Artikel top billede

(Foto: Torben Klint)

Kommunernes komplicerede it-udfordring

Kommunerne står over for et ganske kompliceret kludetæppe af it-udfordringer. Se dem her.

Landets knap 100 kommuner bruger en god portion af de 19 milliarder kroner, som det offentlige Danmark hvert år bruger på it.

Og skal man tro formanden for Foreningen af Kommunale it-chefer, Jørgen Kristensen, venter der en kompliceret opgave for kommunerne.

"Sagen er, at vi skal bevæge os på flere planer samtidig," siger han.

Udfordringen består i at kunne anvende it og digitalisering til at imødekomme et krydspres, der opstår mellem ønsket om at opretholde service til borgerne og på den anden side behovet for at kompensere for mangel på ressourcer i det offentlige, forklarer formanden for foreningen, der også er it-chef i Egedal Kommune.

"Der stilles temmelig høje krav til den indsats, kommunerne iværksætter med afsæt i teknologiunderstøttelse af forretningen," siger Jørgen Kristensen.

Derfor ser formanden en indsats i to dimensioner.

Fælles fodslag i det offentlige

Den ene dimension handler om, at skabe fælles fodslag mellem stat, region og kommune - samt kommunerne imellem - om at sikre hurtig og digital tilgang til for borgerne til ydelser og it-services, siger han.

Derfor kommer fællesoffentlige initiativer som eDag3 og e2012 til at fylde meget på de kommunale direktioners bord i de kommende år, vurderer Jørgen Kristensen.

Det samme gælder digitaliseringsindsatsen omkring den fællesoffentlige login-løsning.

Borgernes modtagelse af dokumentboks vil også blive fulgt på nærmeste hold af kommunalbestyrelserne landet over, vurderer formanden.

Sammenhæng mellem data

I øvrigt peger Jørgen Kristensen på, at en særskilt udfordring skal løses, hvis man skal lykkes med e2012.

Det er adgang til og sammenhæng mellen offentlige data. Det kan du læse mere om her.

"Kommunerne har i dag ikke fri adgang til egne data og der er ingen sammenhæng i mellem stamregistre som BBR, CPR og CVR," advarer han.

Samtidig peger Jørgen Kristensen på, at der vil være et behov for, at sundhedsområdet sikrer at patienter og pårørende i behandlingssystemet får en rigtig og rettidig behandling.

"Uanset hvor de behandles og hvor i verden ekspertviden findes," siger formanden.

Han er ikke bleg for at komme med et bud på, hvordan den opgave skal gribes an.

"Det er oplagt med at starte digitaliseringen på tværs af de tre offentlige sektorer med at favne og integrere teknologi, der understøtter fælles journalføring, fjerndiagnostisering og medicindosering," siger Jørgen Kristensen.

It skal gøre op med vanetænkning

Den anden dimension, som kommunerne skal kaste sig over, vil tage afsæt i de teknologiunderstøttede muligheder for at effektivisere og omlægge områder, der i forvejen er i kommunerne.

"Vi har i de seneste 150 år opbygget traditioner for at varetage pasning og pleje af såvel yngre som ældre og udviklet metoder for at gennemføre uddannelse, som står overfor at skulle udfordres."

"Her kommer it-teknologi og infrastruktur i regi af den enkelte kommune til at spille en afgørende rolle, hvis begreber som tid, rum og sted skal overvindes for at skabe nye måde at sikre høj værdi og udkomme af de tilbud, der gives børn og ældre, samtidigt med at vi sikrer en bedre og mere optimal udnyttelse af de ressourser, der sætte ind på at tilvejebringe tilbuddene," lyder det fra formanden.

Derfor skal topledelsen lade sig inspirere af andre, gå ind i samarbejde med politikere og brugere og dermed sætte en dagsorden med afsæt i de digitale muligheder, der foreligger.

"De største sten i vejen her vil ligge i vanetænkning og etiske diskussioner om, hvad de teknologiske landvindinger kan bruges til, eksempelvis hvor respekten for individet er, hvis man anvender gps-teknologi til at overvåge demente," siger han.

Han peger på, at hans observationer siger ham, at it-projekter har det med at mislykkes, hvis ikke modtagerne er inddraget og har været med til at sætte præmissen for indsats og resultater.

Jørgen Kristensen vurderer, at vi reelt kommer til at se en investering i ny teknologi på plejeområdet, hvor hjælpeudstyr med embeddet teknologi vil falde til et prisleje, hvor det er overkommeligt at investere i.

Læs også: Sådan vil it-chefer tackle leverandører i fremtiden.

Datakobling bliver fremtidens konge i det offentlige.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
JN Data A/S
Driver og udvikler it-systemer for finanssektoren.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Digital vækst 2024

På Digital Vækst 2024 bringer vi danske virksomheders organisation, forretning og data i spil samt spejler dem i det, som teknologipartnerne bringer til fadet. Konferencen bliver tætpakket med dygtige digitale ledere og frontkæmpere fra ind- og udland. De har én opgave på dagsordenen: At inspirere dig til at træffe de rigtige forretningsmæssige, teknologiske og strategiske valg i 2024, som kan sikre vækst for dig.

19. marts 2024 | Læs mere


Cyber Threats 2024: Sådan arbejder de IT-kriminelle – og sådan beskytter du dig

De cyberkriminelle har udviklet sig betydeligt, arbejder professionelt, fleksibelt og udnytter hinandens specifikke kompetencer – omtrent som en velsmurt koncern med klar ansvarsfordeling – og har ofte en klar politisk eller kommerciel motivation. Det stiller også nye krav til din tilgang til cybersikkerhed, og på Cyber Threats 2024 får du viden, som gør dig i stand til bedre at prioritere, planlægge og eksekvere en tidssvarende cybersikkerhedsstrategi.

20. marts 2024 | Læs mere


AI Impact Day: Har du styr på risiko og governance – og er du klar til AI Act?

AI og Machine Learning har for længst gjort sit indtog i centrale, kritiske forretningssystemer, og både udviklere, platformleverandører og koncerner er begyndt at udforske mulighederne. På dette eksklusive event dykker vi ned i AI's indflydelse på fremtidens forretnings- og IT-drift. Men vi ser også på, hvordan du mest effektivt arbejder med governance og risikostyring på dine AI-projekter.

21. marts 2024 | Læs mere