Artikel top billede

Krisens spor: Omkostninger er blevet hovedfokus

Er krisen ved at være slut, og hvad har den ført med sig? Computerworld har talt med direktørerne i nogle af de største danske it-virksomheder. I dag er det Keld Jersild Olsen fra HP Danmark.

Læs også:
Aldrig har kunderne været så grundige - interview med Bent Sørensen fra SAS Institute.

Vi er blevet mere modige ledere - interview med Peter Trans, direktør i Atea.

Krisen har i lang tid hængt som en mørk sky over de danske it-virksomheder.

Branchen er så småt begyndt at vise tegn på bedring, men hvornår kan krisen for alvor lægges i graven?

Computerworld har talt med direktørerne i nogle af de største danske it-virksomheder.

Hewlett Packard Danmark udvikler og sælger en bred vifte
af it-løsninger. Servere, storage, outsourcing, netværksløsninger, pc'er og printere er bare nogle af de områder den danske del af koncernen beskæftiger sig med.

Er krisen efter din mening overstået?
 
"Det er den for nogle dele af branchen. Nu er vi jo en
virksomhed, der spænder meget bredt.

Der er nogle steder, hvor krisen er afblæst, og hvor det buldrer frem, og så er der nogle områder, hvor krisen stadig har sat sine tydelige spor.

Som helhed er krisen ikke overstået, da vores kunder stadig udskyder meget, og stadig har stor fokus på omkostninger," siger Keld Jersild Olsen.
 
Hvordan har HP Danmark oplevet krisen?
 
"Vi har oplevet krisen som en massiv behovsudskydelse. Vores kunder har haft de samme grundlæggende behov for at få ting leveret og udviklet, men alt er blevet udsat. Det var det første vi oplevede, da krisen ramte.

Konkurrencen er blevet skærpet. Hvor vi før kunne have en aftale med kunder om, at vi var leverandør på et produkt, så kunne vi lige pludselig være i konkurrence med to andre.

Vi har skåret ind til benet

Normalt når man sælger mindre, så bruges der også færre penge på salg og der er færre sælgere. Men i den her situation har vi været nød til at bibeholde en relativ stor salgsstyrke, fordi det har taget meget mere tid at jagte den enkelte orde.

Så det at vores kunder skulle spare, har faktisk betydet at vi har brugt flere penge på hver enkelt ordre, vi har fået hjem," siger Keld Jersild Olsen.
 
Hvad har I ændret I virksomheden?
 
"Det har ikke været innovation, der er blevet brugt mest tid og penge på, fordi omkostninger har været i fokus.

Vi har skåret ind til benet i forhold til lønudviklingen og vi har skåret folk i vores støttefunktioner. Vi har fordelen af at være en del af en stor international koncern, og der har vi lavet en stor intern outsourcing. Vi kan nemmere end små virksomheder flytte rundt på omkostningerne mellem landene.

Det har ført til, at vi er blevet billigere. Det har så også betydet, at vi står stærkere i markedet nu. Vores markedsandele har været stigende," siger Keld Jersild Olsen.
 
Hvordan ser situationen ud i dag?
 
"Den helt klart meget lysere. Vi har omsætning, der samlet set er tilbage på niveauet fra før krisen. Vi kan dog også se store udsving i, hvad for forretningsenheder der er vokset.

Vi kommer ud af krisen med en væsentligt større del af vores omsætning, der er serviceorienteret. Vi har faktisk oplevet en reel netto-vækst i vores service-forretning. Andre enheder er så gået tilbage, så vi samlet set er på niveau med tiden før krisen," siger Keld Jersild Olsen.

Omsætningen i Hewlett Packard Danmark var i 2009 på 2,4
milliarder.

Computerworld har tidligere bragt to interview med danske topchefer om krisens spor:

Aldrig har kunderne været så grundige - interview med Bent Sørensen fra SAS Institute.

Vi er blevet mere modige ledere - interview med Peter Trans, direktør i Atea.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Konica Minolta Business Solutions Denmark A/S
Salg af kopimaskiner, digitale produktionssystemer og it-services.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Parathed – Hvad gør din virksomhed, når I bliver ramt?

Cyberkriminalitet vokser som bekendt eksplosivt i takt med digitaliseringen i disse år og det kan være voldsomt dyrt at blive hacket. Potentielt kan det lægge jeres forretning helt ned, så I ikke kan rejse jer igen. Har jeres virksomhed styr på cybersikkerheden i en tid, der kalder på oprustning? Bliv inspireret til, hvad du som virksomhed kan gøre for at sikre virksomheden og medarbejdere, så I kan gå sikkert ind i fremtiden.

21. maj 2024 | Læs mere


Computerworld Summit 2024

Vi kigger ind i scenariet for fremtiden it-afdeling og hvordan virksomheden bedst muligt udnytter både nye og etablerede teknologier til at understøtte vækst og dermed sikre overlevelse i en konkurrencepræget verden.

23. maj 2024 | Læs mere


Den digitale trussel er konstant, kompleks og stadigt stigende - også i den offentlige sektor

I dagens Danmark har vi indrettet os sådan, at alt kommunikation mellem det offentlige og borgerne foregår på forskellige digitale platforme, hvilket gør både borgerne og de offentlige institutioner skrøbelige overfor cyberkriminalitet. Samtidig lyder det fra rapporter, at de offentliges it-systemer er støvede og fulde af teknisk gæld. Dette er en farlig cocktail for de offentlige institutioner, men en særdeles lækker drink for cyber-kriminelle.

28. maj 2024 | Læs mere