Artikel top billede

Microsoft retter Stuxnet-fejl i Windows XP

Tirsdag rettede Microsoft en af de kritiske fejl i Windows XP, der er blevet udnyttet af ormen Stuxnet til at give adgang til systemer ved hjælp af styresystemets print spooler service. Men alt er ikke rettet.

Computerworld News Service: Print spooler-rettelsen er en ud af ni opdateringer, som Microsoft udsendte tirsdag i virksomhedens faste, månedlige opdateringspakke, og rettelsen er en ud af fire, der har fået betegnelsen 'kritisk'.

"Den farligste af fejlene er problemet med print spooler-tjenesten," skriver Joshua Talbot fra Symantec Security Response om Microsofts nye opdateringer.

"Symantec har påvist, at netop denne sårbarhed udgør en af de indbyggede angrebsvektorer i den berygtede Stuxnet-trussel, som er målrettet industrielle kontrolsystemer. Det er samtidig beviset for, at sårbarheden allerede bliver udnyttet af kriminelle," fortsætter han.

Stuxnet-ormen blev opdaget i juli og var designet til at stjæle industrielle hemmeligheder.

Microsoft rettede en anden fejl med relation til Stuxnet i sidste måned, men print spooler-fejlen repræsenterer en ny angrebsvektor for ormen.

Det var Kaspersky Lab og Symantec der først kunne præsentere Microsoft for fejlen.

Stadig to huller

Kaspersky Lab fortæller, at virksomheden har "identificeret endnu en 0-dags fejl i Stuxnet-koden, denne gang en såkaldt 'Elevation of Privilege(EoP)'-sårbarhed. Den kan ormen udnytte til at få kontrol over et helt system. En anden EoP-fejl blev identificeret af medarbejdere hos Microsoft, og begge sårbarheder vil blive rettet som en del af en større sikkerhedspakke i den nærmeste fremtid."

Det betyder, at der foreløbigt er identificeret fire sårbarheder med relation til Stuxnet, hvoraf kun de to er blevet rettet.

"Det faktum, at ormen anvender fire hidtil ukendte sårbarheder, gør den virkeligt til noget særligt set i forhold til malware generelt," skriver Kaspersky.

"Det er første gang vi har arbejdet med en trussel, der viste sig at indeholde så mange 'overraskelser'."

Oversat af Marie Dyekjær Eriksen 
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
JN Data A/S
Driver og udvikler it-systemer for finanssektoren.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Årets CISO 2021

I både offentlige og private organisationer er der behov for at uddanne, rekruttere og fastholde de bedste it-sikkerhedsfolk, fordi sikkerhedsudfordringerne konstant forandres. Derfor sætter vi fokus på best practice inden for it-sikkerhed, og vi vil samtidig fremhæve de personer i Danmark, der gør et ekstra stykke arbejde for at styrke den digitale sikkerhed. Vi hylder derfor årets CISO 2021 på denne konference.

05. oktober 2021 | Læs mere


Dynamics Excellence Day 2021 - indblik, best practice og øget værdi

Med Microsoft Dynamics 365 er Microsoft rykket mod skyen og har fuld integration til både Dynamics, CRM, Office 365, Power BI og Cortana. Det giver utrolig mange muligheder, hvis du griber det rigtigt an. Vi sætter fokus på værdiskabelse og forbedring for både nuværende og nye Dynamics-brugere.

07. oktober 2021 | Læs mere


CISO Trends 2021: Sikkerhed, trusler og strategi

Vi kan ikke komme uden om, at CISO'ens rolle bliver mere og mere markant i de fleste organisationer grundet det evigt omskftelige trusselsbillede. It-sikkerhed er forlængst blevet en forretningskritisk disciplin, hvor dele af og hele organisationer kan blive lagt ned af at enkelt angreb. Derfor ser vi nærmere på det overordnede trusselsbillede, og hvordan CISO'erne konstant skal være på vagt over for nye trusler.

12. oktober 2021 | Læs mere