Foto: Torben Klint.

Skat vil suge alle informationer ud af dine servere

Skat ønsker med et lovforslag at få fri adgang til alle data på alle virksomheders servere i Danmark for at lette kontrolarbejdet. Flere høringsparter raser over manglende retssikkerhed.

Læs også: DI om Skats drøm om datasnagning: Ren bananrepublik.

Skatteministeriet er ude efter at få fri adgang til alle danske virksomheders data og derved gøre skattekontrollen nemmere og mere effektiv i fremtiden.

Derfor har ministeriet fremført et lovforslag, om at Skattefar fra 1. januar 2011 skal have adgang til alle virksomheders data ved hjælp af en dataspejling af virksomhedernes servere.

Det indgreb kræver i dag kræver en dommerkendelse udstedt med begrundet mistanke om, at den pågældende virksomhed er rodet ud i noget strafbart.

Det skriver business.dk.

Hævet over begrundet mistanke
"Når vi skal gennemføre vores kontrol, ser vi oftere, at virksomhederne opbevarer deres regnskabsmateriale elektronisk. Derfor ser vi det som en fordel, at vi kan tage ud til en virksomhed og tage en decideret kopi af virksomhedens server, tage oplysningerne med hjem og foretage vores kontrolhandlinger i ro og fred," siger fuldmægtig Tina Olsen fra Skatteministeriet til business.dk.

Hun har arbejdet med lovforslaget og forklarer, at hele meningen er at gøre Skats arbejde nemmere og mere effektivt med kontrolmuligheder, der svarer til den teknologiske udvikling.

"Vi vil gerne have mulighed for at bruge det her værktøj på et stadie, hvor det handler om, at vi ikke har en begrundet mistanke om, at virksomheden har begået noget strafbart," siger Tina Olsen til business.dk om lovforslaget, der er i høring.

Effektiv stasi-organisation
Selv om politikere fra både regeringen og Socialdemokratiet bakker op omkring lovforslaget, er det langtfra alle høringsparter, der er begejstrede for, at Skat kan støvsuge alle data fra en virksomheds server.

Søren Lehmann Nielsen er advokat og partner i Bruun og Hjejle og medlem af Danske Advokaters skatteudvalg. Han mener, at der skal være en rimelig adskillelse mellem indholdet på de private virksomheders harddiske og staten.

"Det her lovforslag betyder kort sagt, at Skat kan tage det hele med hjem og kigge på det. Det gælder altså også folks private ting og virksomheders erhvervshemmeligheder," siger han til business.dk.

Han påpeger samtidig, at en dataspejling hos et advokatkontor kan give Skat nogle endog meget følsomme oplysninger om advokatkontorets kunder.

"En stasi-organisation kan også være vældig effektiv, men derfor skal der alligevel sættes grænser for, hvad staten må have af beføjelser. Jeg synes ikke, det her rammer den rigtige balance," forklarer Søren Lehmann Nielsen til business.dk.

Kritisk Datatilsyn
Tina Olsen fra Skat bedyrer, at der i lovforslaget er tænkt i, hvordan borgere og virksomheders data kan beskyttes bedst muligt.

"Såfremt det bliver vedtaget, udsteder vi en bekendtgørelse om, hvordan skattemyndighederne skal opbevare og behandle de data, som de tager hjem ved en spejling,« siger Tina Olsen til business.dk.

Hun understreger samtidig, at Skat i så høj grad som muligt vil tage hensyn til høringssvarene, der er begyndt at komme ind.

Datatilsynet er blandt de parter, der har indsendt et høringssvar - og det er næppe blevet en hyldestsang til Skats initiativ.

"Vi forventer at udtale os ganske kraftigt i forhold til det forslag, der ligger nu," sagde kontorchef Lena Andersen hos Datatilsynet, mens tilsynet stadig arbejdede på høringssvaret.

"For os indeholder sagen et forslag om en ny vidtgående ordning, som i dens nuværende form vil få nogle alvorlige bemærkninger med på vejen og også nogle ønsker om, at der bliver taget mere hensyn til borgerne," sagde hun til business.dk.

Læs også: DI om Skats drøm om datasnagning: Ren bananrepublik.


Ytringer på debatten er afsenders eget ansvar - læs debatreglerne
Indlæser debat...


Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
JN Data A/S
Driver og udvikler it-systemer for finanssektoren.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
It-sikkerhed 2018: Dit forsvar mod nye digitale trusler

Trusselsbilledet ændrer sig hele tiden. Flere end nogensinde før bliver udsat for cyberangreb, og hackerne finder konstant nye veje ind i virksomhedernes systemer. Kom og bliv opdateret på den aktuelle sikkerhedssituation. Vi går i dybden med de nyeste tendenser inden for it-kriminalitet, og når dagen er omme, er du klædt på til at styrke din virksomheds digitale selvforsvar.

23. januar 2018 | Læs mere


Få succes med customer experience

Fremtidens kunder skal vindes med den bedste kundeoplevelse. Vi sætter fokus på, hvordan I kommer i gang med at give bedre oplevelser til jeres kunder og brugere. Kom og hør om forretningsmodeller, centrale begreber og værktøjer som brugervenlighed, brugerrejser, betalingsløsninger og alle de andre centrale områder, som du forventes at have styr på, når kunderne skal sikres den nødvendige 5-stjernede oplevelse.

25. januar 2018 | Læs mere


It-sikkerhed 2018: Dit forsvar mod nye digitale trusler

Trusselsbilledet ændrer sig hele tiden. Flere end nogensinde før bliver udsat for cyberangreb, og hackerne finder konstant nye veje ind i virksomhedernes systemer. Kom og bliv opdateret på den aktuelle sikkerhedssituation. Vi går i dybden med de nyeste tendenser inden for it-kriminalitet, og når dagen er omme, er du klædt på til at styrke din virksomheds digitale selvforsvar.

30. januar 2018 | Læs mere


Computerworld
Med ny iOS-opdatering vil du selv kunne slå udskældt batterifunktion fra på din iPhone
Apple har sænket ydeevnen på ældre iPhones for at få batteriet til at holde længere, men nu fortæller Tim Cook, at du i fremtiden selv kan slå funktionen fra.
CIO
Vestas’ CIO stopper: Torben Bonde trækker sig efter 19 år på posten
Interview: Torben Bonde har været CIO i Vestas i de seneste 19 år og har været øverste chef for mange hundrede it-medarbejdere i en global it-organisation, men nu er det slut. Her fortæller Torben Bonde om fremtidsplanerne.
Comon
LG stopper al udvikling af LG G7: Begynder helt forfra få måneder før lancering
Ifølge et velanset koreansk investormedie har LG’s CEO beordret fuld stop på udviklingen af LG G7 og starte forfra
Job & Karriere
Dansk it-virksomhed indførte fire-dages arbejdsuge: I dag er sygefraværet rekord-lavt og direktøren har tabt sig 13 kilo
Interview: Great Place To Work kategori-vinderen IIH Nordic har indført en fire-dages arbejdsuge og taget et opgør med forstyrrende storrums-kontorer og en frustrerende mailkultur. I dag er medarbejderne gladere end nogensinde før.
White paper
Mobility - her er de aktuelle udfordringer
Hvad med sikkerheden? Mobility-bølgen fejer igennem danske virksomheder, og der er masser af muligheder og faldgruber. Sikkerheden halter, men det kan der gøres noget ved. Produceret af Computerworld.dk i oktober 2014.