Smugkig: Billig og slank HP-bærbar med AMD Neo

Kombinationen af HP's nye bærbar Dv2 og platformen AMD Neo ser ikke butikkernes kolde lys før til april, men vi har haft en prototype af den billige computer på besøg. Se om vi vender tommelfingeren op eller ned.

Smugkig: Billig og slank HP bærbar med AMD Neo

Processor-firmaet AMD har for længst droppet ydelseskapløbet med giganten Intel.

I stedet skal der leveres god ydelse til en god pris. Og når mobilitet, vægt og batterilevetid efterhånden er lige så vigtige som den egentlige regnekraft i computeren, er det ikke et helt vanvittigt mål.

Derfor er det også oplagt for AMD at udfordre Intel på markedet for mindre og billige bærbare computere.

Intels lille Atom-processor findes i dag i så godt som samtlige mininotes, men samtidig er Intel uvillig til at lade den lille processor optræde i større bærbare - angiveligt på grund af bekymring for, at den ekstremt billige Atom-processor skulle kannibalisere salget af de billigste Core 2 Duo processorer.

Hullet mellem de helt små ni til ti tommes mininotes og de større, og oftest lidt dyrere, 14 tommer bærbare vil AMD derfor lukke med AMD Neo.

Og salgordene er HD, tynd og let. Derfor kommer maskiner, som er bygget med AMD Neo platformen, også med ATI-grafikkort (ATI ejes af AMD), som i princippet sikrer en problemfri afspilning af de krævende HD-formater.

En Neo-prototype fra HP

Som vi tidligere har skrevet om, er HP en af de første virksomheder, som til april er klar med en bærbar computer baseret på AMD Neo.

De første prototyper er dog allerede klar, og vi har lånt en Pavillion Dv2 hos HP til en eksklusiv forpremiere.

Da der er tale om en prototype af den kommende Dv2, har vi lovet HP ikke at offentliggøre benchmarks for selve maskinen, men det har ikke forhindret os i at måle på selve hardwaren.

Rimelig ydelse til hverdagen

Vores Dv2 var udstyret med en AMD Neo MV-40 processor på 1,6 gigahertz, et ATI 3410 grafikkort samt en harddisk på 160 gigabyte.

HP har annonceret, at Dv2 også vil få mulighed for et SSD-drev, men pt. er der ingen garanti for, at en SSD-disk er hverken hurtigere eller bedre - så vi ville foretrække en opgradering fra den nuværende 5.400 rpm disk til en hurtigere 7.200 rpm-udgave.

Skærmen er 12,1 tommer og med en opløsning på 1.280 x 800 pixels. Som med de fleste andre 12,1 tommer bærbare er der ikke indbygget et dvd-drev i HP Dv2.

Der er desuden WiFi samt Bluetooth, og det vil være muligt at købe modeller med indbygget 3G-modem.

Ydelsesmæssigt opleves selve Dv2, udstyret med Windows Vista, som en fin mellemklasse-bærbar. En test med HD-film i 720p samt 1080p formatet blev afviklet uden problemer.

Alt i alt vejede vores Dv2 hele 1.680 gram, hvilket gør den for tung til at være en mininote, men let nok til at være en let bærbar.

Velbygget kabinet uden mislyde

På siderne af Dv2 sidder der tre USB-porte, en HDMI-port, en VGA-port og et netværksstik. Selvom der er tale om en prototype, så giver selve den bærbare computer et solidt indtryk - og er samtidig stiv i kabinettet og uden de bekymrende knagende lyde, som alt for mange bærbare udsender, når de vrides.

Den solide konstruktion er derfor nok den primære årsag til vægten på knapt 1,7 kilo.

Ser man bort fra Dv2-computeren og kigger kun på selve AMD Neo MV-40 processoren, så svarer den rent ydelsesmæssigt til halvdelen af ydelsen i Intel Core 2 Duo U9300 processor. Den processor sidder blandt andet i Samsungs slanke X360.

Mens resultatet ikke er opløftende, hvis du regner med at lave foto- eller videoredigering på en HP Dv2, så er der bare tale om en bekræftelse af, at AMD Neo platformens styrke er de sædvanlige opgaver som surf og film - så prisen på computeren kan holdes nede.

Derfor kan HP også til april lancere Dv2 fra 4.999 kroner - og dermed gøre modellen interessant for brugere, der efterspørger en slank, relativt let, billig bærbar til knapt så avanceret brug.

Men som samtidig foretrækker noget, som er mere en "rigtig" bærbar end de små mininotes. Og den rolle udfylder Dv2 ganske godt.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ed A/S
Salg af hard- og software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Datadrevet forretning: Skab enestående kundeoplevelser med viden og data i centrum

Data står i centrum, når du skal styrke kundeoplevelsen – eller det burde det i hvert fald gøre. På denne konference vil du møde eksperter indenfor CX og komme i dybden med, hvordan du sætter data, transparens og viden til at arbejde for dig i din Customer Experience-strategi.

07. maj 2024 | Læs mere


Kunstig Intelligens (AI) Masterclass - fra futuristisk idé til uundværlig ressource

Velkommen til en Masterclass om kunstig Intelligens (AI) og den transformative kraft, som kan tage din organisation og karriere til næste niveau. AI er gået fra at være en futuristisk idé til at blive en uundværlig ressource for virksomheder over hele verden og har allerede sat sit præg på den måde, som vi arbejder på, træffer beslutninger og kommunikerer med vores kunder.

07. maj 2024 | Læs mere


Parathed – Hvad gør din virksomhed, når I bliver ramt?

Cyberkriminalitet vokser som bekendt eksplosivt i takt med digitaliseringen i disse år og det kan være voldsomt dyrt at blive hacket. Potentielt kan det lægge jeres forretning helt ned, så I ikke kan rejse jer igen. Har jeres virksomhed styr på cybersikkerheden i en tid, der kalder på oprustning? Bliv inspireret til, hvad du som virksomhed kan gøre for at sikre virksomheden og medarbejdere, så I kan gå sikkert ind i fremtiden.

21. maj 2024 | Læs mere