Foto: Torben Klint.

Skat vil suge alle informationer ud af dine servere

Skat ønsker med et lovforslag at få fri adgang til alle data på alle virksomheders servere i Danmark for at lette kontrolarbejdet. Flere høringsparter raser over manglende retssikkerhed.

Læs også: DI om Skats drøm om datasnagning: Ren bananrepublik.

Skatteministeriet er ude efter at få fri adgang til alle danske virksomheders data og derved gøre skattekontrollen nemmere og mere effektiv i fremtiden.

Derfor har ministeriet fremført et lovforslag, om at Skattefar fra 1. januar 2011 skal have adgang til alle virksomheders data ved hjælp af en dataspejling af virksomhedernes servere.

Det indgreb kræver i dag kræver en dommerkendelse udstedt med begrundet mistanke om, at den pågældende virksomhed er rodet ud i noget strafbart.

Det skriver business.dk.

Hævet over begrundet mistanke
"Når vi skal gennemføre vores kontrol, ser vi oftere, at virksomhederne opbevarer deres regnskabsmateriale elektronisk. Derfor ser vi det som en fordel, at vi kan tage ud til en virksomhed og tage en decideret kopi af virksomhedens server, tage oplysningerne med hjem og foretage vores kontrolhandlinger i ro og fred," siger fuldmægtig Tina Olsen fra Skatteministeriet til business.dk.

Hun har arbejdet med lovforslaget og forklarer, at hele meningen er at gøre Skats arbejde nemmere og mere effektivt med kontrolmuligheder, der svarer til den teknologiske udvikling.

"Vi vil gerne have mulighed for at bruge det her værktøj på et stadie, hvor det handler om, at vi ikke har en begrundet mistanke om, at virksomheden har begået noget strafbart," siger Tina Olsen til business.dk om lovforslaget, der er i høring.

Effektiv stasi-organisation
Selv om politikere fra både regeringen og Socialdemokratiet bakker op omkring lovforslaget, er det langtfra alle høringsparter, der er begejstrede for, at Skat kan støvsuge alle data fra en virksomheds server.

Søren Lehmann Nielsen er advokat og partner i Bruun og Hjejle og medlem af Danske Advokaters skatteudvalg. Han mener, at der skal være en rimelig adskillelse mellem indholdet på de private virksomheders harddiske og staten.

"Det her lovforslag betyder kort sagt, at Skat kan tage det hele med hjem og kigge på det. Det gælder altså også folks private ting og virksomheders erhvervshemmeligheder," siger han til business.dk.

Han påpeger samtidig, at en dataspejling hos et advokatkontor kan give Skat nogle endog meget følsomme oplysninger om advokatkontorets kunder.

"En stasi-organisation kan også være vældig effektiv, men derfor skal der alligevel sættes grænser for, hvad staten må have af beføjelser. Jeg synes ikke, det her rammer den rigtige balance," forklarer Søren Lehmann Nielsen til business.dk.

Kritisk Datatilsyn
Tina Olsen fra Skat bedyrer, at der i lovforslaget er tænkt i, hvordan borgere og virksomheders data kan beskyttes bedst muligt.

"Såfremt det bliver vedtaget, udsteder vi en bekendtgørelse om, hvordan skattemyndighederne skal opbevare og behandle de data, som de tager hjem ved en spejling,« siger Tina Olsen til business.dk.

Hun understreger samtidig, at Skat i så høj grad som muligt vil tage hensyn til høringssvarene, der er begyndt at komme ind.

Datatilsynet er blandt de parter, der har indsendt et høringssvar - og det er næppe blevet en hyldestsang til Skats initiativ.

"Vi forventer at udtale os ganske kraftigt i forhold til det forslag, der ligger nu," sagde kontorchef Lena Andersen hos Datatilsynet, mens tilsynet stadig arbejdede på høringssvaret.

"For os indeholder sagen et forslag om en ny vidtgående ordning, som i dens nuværende form vil få nogle alvorlige bemærkninger med på vejen og også nogle ønsker om, at der bliver taget mere hensyn til borgerne," sagde hun til business.dk.

Læs også: DI om Skats drøm om datasnagning: Ren bananrepublik.


Ytringer på debatten er afsenders eget ansvar - læs debatreglerne
Indlæser debat...


Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Atomic Software ApS
Udvikling og salg af økonomisystemer samt CRM og MPS. Systemer til blandt andet maskinhandlere, vvs-branchen, vognmænd, låsesmede,handelsvirksomheder

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Business intelligence: Selvbetjening og automatisering styrker din BI-løsning

En ny generation af løsninger inden for business intelligence og analytics skaber helt nye muligheder for, at man kan anvende analyserne mere aktivt i dagligdagen til at styrke forretningen.

21. august 2018 | Læs mere


Content management: Optimér din digitale tilstedeværelse på tværs af platforme

Et velfungerende CMS-system er fundamentet under enhver organisations digitale tilstedeværelse. Med det rigtige CMS kan du øge effektiviteten, få bedre kontakt til dine kunder og medarbejdere og optimere mange processer. På dette formiddagsseminar får du præsenteret nogle af de bedste CMS-løsninger i markedet lige nu.

22. august 2018 | Læs mere


Infrastruktur – on premise, outsourcing eller cloud?

Det er vigtigere end nogensinde at have et stabilt, effektivt og sikkert it-driftsmiljø. Hør om de nyeste teknologier og løsninger. Hør også om de nyeste cloudløsninger der muliggør Infrastruktur as a Service (IaaS), samt mulighederne for outsourcing. På det gratis formiddagsseminar bliver du klædt på til at træffe de afgørende beslutninger om fremtidens infrastruktur i din virksomhed.

23. august 2018 | Læs mere


Premium
Wish.com er blevet en milliard-virksomhed på at sælge billigt tingel-tangel fra Kina til vestlige forbrugere: Her er forklaringen på de absurd lave priser
Hver dag lander der 40.000 pakker fra Kina i Københavs Lufthavn. For få år siden kom næsten ingen. Pakkeeksplosion skyldes blandt andet den amerikanske e-handels-sensation Wish.com, der har specialiseret sig i at sælge absurd billigt Kina-ragelse til danskerne.
Computerworld
Ny-opdaget malware blokerer programmer som forsøger at slette den: Særligt windows 10 er ramt
En ny type malware er blevet opfanget, der både overvåger din computer og generer falske reklameindtægter til bagmændende. Og så har den en forkærlighed for Windows 10.
CIO
Henrik Jeberg om at arbejde i Silicon Valley: "Er du dygtig nok får du tilbud der får en til at falde ned af stolen."
Henrik Jeberg bor i San Francisco og er direktør i Hampleton Partners, der rådgiver om opkøb med særligt fokus på teknologi. Hør ham fortælle om forskellen på Danmark og Silicon Valley - og om nogle af de vilde forhold der hersker i verdens ubestridte tech-hovedstad.
Job & Karriere
KMD opsagde tryghedsaftaler med medarbejderne få måneder før 300 medarbejdere blev outsourcet til IBM
KMD har i løbet af foråret opsagt to såkaldte tryghedsaftaler med en del af selskabets medarbejdere. Når aftalerne stopper ved udgangen af 2018, er de pågældende medarbejdere ikke længere berettiget til særlig godtgørelse. Det kan få konsekvenser, hvis IBM som forventet skærer i antallet af de 300 KMD-medarbejdere, som selskabet overtager.
White paper
Står din infrastruktur i vejen for virksomhedens udvikling? … her er de 10 vigtigste overvejelser
Oplever du, at din virksomheds it-infrastruktur er en stopklods for udviklingen af forretningen, digitalisering og konkurrencekraft? Måske er svaret hyperkonvergeret infrastruktur, hvor software og hardware smelter sammen i én konkurrencedygtig enhed, som er nem at administrere. Men der er 10 meget vigtige overvejelser at gøre sig, før man vælger en løsning. Læs dette whitepaper fra Lenovo og bliv klædt bedre på til at vælge rigtigt. 10 Key Considerations for Selecting Hyper-Converged Infrastructure - What to Know Before You Choose a Solution, Lenovo, 18 sider på engelsk.