Foto: Torben Klint.

Skat vil suge alle informationer ud af dine servere

Skat ønsker med et lovforslag at få fri adgang til alle data på alle virksomheders servere i Danmark for at lette kontrolarbejdet. Flere høringsparter raser over manglende retssikkerhed.

Læs også: DI om Skats drøm om datasnagning: Ren bananrepublik.

Skatteministeriet er ude efter at få fri adgang til alle danske virksomheders data og derved gøre skattekontrollen nemmere og mere effektiv i fremtiden.

Derfor har ministeriet fremført et lovforslag, om at Skattefar fra 1. januar 2011 skal have adgang til alle virksomheders data ved hjælp af en dataspejling af virksomhedernes servere.

Det indgreb kræver i dag kræver en dommerkendelse udstedt med begrundet mistanke om, at den pågældende virksomhed er rodet ud i noget strafbart.

Det skriver business.dk.

Hævet over begrundet mistanke
"Når vi skal gennemføre vores kontrol, ser vi oftere, at virksomhederne opbevarer deres regnskabsmateriale elektronisk. Derfor ser vi det som en fordel, at vi kan tage ud til en virksomhed og tage en decideret kopi af virksomhedens server, tage oplysningerne med hjem og foretage vores kontrolhandlinger i ro og fred," siger fuldmægtig Tina Olsen fra Skatteministeriet til business.dk.

Hun har arbejdet med lovforslaget og forklarer, at hele meningen er at gøre Skats arbejde nemmere og mere effektivt med kontrolmuligheder, der svarer til den teknologiske udvikling.

"Vi vil gerne have mulighed for at bruge det her værktøj på et stadie, hvor det handler om, at vi ikke har en begrundet mistanke om, at virksomheden har begået noget strafbart," siger Tina Olsen til business.dk om lovforslaget, der er i høring.

Effektiv stasi-organisation
Selv om politikere fra både regeringen og Socialdemokratiet bakker op omkring lovforslaget, er det langtfra alle høringsparter, der er begejstrede for, at Skat kan støvsuge alle data fra en virksomheds server.

Søren Lehmann Nielsen er advokat og partner i Bruun og Hjejle og medlem af Danske Advokaters skatteudvalg. Han mener, at der skal være en rimelig adskillelse mellem indholdet på de private virksomheders harddiske og staten.

"Det her lovforslag betyder kort sagt, at Skat kan tage det hele med hjem og kigge på det. Det gælder altså også folks private ting og virksomheders erhvervshemmeligheder," siger han til business.dk.

Han påpeger samtidig, at en dataspejling hos et advokatkontor kan give Skat nogle endog meget følsomme oplysninger om advokatkontorets kunder.

"En stasi-organisation kan også være vældig effektiv, men derfor skal der alligevel sættes grænser for, hvad staten må have af beføjelser. Jeg synes ikke, det her rammer den rigtige balance," forklarer Søren Lehmann Nielsen til business.dk.

Kritisk Datatilsyn
Tina Olsen fra Skat bedyrer, at der i lovforslaget er tænkt i, hvordan borgere og virksomheders data kan beskyttes bedst muligt.

"Såfremt det bliver vedtaget, udsteder vi en bekendtgørelse om, hvordan skattemyndighederne skal opbevare og behandle de data, som de tager hjem ved en spejling,« siger Tina Olsen til business.dk.

Hun understreger samtidig, at Skat i så høj grad som muligt vil tage hensyn til høringssvarene, der er begyndt at komme ind.

Datatilsynet er blandt de parter, der har indsendt et høringssvar - og det er næppe blevet en hyldestsang til Skats initiativ.

"Vi forventer at udtale os ganske kraftigt i forhold til det forslag, der ligger nu," sagde kontorchef Lena Andersen hos Datatilsynet, mens tilsynet stadig arbejdede på høringssvaret.

"For os indeholder sagen et forslag om en ny vidtgående ordning, som i dens nuværende form vil få nogle alvorlige bemærkninger med på vejen og også nogle ønsker om, at der bliver taget mere hensyn til borgerne," sagde hun til business.dk.

Læs også: DI om Skats drøm om datasnagning: Ren bananrepublik.


Ytringer på debatten er afsenders eget ansvar - læs debatreglerne
Indlæser debat...


Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Brother Nordic A/S
Import og engroshandel med kontormaskiner.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Basware Connect 2018

Kigger du efter nye måder at fremtidssikre og vækste din virksomhed på? Udnytter du den eksplosion af data, som digitaliseringen har ført med sig? Virksomheder der gør brug af data mining, kunstig intelligens og er drevet af data analyse kan bedre forstå deres kunder og deres produkter - og dermed øge deres konkurrencemæssige fordele. Allerede nu er der nemlig masser af muligheder for at automatisere sine indkøbs- og betalingsprocesser og få adgang til data, der bør danne grundlaget for strategien.

25. april 2018 | Læs mere


Digitaliseringskrav, ledelse og fremtidens kommunikationsudfordringer

Hør om håndteringen af digitaliseringskrav, ledelsesudfordringer og effektiv kommunikation og få en smagsprøve på IDG Kurser og Computerworlds nye lederuddannelse til dig som er CIO, IT-chef og/eller digital-leder: It Executive Masterclass.

25. april 2018 | Læs mere


Fremtidens it-ressourcer – sådan tiltrækker og fastholder I de bedste medarbejdere.

Danmark kommer til at mangle 19.000 it-specialister frem mod 2030 – og det kommer til at hæmme de danske virksomheders forretningsevne. På konferencen vil du få inspiration til og konkret viden om, hvordan du får fat i og fastholder de bedste it-profiler i et marked med høj efterspørgsel og relativt få ansøgere.

03. maj 2018 | Læs mere


Premium
Peakon-stifter går all-in og flytter til New York: ”Der er ingen grund til at tage foden af speederen”
Det danske it-selskab Peakon vil overtage verdensherredømmet. Næste stop er et kontor i New York, der åbner til sommer. "Vi forventer, at USA skal være det største marked for Peakon inden for to til tre år. Hvis USA ultimativt set skal være en succes, skal det være vores største marked," lyder målsætningen.
Computerworld
Her er Danmarks fem bedste CIO'er lige nu: Disse fem it-chefer er nomineret til titlen som Årets CIO 2018
Årets CIO 2018: Den eftertragtede titel som Årets CIO i Danmark skal snart uddeles for 13. gang af Computerworld, IDC og Dansk IT. Her er de fem nominerede til Årets CIO 2018.
CIO
Allersidste opdatering på vej: Om en uge er det slut med stor-version af Windows 10 - skynd dig at opdatere
Om en uge er det slut for altid med den første store udgave af Windows 10, som Microsoft efter 29 måneder ikke længere vil supportere.
Job & Karriere
Klassiske brokere af it-konsulenter står over for kæmpe udfordring - forretningsmodellen er under pres
Klumme: Eksterne konsulenter er populære og en god løsning i en branche i vækst. Men selve forretningsmodellen bag it-konsulenterne er under alvorligt pres.
White paper
Digitalisering i verdensklasse: Lær af finanssektorens erfaringer og nye syn på infrastruktur
Digitaliseringen buldrer afsted i erhvervslivet, men få brancher er så langt fremme som finanssektoren i bestræbelserne på digital transformation. Det har resulteret i en masse erfaringer om blandt andet hybrid infrastruktur, som andre kan drage nytte af. Læs i dette whitepaper udarbejdet af IDC for Interxion om udviklingen, den nye tankegang og de umiddelbare fordele. 12 sider på engelsk.