres udfordringer," siger han.

 

Forarbejdet er sværest — algoritmerne kommer (næsten) af sig selv

De virksomheder, der får størst forretningsmæssigt udbytte af deres machine learning-projekter, lægger ifølge Jens-Jacob Aarup størstedelen af kræfterne i forarbejdet.

Det handler især om at bygge en solid business case, inddrage de rigtige mennesker og at systematisere dataindsamlingen.

"Det er kort sagt samme nøglediscipliner, der er nødvendige for at arbejde med business intelligence," siger han.

 

 

Mange virksomheder er over de seneste år lykkedes med at nedbryde datasiloerne i virksomhedernes mange afdelinger og har opbygget en central business intelligence-kapacitet.

Dette arbejde er nødvendigt for at tage skridtet videre og bruge machine learning ifølge Insparis direktør.

"Hvis man stadig ikke er god nok til at diagnosticere fortiden, så er der langt til at kunne forudsige fremtiden", siger han og advarer samtidig mod at gentage fortidens fejltagelser og skabe nye datasiloer:

"Nu har vi endelig nedkæmpet datasiloerne, så mit stille opråb til virksomhederne er: Gør det nu rigtigt og brug de data, I har i forvejen i jeres business intelligence-løsninger," afslutter han.

 

5 trin til at få succes med machine learning og AI

 1. Opbyg din organisations kapacitet
  Find de rette medarbejdere på tværs af organisationen samt de eksterne samarbejdspartnere, der har kompetencer inden for statistik, big data og machine learning.

 1. Lav en pipeline af projekter

  Identificér de udfordringer i virksomheden, der kan løses med machine learning og fokusér på dem, der er mest kritiske eller vil give størst værdi.

 2. Sæt gang i pilotprojekter

  Test idéerne af med små pilotprojekter og evaluér løbende effekterne og processerne, før projekterne skaleres op.

 3. Skalér pilotprojekterne op

  Sæt de pilotprojekter i produktion, der lever op til ønsket udbytte, omkostninger og kompleksitet. Det indebærer blandt andet integration med eksisterende systemer samt opkvalificering og rokering af medarbejderne.

 1. Husk at forankre projektet i virksomheden

  Machine learning bruges ofte som værktøj til at støtte menneskelige beslutninger og kan derfor ændre måden, der arbejdes på. Sørg derfor for, at der er ildsjæle og ambassadører blandt medarbejderne, der støtter den teknologiske omstilling.

Danmarks førende Business Intelligence konsulenthus

Inspari er et af de mest fokuserede konsulent -og softwarehuse i markedet for business intelligence. Baseret på mange års erfaring og med over 100 konsulenter tilbyder vi specialiseret viden om big data, BI, data warehouse, SQL, power bi, tableau, qlik med mere.

Læs mere om Inspari
Kontaktinfo:

Inspari A/S

Skæringvej 88

8520 Lystrup

https://inspari.dk

Vil du vide mere om annonceindlæg?

Premium
Kendt dansk trafik-app virker igen som før: Har lukket ned for Frank Rasmussens adgang til data
Interview: Saphe har stoppet for telerigmanden Frank Rasmussens adgang til trafik-appens data. Det er sket på utraditionel vis, men betyder, at Fartkontrol.nu-appen igen fungerer som før. "Beskyldningerne var rigtige nok, men vi har lukket ned, så vi kan se, at Hopper ikke tager vores data længere," lyder det fra Saphe.
Computerworld
Google indfører Android-gebyr efter kæmpe EU-bøde: Android-producenter skal nu betale for brug af Google-tjenester
Efter sommerens kæmpe EU-bøde indfører Google licensbetaling for Android-producenters brug af blandt andet Play Store. Men "Android vil forblive gratis og open source," lyder det fra selskabet.
CIO
Forleden reparerede en mekaniker min bil: Det kostede 4.200 kroner, som min hjerne snød mig til at betale med et smil
De rationelle it-beslutninger du træffer er måske en illusion. Det lærte jeg da min bil gik i stykker og min hjerne snød mig til at tro, at alt var fint. Til gengæld fandt jeg tre fælder dine it-beslutninger kan falde i.
Job & Karriere
Her er syv job-annoncer der overrasker med helt usædvanlige overskrifter
Der er mange ledige it-job i øjeblikket. It-jobbank har her fundet syv spændende stillinger, der har det til fælles, at annoncen har en utraditionel overskrift.
White paper
Test jeres it-sikkerhed gratis i 14 dage med Cisco Stealthwatch - og få rapport med resultaterne direkte i din indbakke
Du kan nu - kvit og frit - teste banebrydende it-sikkerhedsløsninger fra Cisco. Cisco Stealthwatch holder øje med trafikken på dit netværk. Den danner et normalbillede af trafikken og giver dig en advarsel, så snart der sker afvigelser, herunder trafik til og fra printere, laptop-kameraer og lignende, som ikke kan beskyttes med klassisk antivirus-software. Efter 14 dage modtager du en rapport direkte i din indbakke med et samlet overblik over opfangede trusler og et helhedsbillede af adfærden på dit netværk. Når du booker en trial, registrerer vi dig i vores system og retter henvendelse til dig via en af vores partnere inden for ganske få dage. Trialløsningen er enkel at installere og kræver ingen ny hardware.